Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Αξιοκρατία και διαφάνεια. !!!


Αυτές τις λέξεις επανέλαβε πολλές φορές ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, χθες το μεσημέρι, στην πρώτη του συνάντηση γνωριμίας με τους δημοσιογράφους στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ.Οι προτεραιότητες και τα εμπόδια


Αμεσος και φιλικός δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε ό,τι ρωτήθηκε ακόμα και στο τι μουσική ακούει («τα πάντα, ανάλογα με τη διάθεση, από λάτιν, τζαζ έως ρεμπέτικο»). Και ρωτήθηκε για τα περισσότερα θέματα που απασχολούν το υπουργείο. Έκανε σαφές ότι υπάρχουν δυσκολίες. Δεν μοίρασε ελπίδες κι υποσχέσεις ότι μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα εν μια νυκτί, μίλησε για «οριοθέτηση των προτεραιοτήτων και αξιών μέσα από τις οποίες θα εργαστεί», ξεκαθαρίζοντας ότι «αν κάποιος προσπαθήσει να τα αλλάξει όλα θα είναι Δον Κιχώτης».
Γνωρίζει ότι «δεν θα είναι εύκολο να πετύχω... Είναι ενδιαφέρον όμως αντί να κάνεις διαχείριση της κατάστασης να βάζεις έναν νέο καταλύτη». Και δεν έκρυψε ότι «ο πολιτισμός έχει λίγα χρήματα, ενώ προσφέρει πολύ περισσότερα». Το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς του; Οτι πρέπει να λυθούν τα άμεσα προβλήματα του υπουργείου (σε «ρουφούν με τέτοια φόρα»), ενώ ταυτόχρονα έχει να εργαστεί πάνω στη συγχώνευση των υπουργείων.

Οι κεντρικοί άξονες στους οποίους κινήθηκε η ενημέρωση προς τους συντάκτες ήταν οι ακόλουθοι:
Γενικός γραμματέας ΥΠΠΟ: Έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει ανακοινωθεί το πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει τη θέση του γ.γ.
Γλυπτά του Παρθενώνα/Επαναπατρισμός Αρχαιοτήτων/Αρχαιοκαπηλία: «Η Μελίνα Μερκούρη έθεσε σωστά το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο. Θα κάνω ό,τι χρειαστεί χωρίς να σηκώσω σημαία ηρωισμού». Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να διαχωριστεί το θέμα του επαναπατρισμού από αυτό των Γλυπτών και προσέθεσε ότι στο ζήτημα της αρχαιοκαπηλίας τα πράγματα «δεν είναι τόσο άσχημα όσο ήταν κάποτε».
Συμβασιούχοι: «Αναζητούμε μια λύση-γέφυρα μέχρις ότου μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μακροπρόθεσμα». Πολιτική βούληση είναι η επίλυση του θέματος μέσω ΑΣΕΠ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσουν έργα τα οποία βρίσκονται εν εξελίξει.
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης/Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία: «Πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια βλέπουμε μια υγιή αναμπουμπούλα στον χώρο του κινηματογράφου». Από αυτούς που τη δημιουργούν περιμένει ο υπουργός προτάσεις για τη λύση. Αν αυτές οι προτάσεις δεν τον πείσουν, προτιμά να μην κάνει κάτι βιαστικό αφήνοντας σε εκκρεμότητα και τα κρατικά βραβεία.
Ενιαίος οργανισμός των δύο υπουργείων: «Πρόκειται για απίστευτα χρονοβόρα κι επίπονη διαδικασία. Για να πετύχει πρέπει να αλλάξει η αντίληψη των ανθρώπων. Το ένστικτό μου λέει να αφήσουμε το θέμα του οργανισμού για αργότερα».
Για τον αν υπάρχει «μαύρη τρύπα» στον πολιτισμό: «Να μη μιλήσουμε για μαύρη τρύπα τώρα αλλά όταν χρειαστεί, με στοιχεία. Δεν υπάρχει σαφής απεικόνιση ακόμη σε όλο το φάσμα του ΥΠΠΟ».
Εποπτευόμενοι θεσμοί, επιχορηγήσεις: «Θα εξεταστούν όλοι οι εποπτευόμενοι φορείς, αλλά θα χρειαστεί "χρόνος"».
Κρατικά ΜΜΕ: «Γίνονται συνήγοροι του πολιτισμού».
Διευθυντές μουσείων: «Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές όπου δεν χρειάζονται. Τους ανθρώπους που επιλέχθηκαν λάθος ή έχουν κάνει λάθη τους... "γνωρίζουμε"».
Φεστιβάλ Αθηνών: «Εχω δει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια... Χρειάζεται να προβάλουμε περισσότερο το έργο το οποίο γίνεται... στην τουριστική κίνηση της Αθήνας».






ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου