Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ !!!


Δίνουμε κάθε μέρα τη μάχη για να αφήσουμε πίσω την αναξιοπιστία που κληρονομήσαμε.





ΑΓΡΟΤΕΣ. ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ. ΕΚΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ. ΣΤΗΡΙΞΑΜΕ ΗΔΗ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.

Άρχισε σήμερα ο εθνικός διάλογος για τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα των αγροτών για το παρόν και το μέλλον της αγροτικής οικονομίας. Παρά τα όσα λέγονται από όσους αρνήθηκαν τον διάλογο πριν ξεκινήσει αλλά και από όσους προσήλθαν στον διάλογο για να ανακοινώσουν ότι αποχωρούν, προφανώς για να αποφύγουν την απολογία για τις πολιτικές που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση, ο διάλογος που ανοίγουμε δεν είναι ούτε «φιέστα», ούτε «επικοινωνιακό πυροτέχνημα». Εμείς, θέλουμε ο διάλογος που γίνεται στη βάση συγκεκριμένων αξόνων που παρουσιάζουμε να αποτελέσει την αφετηρία τομών και αλλαγών για το μέλλον της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων. Θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή: μια νέα αγροτική οικονομία σε μια νέα Ελλάδα.

Τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και τι προγραμματίζουμε για τις επόμενες εβδομάδες

Σε αντίθεση με την ευκαιριακή αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εμείς από την πρώτη ημέρα είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση δείξαμε τις προθέσεις μας απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Συγκεκριμένα:

Το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης για το 2009 αποδίδεται στους αγρότες στο τέλος Φλεβάρη. Ο αγώνας δρόμου για να κλείσουν οι καθυστερήσεις των δύο τελευταίων ετών απέδωσε.

Ταυτόχρονα η δουλειά που γίνεται, φέρνει τις επιδοτήσεις του 2010 στην ώρα τους, δηλαδή, μέσα στο 2010 οι αγρότες θα λάβουν αθροιστικά για την ενιαία ενίσχυση το ποσό των περίπου 3 δις €.

Με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης κλείνει οριστικά το ζήτημα της αβεβαιότητας στο χρόνο καταβολής της ενίσχυσης.

Επισπεύδεται και απλοποιείται η έναρξη της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Πιο συγκεκριμένα, στον Προϋπολογισμό του 2010 έχει εγγραφεί το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ από το 7 στο 11%. Το ποσό αυτό αφορά την χρήση του 2009.

Οργανώνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι για την αποφυγή των ελληνοποιήσεων.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνδέεται με το TAXIS και τα τελωνεία για εντοπισμό των εισαγωγών και τη διακίνηση των προϊόντων στο εσωτερικό της χώρας. Οι έλεγχοι διεξάγονται στους εισαγωγείς αλλά και στο ράφι.

Αξιοποιούνται οι οδηγίες του ΟΟΣΑ και η εμπειρία της Ε.Ε για το κλείσιμο της ψαλίδας από το χωράφι στο ράφι. Τελικός στόχος η διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγού και καταναλωτή να μην υπερβαίνει το 30%.

Δημιουργείται μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια για την αποφυγή εξαπάτησης των παραγωγών.

Οι τιμές εισαγωγής στα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα διαμορφώνονται ανάλογα με το μέσο όρο τριών Ευρωπαϊκών Κρατών ώστε να μειωθεί το κόστος.

Πώς ενισχύσαμε τις πρώτες 100 μέρες το εισόδημα των αγροτών

Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της Κυβέρνησης το εισόδημα των αγροτών έχει ενισχυθεί:

Με 300 εκατ. € από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αυξήθηκαν οι συντάξεις του ΟΓΑ κατά 30 € και από 1/7/2010 αυξάνονται επιπλέον κατά 20 € με συνολικό ετήσιο κόστος τα 450 εκατ. €.

Εντάχθηκαν οι αγρότες στο Νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της Οικονομίας. Το συνολικό ύψος των χρεών των παραγωγών που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του μέτρου μόνο στην ΑΤΕ φτάνει τα 2,3 δις. €.

Δώσαμε «ανάσα» στα αγροτικά νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τις εγγραφές στον Τειρεσία.

Τακτοποιήθηκαν χρονίζουσες εκκρεμότητες: 530 Επενδυτικά σχέδια (ΟΠΑΑΧ και Σχέδια Βελτίωσης) ύψους 29 εκατ. €.

Λέμε ναι σε λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των αγροτών, όχι σε συντεχνιακές διευθετήσεις που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα

1. Είμαστε αποφασισμένοι να συμπαραταχθούμε με τους πολλούς που είναι οι αγρότες και να στηρίξουμε το εισόδημά τους με κάθε δυνατό θεσμικό μέτρο μας. Κι αυτό θα κάνουμε. Είναι πολιτική μας επιλογή.

  • Όχι όμως με συντεχνιακές επιδοτήσεις τύπου «Χατζηγάκη», που απλά μπαλώνουν το πρόβλημα για λίγους μήνες και σήμερα αναγκαζόμαστε να επιστρέψουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη μορφή προστίμου.
  • Υπάρχει η δυνατότητα με τις θεσμικές παρεμβάσεις τις οποίες θα κάνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να ενισχυθεί το αγροτικό εισόδημα..

2. Είμαστε αντίθετοι σε μορφές κινητοποίησης που βλάπτουν τους ίδιους τους απλούς αγρότες και αδικούν τα δίκαια αιτήματά τους. Όσοι αγρότες καταφεύγουν σε αυτές τις μορφές κινητοποίησης, καλούνται να απαντήσουν στους συναδέλφους τους:

  • Αξίζουν οι αγρότες πρόσκαιρες ετήσιες ελεημοσύνες που μαθηματικά θα τους ξαναβγάλουν στους δρόμους του χρόνου τέτοια εποχή, ή μια δίκαιη διαχρονική λύση των υπαρκτών προβλημάτων τους, μέσα από ένα ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο;
  • Τα μπλόκα και τα προβλήματα που δημιουργούν βοηθούν ή μήπως θα φέρουν σε αντιπαράθεση τους αγρότες με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που βιώνουν και αυτές τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κρίσης και της καταστροφικής πολιτικής της ΝΔ;
  • Τα μπλόκα σε μια περίοδο που η χώρα μας βάλλεται και λοιδορείται από παντού βοηθούν την κοινή προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας μας και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου