Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ !!!!!!!!!!!!

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ???

$ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ $
και τους
<< ΑΕΡΙΤΖΗΔΕΣ >>

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πλύση εγκεφάλου με τα φωτοβολταϊκά.
Ως μηχανολόγος όμως βλέπω...στην πιάτσα κάποιους να παίρνουν δουλειές τόσο από εμένα όσο και από άλλους φιλότιμους συνάδελφους μαγειρεύοντας την οικονομοτεχνική μελέτη ώστε να φαίνεται πιο συμφέρουσα ευκαιρία από την πραγματικότητα.

Πρόκειται για κοροϊδία προς τους επενδυτές αφού υπόσχονται απόσβεση σε 6 με 7 έτη ενώ στην πραγματικότητα θα κάνουν απόσβεση σε 10 με 15 έτη.

Πως θα καταλάβετε αν η οικονομοτεχνική μελέτη που σας έχουν κάνει είναι σωστή ή όχι; Απλά διαβάστε την και προσέξτε να έχει λάβει υπ'όψιν οπωσδήποτε τουλάχιστον τα εξής στοιχεία:

1) Κόστος μελέτης και αδειοδότησης

2) Κόστος εγκατάστασης Φ/Β εγκατάστασης. Να περιλαμβάνονται τα υλικά, τα εργατικά και τα ένσημα των εργατών

3) Κόστος καθαρισμού. Μια φορά τον μήνα τουλάχιστον χρειάζονται καθάρισμα.

4) Κόστος συντήρησης.

5) Κόστος σύνδεσης με την ΔΕΗ.

6) Ασφάλιστρα. Οι τράπεζες απαιτούν ασφάλιση για να δώσουν δάνειο.

7) Απώλειες στην παραγωγή λόγω:
α) καλωδίωσης
β) ανομοιομορφίας
γ) μείωση απόδοσης των Φ/Β με τον χρόνο

8) Τους τόκους.
α) Αν πάρετε δάνειο θα πρέπει να πληρώσετε και τους τόκους.
β) Αν βάλετε το ποσό από την τσέπη σαν να υπολογίσετε πόσα χάνετε από τους τόκους που θα σας έδινε η τράπεζα αν τα είχατε σε προθεσμιακό λογαριασμό.

9) Απώλειες λόγω προσανατολισμού. Τα Φ/Β πρέπει να κοιτάνε νότια. Ανάλογα με τον προσανατολισμό και την γωνία η απόδοση μεταβάλλεται από 95% (νότια με καλή κλίση) έως 30% (βόρεια πλευρά με μεγάλη κλίση)

10) Απώλειες λόγω σκίασης. Αν υπάρχει δέντρο, μάντρα ή κτίριο που να σκιάζει έστω και μέρος των Φ/β, αυτό το μέρος όχι μόνο δεν παράγει ρεύμα αλλά καταναλώνει και υπάρχει κίνδυνος να καεί.

11) Κόστος καθαρισμού από τα φυτά. Είναι υποχρεωτική η αποψίλωση του χώρου ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς ή σκίασης των Φ/Β.

12) Αν για να γλιτώσετε την αποψίλωση προτιμήσετε να καλύψετε το έδαφος με μπετό, υπολογίστε το κόστος του.

13) Αν το Φ/Β θα εγκατασταθεί σε οικόπεδο/αγροτεμάχιο, υπολογίστε τα χαμένα έσοδα:
α) Αν κάνετε συμβόλαιο για να νοικιάσετε το αγροτεμάχιο από τρίτο υπολογίστε το ενοίκιο.
β) Αν είναι ιδιόκτητο υπολογίστε τα χαμένα έσοδα από καλλιέργειες ή από υπενοικίαση σε τρίτους (κτηνοτρόφους για βοσκή, αγρότες, Φ/Β).

Επίσης υπάρχουν και παράγοντες που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Οι εταιρείες δίνουν εγγύηση καλής λειτουργίας για 5, το πολύ 10 χρόνια, αλλά το Φ/Β πάρκο θέλουμε να λειτουργήσει για 25 χρόνια. Προφανώς αν χαλάσει κάποιο Φ/Β πλαίσιο μετά την δεκαετία θα το χρεωθεί ο επενδυτής.

Αν κάποιος έχει μελέτη στα χέρια του χωρίς τα παραπάνω, ας ζητήσει και μια δεύτερη γνώμη από κάποιον μηχανικό που δεν ζει μόνο από τα Φ/Β.

2 σχόλια:

  1. Το δούλεμα της ΔΕΗ με την ΚW ...δεν το έβαλες...δηλαδή οτι δεν κάνει συμβόλαιο που να εξασφαλίζει την τιμαριθμική αναπροσαρμογή...και οτι μετά δυο-τρία χρόνια οι μικροί των 5-10 KW θα δουλεύουν για τη ΔΕΗ...δεν θα κάνουν ποτέ απόσβεση
    galaxiako.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/10/10 17:59

    Κυττάξτε τι πάθανε οι Ισπανοί:

    http://www.worldenergymedia.com/News20114_Spains-Solar-Deals-on-Edge-of-Bankruptcy-as-Subsidies-Founder.htm

    Περαστικα με τα πράσινα άλογα, αλογα όντα

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή