Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Για τα Αυθαίρετα !!

Σήμερα παρουσιάζεται η πρόταση από τον υπουργό

Τακτοποίηση των αυθαιρέτων για 40 χρόνια προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η τακτοποίηση θα γίνεται με την καταβολή ενός προστίμου, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προκύπτει από την αντικειμενική αξία πολλαπλασιαζόμενη επί έναν συντελεστή προστίμου - ο οποίος θα κυμαίνεται από 0,10 έως 0,15 - και το είδος της παράβασης.


Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους «τα ΝΕΑ» η συνολική πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η ρύθμιση είναι ανάλογη με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Και το «όπλο» του ΥΠΕΚΑ απέναντι στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι - πέρα από το πρόστιμο - όπως έχει αναφέρει και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, το «περιβαλλοντικό ισοζύγιο».

Αυτό σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου - ο οποίος το έχτισε, για παράδειγμα, σε έκταση δύο στρεμμάτων, ενώ θα έπρεπε να το χτίσει σε 4 στρέμματα που απαιτούνται συνήθως για την εκτός σχεδίου δόμηση - για να μπορέσει να υπαχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει είτε να αγοράσει την υπόλοιπη έκταση από όμορο οικόπεδο - χωρίς όμως να μπορεί να χτίσει στα καινούργια δύο στρέμματα - είτε να πληρώσει στον δήμο την άξια των επιπλέον δύο στρεμμάτων. Τα χρήματα θα πηγαίνουν στο Πράσινο Ταμείο για τη δημιουργία χώρων ελεύθερων και πρασίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου