Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ !!!

ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ


Μουσταλευριά φτιάχνουμε με μούστο .Απο την αρχαιότητα,ο μούστος και τα παράγωγα του ,ηταν κύρια γλυκαντική ουσία .
Ο Αθήναιος καταγραφει το πετιμέζι, κάνοντας

προφανές ότι στον αρχαίο κόσμο αυτή η μορφή του παχύρρευστου μούστου -όπως προκύπτει μετά από βράσιμο- είχε ευρεία χρήση. Ο ίδιος συγγραφέας κάνει λόγο για τον «γλυκίνα των Κρητών», ένα είδος άρτου, ο οποίος παρασκευαζόταν με γλυκό μούστο και λάδι ελιάς. Ο Απίκιος καταγράφει πολύ συχνά την παρασκευή σάλτσας με την προσθήκη σταφίδων και βρασμένου χυμού σταφυλιών, όπως και μια ενδιαφέρουσα συνταγή για πάπια μαγειρεμένη με δαμάσκηνα και παχύρρευστο .

Στο βυζαντινό κόσμο «οινούντα ή μουστόπιταν» αποκαλούσαν τη μουσταλευριά.
Η μικρασιάτικη κουζίνα χρησιμοποίησε πάρα πολύ τον ψημένο μούστο για να παρασκευάσει γλυκίσματα όπως ο κόκκινος χαλβάς, τα κυδώνια ή η γλυκοκολοκύθα βρασμένα με πετιμέζι (ρετσέλια), η κρέμα με φρέσκο γάλα και πετιμέζι και πολλά άλλα.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος20/10/10 17:47

    Γιατι δεν λες οτι αυτη την συνταγη την εχεις παρει απο το http://syntagesapokatina.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή