Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Καταψηφίστηκε,.!

Εν μέσω χειροκροτημάτων, από το Περιφερειακό Συμβούλιο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή ΧΥΤΑ Ζακύνθου στη θέση Λίβα.

Όχι ΧΥΤΑ στο Λίβα είπε και το Περιφερειακό Συμβούλιο

Μετά από μια πολύωρη και ιδιαίτερα φορτισμένη συζήτηση για το θέμα και ενώ αρκετοί σύμβουλοι είχαν ήδη αποχωρήσει, το σώμα επέκρινε το σχόλιο του Δημάρχου Ζακύνθου Στ. Μποζίκη περί αναρμοδιότητας του Π.Σ. και αποφάσισε να απορρίψει, με 24 ψήφους κατά και 3 υπέρ, την πολυσυζητημένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Οι κ.κ. Γιαννάτος, Φόρτες και Αγαλιανός καθώς και η κα. Δαγκλή (ο Ηλίας Μπεριάτος είχε αποχωρήσει) ήταν οι περιφερειακοί σύμβουλοι που ψήφισαν θετικά για την μελέτη με τον κ. Λευτέρη Γιαννάτο να σημειώνει πως αν και ορισμένοι τον θεωρούν ανεπιθύμητο, ο ίδιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την απόφαση του.

Αναλυτικά η πρόταση του περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου, η οποία και τελικά ψηφίστηκε, έχει ως εξής:" Απορρίπτουμε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη θέση Λίβα- Ζητάμε χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στον Σκοπό- Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων, θα ζητηθεί ακόμη και συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος και, τέλος, καλούμε για σεβασμό στον Περιφερειακό Σχεδιασμό".

Η απόφαση του σώματος έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους κατοίκους και τους φορείς των εμπλεκομένων περιοχών.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ: ΠΡΟΕΧΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΥ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ!

Την εισήγηση για το θέμα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Διονύσης Μυλωνάς, ο οποίος τόνισε ότι θα έπρεπε ήδη να έχει συμπληρωθεί ή επικαιροποιηθεί με προσθήκες για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας και ακολούθως για ΧΥΤΥ.

"Να φτιάξουμε όχι "κάτι" αβασάνιστα και γρήγορα για να πούμε ότι το κάναμε αλλά, έργο με το οποίο θα γλιτώσουμε τα όσα περάσαμε με τον ΧΥΤΑ και όσα κινδυνεύουμε να πάθουμε" σημείωσε χαρακτηριστικά αφήνοντας αιχμές για την έντονη προτροπή του Δημάρχου να ψηφιστεί το έργο.

Επισημαίνοντας και τις ευθύνες του κ. Ηλία Μπεριάτου για τα όρια του ΕΘΠΖ που εκτός του ΧΥΤΑ περιλαμβάνουν και περιοχές όπως το Κερί, ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου υπογράμμισε: "Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε αντίστοιχο ΧΥΤΑ και τα προβλήματα του σε άλλη περιοχή. Επελέγησαν κάποιοι χώροι, με τη λογική αυτή κάθε περιοχή θα μπορούσε να είναι προτεινόμενη, αλλά τους επιλέξαμε γιατί; Για να φτιάξουμε τί; Έχουμε αποφασίσει τί θα είναι;!

"Το θέμα είναι τί θα πάμε να φτιάξουμε σε αυτή την περιοχή, εάν πρώτα αποφασίσουμε αυτό, τότε θα βρεθεί ο κατάλληλος χώρος ... ας είναι και η πλατεία Σολωμού εάν είναι σωστή η διαδικασία που αθ ακολουθήσουμε!" ξέσπασε ο κ. Μυλωνάς.

Ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να γίνει ΧΥΤΑ στην περιοχή Λίβα (υδροφόρος ορίζοντας, δασικές εκτάσεις που υπάρχουν εκεί, αναδασωτέες εκτάσεις, προστατευόμενη περιοχή και επισγαλές πέτρωμα μεταξύ άλλων), ενώ επανέλαβε αρκετές φορές ότι πάντα πρέπει να μιλάμε για ΧΥΤΥ και μονάδες επεξεργασίας και διαλογής πριν από κάθε τι άλλο.

"ΟΧΙ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΛΙΒΑ"

Στους λόγους για τους οποίους απορρίπτουν την μελέτη αναφέρθηκαν διεξοδικά μέλη της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, εκπρόσωποι του Κυνηγετικού Συλλόγου και των Βιοκαλλιεργητών.

Ο καθηγητής Διονύσης Μαρίνος - Κουρής επανέλαβε τις θέσεις της Κίνησης, όπως τις είχε κοινοποιήσει και στην αντίστοιχη ημερίδα, προτείνοντας ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων και προκαλώντας το ενδιαφέρον για αρκετά ερωτήματα από τους συμβούλους.

Για "παγκόσμια πρωτοτυπία" έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ Δρόσος Κουτσούμπας σχολιάζοντας την λειτουργία ΧΥΤΑ μέσα στην προστατευόμενη περιοχή.

"Θεωρώ ότι είμαστε στο... προχθές, όχι στο χθες πάνω σε αυτό το ζήτημα" σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας καλώντας όλους να χειριστούν με υπευθυνότητα και άμεσα το θέμα, ενώ τόνισε πως πρέπει να υπάρξει και αποκατάσταση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ.

Από:ioniannews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου