Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Μαγειρέψτε υγιεινά !!!


Από Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής
Η μαγειρική παρασκευή μπορεί να αναδείξει ή να υποβαθμίσει τη διαθρεπτική αξία των τροφών, αναλόγως τη μέθοδο που χρησιμοποιούμε ή/και το χρόνο θερμικής επεξεργασίας.Είναι για παράδειγμα κοινή πεποίθηση ότι το μαγείρεμα σε ατμομάγειρα αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική μαγειρικής παρασκευής, που συνάδει πλήρως με την έννοια της ισορροπημένης διατροφής. Η λέξη όμως γεύση είναι για πολλούς συνυφασμένη με το τηγάνισμα, μια μέθοδο μαγειρέματος που θεωρείται πως όχι απλά υποβαθμίζει τη ποιότητα και την αξία της τροφής, αλλά ότι συχνά τη μετατρέπει και σε βλαβερή. Είναι όμως πράγματι έτσι;Το τηγάνισμα κατεψυγμένης και προ τηγανισμένης πατάτας σε φοινικέλαιο (που χρησιμοποιείται σε κάποια ταχυφαγεία) και μάλιστα για συνεχόμενες φορές, σαφέστατα και οδηγεί στη δημιουργία τροφίμου χαμηλότατης διαθρεπτικής αξίας. Το «τηγάνισμα» όμως φρέσκιας πατάτας σε εξελιγμένη φριτέζα, που αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και απαιτεί μια μόνο κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, αναδεικνύει τη γεύση και διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τη θρεπτικότητα της πατάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου