Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Μιά Τσεκουριά ?

Στα εισοδήματα με μέτρα-βρόχο για την αγορά


Το δεύτερο τσεκούρι στα εισοδήματα μέσα σε ένα χρόνο έφερε το Μεσοπρόθεσμο, καθώς η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα για μείωση αφορολόγητου ορίου, επιβολή κεφαλικού φόρου, σταδιακή εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, εσαεί τέλος επιτηδεύματος και μείωση του αφορολόγητου ορίου για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έπειτα από πολύωρες συσκέψεις με την τρόικα, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά μόνο το πακέτο μέτρων που είχε συμφωνήσει ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου

με τους δανειστές και για το οποίο είχαν εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις τους οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι πρωί πρωί χθες ο κ. Βενιζέλος κατέστησε σαφές στον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ότι τα μέτρα της τρόικας είναι το εισιτήριο για την πέμπτη δόση 12 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουλίου.


Ο εφαρμοστικός νόμος που θα περιέχει τα μέτρα 28,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 6,4 δισ. ευρώ «πληρώνονται» άμεσα, κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα και ψηφίζεται το αργότερο μέχρι την Πέμπτη, τρεις ημέρες πριν από το έκτακτο Eurogroup, που θα δώσει το τελικό «ΟΚ» για τη ροή της πέμπτης δόσης.


Τα 5 μέτρα φωτιά


Τα 5 μέτρα-φωτιά (εκτός των άλλων που έχουν ήδη συμφωνηθεί), που πλήττουν καίρια για άλλη μια φορά μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και γενικώς την πλειονότητα των φορολογουμένων και κοστολογούνται στα 5,1 δισ. ευρώ, ή συνολικά 5,5 δισ. ευρώ με την περικοπή άλλων 400 εκατ. ευρώ από τις λειτουργικές δαπάνες, και στα οποία κατέληξαν χθες είναι τα εξής:


1 Μειώνεται το αφορολόγητο όριο στα 8.000 ευρώ και έχουμε οριζόντια επιβάρυνση 200 -400 ευρώ για χαμηλά και υψηλά εισοδήματα. Στο ενδιάμεσο εισόδημα, μεταξύ 8.000 ευρώ και 12.000 ευρώ, επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 10%. Ο φόρος είναι άδικος, καθώς είτε κάποιος έχει εισόδημα 12.000 ευρώ είτε 100.000 ευρώ, θα πληρώσει επιπλέον φόρο εισοδήματος 400 ευρώ.


Από τη μείωση του αφορολογήτου εξαιρούνται, δηλαδή θα παραμείνουν στα 12.000 ευρώ, περίπου 600.000 νέοι μέχρι 30 ετών, συνταξιούχοι άνω των 65 με εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και άτομα με αναπηρία.


2 Εκλεισε η ετήσια, διάρκειας 5 ετών, από φέτος και μέχρι το 2015, εισφορά αλληλεγγύης, ο γνωστός «κεφαλικός φόρος» που κυμαίνεται από 1% έως 4% και επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος. Η εισφορά ορίστηκε σε 5% για τα εισοδήματα των βουλευτών, αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μετακλητών στελεχών (γενικός ή ειδικός γραμματέας, διοικητής οργανισμού). Δεν αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος -κατά πώς είπε ο κ. Βενιζέλος- «κάνει μόνος του όλες τις χειρονομίες που πρέπει».


3 Εξισώνεται σταδιακά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για το σύνολο των νοικοκυριών. Φέτος ο φόρος αυξάνει στα 60 ευρώ από 21 ευρώ με στόχο, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανέλθει στα 412 ευρώ το 2013. Η εξίσωση γίνεται άπαξ, στα 412 ευρώ, από φέτος για τις επιχειρήσεις. Αναζητείται ο μηχανισμός επιστροφής μέρους του ΕΦΚ σε ασθενείς οικονομικά ομάδες και κατοίκους ορεινών περιοχών.


Το μέτρο επιβαρύνει τα νοικοκυριά και δη τους κατοίκους των ορεινών περιοχών. Αλλά η μεγάλη αύξηση για τις επιχειρήσεις κατά περίπου 20 φορές του φόρου (αύξηση 1.862% του φόρου ή 64,44% της λιανικής τιμής) θα προκαλέσει νέο κύμα ανατιμήσεων σε όλες τις τιμές των προϊόντων, καθώς καμία επιχείρηση δεν θα είναι διατεθειμένη να απορροφήσει τόσο υψηλό φορολογικό κόστος. Οπότε θα έχουμε και νέα έμμεση επιβάρυνση για τα νοικοκυριά.


4 Επιβάλλεται εσαεί τέλος επιτηδεύματος κατά μέσο όρο 300 ευρώ ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, από το 5ο έτος άσκησης δραστηριότητας του επαγγέλματός τους. Εξαιρούνται οι μισθωτοί (όπως συμβασιούχοι) που δουλεύουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο αν θα εξαιρεθούν ή αν θα επιβληθεί από ένα ύψος εισοδήματος και πάνω για όσους έχουν διπλή ιδιότητα: του μισθωτού και του ελεύθερου επαγγελματία. Επιβάλλεται επιπλέον της εισοδηματικής εισφοράς. Δηλαδή, κάποιος με εισόδημα 15.000 ευρώ θα πληρώσει και εισφορά και τέλος επιτηδεύματος, πέραν του ότι επιβαρύνεται και από το φόρο εισοδήματος βάσει κλίμακας. Στόχος είναι να πιάσουν περίπου 550.000 επιτηδευματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα μέχρι 8.000 ευρώ.


5 Μειώνεται στα 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ το ατομικό αφορολόγητο όριο για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ενώ απορρίφθηκε η επιβολή ειδικού τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και συμφωνήθηκε να μην υπάρξει κανένα άλλο μέτρο για τα ακίνητα, λόγω της επιβαρημένης οικοδομής, για την οποία αναζητούνται μέτρα-ανάσα που θα προκαλέσουν την τόνωση της οικονομίας. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου