Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Μην ξεχάσετε!!!

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

ΤΗΝ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ

ΚΟΥΛΟΥΡΑ .



Ένα από τα πιο όμορφα έθιμα των Χριστουγέννων στην χώρα μας είναι η παρασκευή του Χριστόψωμου, το οποίο καταναλώνεται είτε την παραμονή των Χριστουγέννων το βράδυ, είτε ανήμερα το μεσημέρι.
Σύμφωνα με την παράδοση, το «ψωμί του Χριστού» το φτιάχνει η νοικοκυρά του σπιτιού, χαράσσοντας οπωσδήποτε επάνω τον σταυρό και γύρω γύρω διάφορα διακοσμητικά σκαλιστά στο ζυμάρι, τα οποία τονίζουν την υγεία και την καλοτυχία του σπιτιού που θα καταναλωθεί.
Το Χριστόψωμο συμβολίζει βασικά τον «άρτον» της ζωής» που έδωσε ο Χριστός σε όλη την ανθρώπινη οικογένειά του. Πέρα από αυτό, όμως, άλλες παραδόσεις αναφέρονται στην ενότητα της Εκκλησίας και των λαών, με συμβολικό πρότυπο την ένωση των κόκκων του σίτου σε ένα ψωμί.
Τα βασικά συστατικά του Χριστόψωμου είναι αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά. Οσο για τον τρόπο παρασκευής; Βάζουμε σε ένα μπολ το μισό αλεύρι. Σχηματίζουμε στη μέση μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά διαλυμένη σε ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό. Δουλεύουμε το μείγμα με το κουτάλι, μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι νοικοκυρές προσθέτουν και άλλα υλικά όπως μέλι, κανέλα σουσάμι , ροδόνερο, γλυκάνισο, κουκουνάρι, καρυδόψιχα,σταφίδες, μαστίχα ή μαχλέπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου