Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

To ΣΤΙΓΜΑ !!!!


ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.....
Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ το συμπέρασμα που προκύπτει από την ευρωπαϊκή περιοδεία του πρωθυπουργού αλλά και την παρουσίαση του επικαιροποιημένου μνημονίου από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι προφανές: «η ευρωπαϊκή πτυχή αντιμετώπισης της κρίσης δεν έχει ακόμη φανεί σε όλες τις διαστάσεις της. Ουδείς γνωρίζει τι θα υιοθετήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδό τους την 25η Μαρτίου. Όμως, ακόμη και αν δικαιωθούν οι περισσότερες από τις ελληνικές προσδοκίες, οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση θα είναι επαχθείς». Στο ίδιο πλαίσιο, η εφημερίδα σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμα ότι το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής είναι ιδιαίτερα κρίσιμο: η Ελλάδα στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της στον κύκλο των διαπραγματεύσεων που έχει αρχίσει ο πρόεδρος της Ένωσης για να βρεθεί η χρυσή τομή επί των προτάσεων της Angela Merkel για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, ένα σύμφωνο που αποπειράται να επιβάλει έναν ευρωπαϊκό οικονομικό συντονισμό με μια μακροχρόνια λιτότητα στην Ε.Ε.
Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει στο κύριο άρθρο του ότι ο δρόμος που απομένει είναι μακρύς και η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί μεθοδικότερη και αποφασιστικότερη από αυτήν που μέχρι τώρα είχαμε καταβάλει. Η εφημερίδα εκτιμά ότι η εξασφάλιση των προϋποθέσεων που θέτει η έκθεση της Κομισιόν για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων δεν είναι εύκολη, καθώς προσκρούει στην άρνηση της αντιπολίτευσης, ωστόσο τονίζει ότι ο καλύτερος συντονισμός των κυβερνητικών προσπαθειών είναι θέμα που εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τον Γ. Παπανδρέου και τους συνεργάτες του. «Δεν αρκεί να λαμβάνονται σωστά μέτρα» σημειώνει, «πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς καθυστερήσεις, δισταγμούς ή υπαναχωρήσεις». Σε δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας με τίτλο «Η κυβέρνηση ανάμεσα σε συμπληγάδες» διαβάζουμε ότι ο Γ. Παπανδρέου πέρα από τις εξελίξεις στην Ευρώπη έχει ακόμη δυο μέτωπα στο εσωτερικό: τη βελτίωση των επιδόσεων της κυβέρνησης και τον χειρισμό της Κ.Ο. του κόμματός του: μέσα σε αυτό το κλίμα οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο ανάληψης πολιτικής πρωτοβουλίας πληθαίνουν. Η επίσημη γραμμή θέλει τον πρωθυπουργό να απορρίπτει τις εκλογές και τον ανασχηματισμό και να προκρίνει την επιτάχυνση των ρυθμών του κυβερνητικού έργου και τη συναίνεση.
Για την ΗΜΕΡΗΣΙΑ το χθεσινό μήνυμα που προκύπτει από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι «αποφασιστικότητα, πολιτικός συντονισμός, και ει δυνατόν συναίνεση της κοινωνίας για να εφαρμοσθούν οι μεταρρυθμίσεις».
Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η ότι η έγκριση της «συνολικής λύσης» περνά από την προϋπόθεση πως νωρίτερα θα έχει εγκριθεί το περίφημο πακέτο ανταγωνιστικότητας από τις υπόλοιπες, μικρότερες βόρειες ή κεντροευρωπαϊκές χώρες. Οι χώρες αυτές είτε θεωρούν το γαλλογερμανικό πακέτο ανταγωνιστικότητας πολύ αυστηρό για τις ίδιες (π.χ. Αυστρία) είτε ελλιπές ως προς τις περιοριστικές πολιτικές που προτείνει (π.χ. Ολλανδία). Σε αυτό το πλαίσιο ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να επισκεφθεί και κάποιες άλλες πρωτεύουσες στις δυο εβδομάδες που απομένουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου