Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Ιδρύεται «Ταμείο-κουμπαράς» !!!


Η ΕΠΙΒΟΛΗ νέου «σούπερ φόρου»,

τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι έχοντες υψηλά εισοδήματα ή μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά και η θέσπιση του «μερίσματος ειρήνης», είναι οι δύο κρυφοί άσοι της κυβέρνησης για την επίλυση του ασφαλιστικού.

Ο «σούπερ φόρος», ο οποίος μπορεί να εξασφαλίσει πρόσθετα έσοδα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως, θα είναι κλιμακωτός, ώστε να επιβαρύνονται κυρίως οι έχοντες. Θα επιβάλλεται τόσο στο ετήσιο εισόδημα φυσικών και νομικών προσώπων όσο και στην κατοχή περιουσίας.

Οσο για το «μέρισμα ειρήνης», ύψους επίσης περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως, προγραμματίζεται να εξασφαλιστεί από τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών περίπου κατά 0,3% του ΑΕΠ.

Οι δύο αυτές πηγές θα χρηματοδοτήσουν ένα νέο ταμείο το οποίο θα λειτουργήσει ως «ομπρέλα» στα ασφαλιστικά ταμεία που θα απομείνουν μετά τις προωθούμενες συγχωνεύσεις (προγραμματίζεται η συγχώνευση των 13 ταμείων που υπάρχουν σήμερα σε τρία ή τέσσερα). Τα έσοδα θα παραμείνουν «κλειδωμένα» σε αυτό το «ταμείο των ταμείων», προκειμένου να αξιοποιηθούν μετά το 2017.

Ο λόγος είναι ότι όλες οι έρευνες έχουν δείξει ότι προς το τέλος της επόμενης δεκαετίας, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα δοκιμαστεί από κύμα «συνταξιοδοτήσεων». Από τους περίπου 40.000-45.000 Ελληνες που βγαίνουν κάθε χρόνο στη σύνταξη τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να φτάσουμε στους 60.000-65.000 στο τέλος της δεκαετίας και στους 120.000 μέχρι το 2030. Χωρίς τα πρόσθετα κονδύλια το σύστημα θα καταρρεύσει.

Από:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου