Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Για την Δυτική Ελλάδα!!!


ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ

Την υπογραφή Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την Δυτική Ελλάδα, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξήγγειλε σήμερα από την Πάτρα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοίδης, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με βουλευτές και Δημάρχους της Περιφέρειας...

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοίδης εξήγγειλε την εκπόνηση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Δυτική Ελλάδα, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε λεπτό, ούτε ευρώ», διότι όπως πρόσθεσε, «οι μέχρι σήμερα πολιτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη δεν οδήγησαν στην σύγκλιση» . Ακόμη σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε στροφή στην παραγωγή και στην προστιθέμενη αξία των επενδύσεων μας», ενώ συμπλήρωσε ότι «πρέπει να δοθεί βάρος σε ιδιωτικές επενδύσεις με ανταγωνιστικότητα και βασισμένες στην υγιή επιχειρηματικότητα» .
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης επεσήμανε ότι «στόχος του Υπουργείου είναι κατά το 2011 να απορροφηθεί ποσό 5,2 έως 5,5 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ, διπλάσιο δηλαδή από αυτό που απορροφήθηκε το 2010» και κάλεσε την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση να καταθέσουν τις προτάσεις και τις δράσεις τους. Επίσης, συμφώνησε με την πρόταση αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και προσαρμογής του στο σήμερα.
Στη συνέχεια ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης συναντήθηκε με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων απ’ όλη την Δυτική Ελλάδα.
Στην ομιλία του ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε ότι «πρώτο ζήτημα αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις» και πρόσθεσε: «Για να αντιμετωπίσουμε άμεσα την κατάσταση αυτή πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε στην ίδρυση του ΕΤΕΑΝ, του Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη, που αποτελεί και την μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ. Έτσι δίνουμε μέσα από τις τράπεζες φτηνά, γρήγορα και στοχευμένα δάνεια στις επιχειρήσεις, χωρίς να ξοδεύουμε αλόγιστα πόρους αριστερά και δεξιά» .
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και όπως είπε «από 1η Φεβρουαρίου θα διαθέτουμε μαζί με τις τράπεζες ποσά ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική αγορά, τα οποία θα δοθούν στους πολίτες υπό μορφή άτοκων ή και χαμηλότοκων δανείων, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους» .
Επίσης, ανακοίνωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου ξεκινά και πρόγραμμα ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ απ’ το ταμείο «JEREMIE», το οποίο όπως είπε «στοχεύει στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που λειτουργούν έως και 3 έτη» . Ακόμη ανέφερε ότι μέσα στο Φεβρουάριο ολοκληρώνονται οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες και το Μάιο θα βγουν στην αγορά τα εξής προγράμματα: «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ» που αφορά την αλιεία, με αρχικό προϋπολογισμό 35 εκατομμυρίων ευρώ και «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» με αρχικό προϋπολογισμό 150 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσθεσε, ότι πάλι μέσω του προγράμματος «JEREMIE» θα δοθούν 60 εκατομμύρια ευρώ για μικροδάνεια, καθώς και 180 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα ψηφιακής σύγκλισης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης «μιλάμε για ένα πρώτο πακέτο για τη στήριξη των επιχειρήσεων ύψους 1,6 δις ευρώ από το ΕΤΕΑΝ που θα διοχετευθεί στην αγορά από την επόμενη εβδομάδα και έως το τέλος του χρόνου, μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες».
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπογράμμισε ότι «πρέπει να σχεδιάσουμε και να εντοπίσουμε όλα τα ώριμα έργα του ΕΣΠΑ και του ΠΕΠ, να επιλέξουμε ανταποδοτικά έργα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, καθώς και τα επείγοντα έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων». Πρόσθεσε ότι «όλες αυτές οι κινήσεις και οι επιλογές μας πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους, προκειμένου να έχουν συμπληρωματικότητα και να υπηρετούν τον ίδιο τελικό στόχο, που είναι η ανάπτυξη του τόπου μας και η ευημερία των κατοίκων του» .
Απευθυνόμενος προς στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, τόνισε ότι «ο δημόσιος τομέας οφείλει να περάσει σε μια ανώτερη και πιο αποτελεσματική διάρθρωση και ποιότητα των υπηρεσιών του, να επιμεληθεί για τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος, για το στρατηγικό σχεδιασμό της περιφερειακής ανάπτυξης και να φροντίσει για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει να είναι διαθέσιμα με όρους διαφάνειας και ανάπτυξης» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου