Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Τα μέτρα !!!

Πνίγουν τα νοικοκυριά
 

Ντόμινο αυξήσεων από το άλμα του ΦΠΑ

Μεγάλες επιβαρύνσεις προκαλούν στον µέσο οικογενειακό προϋπολογισµό η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες, και των τελών κυκλοφορίας στα οχήµατα καθώς και άλλα µέτρα τα οποία δεν ανακοινώθηκαν χθες, αλλά βρίσκονται στο τραπέζι όπως η εξοµοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρµανσης µε τοπετρέλαιο κίνησης, αλλά και η µείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 12.000 ευρώ.

Αν υπολογιστούν οι επιβαρύνσεις σε µια µέση τετραµελή οικογένεια απότην αύξηση του ΦΠΑ και των τελών κυκλοφορίας προκύπτει, σύµφωνα µε τους ενδεικτικούς υπολογισµούς των «ΝΕΩΝ», επιπλέον ποσό γύρω στα 340 ευρώ τον χρόνο.

Αν στα παραπάνω αθροίσουµε και τις επιπτώσεις από την τυχόν µείωση του αφορολόγητου ορίου και την εξοµοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρµανσης, ο επιπλέον λογαριασµός των µέτρων για την ίδια οικογένεια µπορεί και να ξεπεράσει τα… 1.800 ευρώ τον χρόνο.

Το αφορολόγητο

Ακόµη µεγαλύτερο µαχαίρι στο εισόδηµα θα µπει εφόσον η κυβέρνηση υιοθετήσει τα σενάρια που εξετάζει για αλλαγές στη φορολογική κλίµακα και µείωση του αφορολόγητου ορίου από 12.000 ευρώ στα 6.000 ή 8.000 ευρώ. Πιθανότερο µάλιστα σενάριο που εξετάζεται είναι το αφορολόγητο να µειωθεί στα 8.000 ευρώ (ποσό λίγο υψηλότερο από τον µέσο όρο της Ε.Ε.) και να επιβληθεί συντελεστής 10% για το ποσό του εισοδήµατος πάνω από το νέο αφορολόγητο και µέχρι τα επίπεδα των 12.000 ευρώ.

Τα σενάρια θέλουν η νέα φορολογική κλίµακα να ισχύσει αναδροµικά για τα εισοδήµατα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2011, ενώ σύµφωνα πάντα µε αυτά, µισθωτοί και συνταξιούχοι θα τα... δοκιµάσουν από την 1η Ιουλίου µε την αυξηµένη παρακράτηση φόρου.

Κάθε µήνα, ο φόρος που θα παρακρατείται σε µισθούς και συντάξεις θα υπολογίζεται µε τη νέα κλίµακα και το µειωµένο αφορολόγητο, κάτι που σηµαίνει µεγαλύτερες από τις σηµερινές κρατήσεις και εποµένως µικρότερο διαθέσιµο εισόδηµα.

Αν το ζευγάρι του παραδείγµατός µας έχει ο καθένας εισόδηµα 20.000 ευρώ και πληρώνει σήµερα φόρο 1.680 ευρώ έκαστος, µε τη νέα κλίµακακαι τη µείωση του αφορολογήτου στα 8.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 2.080 ευρώ ο καθένας. ∆ηλαδή, επιπλέον 800 ευρώ οι δύο µαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου