Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Σημαντική αύξηση !!!

Της Απορρόφησης του ΕΣΠΑ

Έξι δράσεις προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης

Στο 88,53%, δηλαδή 9 φορές παραπάνω από το Σεπτέμβριο του 2009, έφτασαν οι εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ στους 21 μήνες της κυβέρνησης ενώ συμβασιοποιήθηκε το 51,56%, επίσης 9 φορές περισσότερο από το Σεπτέμβριο του 2009 και υλοποιήθηκε το 23,96%.


Αυτά τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδης, στο ΚΤΕ Παραγωγής και Εμπορίου του ΠΑΣΟΚ και στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, που συγκλήθηκαν με πρωτοβουλία του υπουργού προκειμένου να ενημερώσει για τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει το υπουργείο για την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία.

Σημείωσε ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο να βρεθούν πόροι για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Για τα ίδια θέματα ενημερώνει ο υπουργός αυτή την ώρα και τον επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Παράλληλα, ο υπουργός προχώρησε και στην αναλυτική παρουσίαση των έξι δράσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ που προωθεί το υπουργείο. Συγκεκριμένα γνωστοποίησε ότι προωθούνται:

- Προσαρμογή των υφιστάμενων προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ και JEREMIE (μέσω του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου-EIF) στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς. Το EIF ανταποκρίθηκε με συγκεκριμένες προτάσεις για τα προϊόντα JEREMIE και το ΕΤΕΑΝ εισαγάγει τρία νέα προϊόντα. Μια πρώτη βασική και σημαντική βελτίωση στην κατεύθυνση αυτή είναι η επιλεξιμότητα του κεφαλαίου κίνησης για τις επιχειρήσεις και η απαλοιφή των περιορισμών επιλεξιμότητας, όπως ο χρόνος λειτουργίας μιας επιχείρησης.

- Δημιουργία ενός εγγυοδοτικού Ταμείου για επιχειρήσεις ύψους 500 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ, κεφάλαιο το οποίο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) θα τριπλασιάσει, που στοχεύει στην παροχή δανείων 2 δισ. ευρώ από την EIB προς τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου αυτές με τη σειρά τους να χρηματοδοτήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις.

- Δημιουργία ενός Ταμείου Εγγυήσεων (GuaranteeFund) 1,5 δισ ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, το οποίο θα δοθεί στην ΕΙΒ και το οποίο η EIB θα τριπλασιάσει, προκειμένου αυτή να προσφέρει μέσω των ελληνικών Τραπεζών, χρηματοδοτικές διευκολύνσεις συνολικού ύψους 6 δις ευρώ για την κατασκευή δημοσίων έργων και τη στήριξη των μεγάλων επενδυτικών επιλογών της χώρας. Σε πρώτη φάση το Ταμείο αυτό θα χρηματοδοτήσει κυρίως τα μεγάλα έργα των Συμβάσεων Παραχώρησης, τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων και τις υποδομές οπτικών ινών στον χρήστη (FTTH, FTTU).

- Σε στενή συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη μέλη, που έχουν ισχυρή επιχειρηματική παρουσία στην Ελλάδα, θα διευκολυνθεί η δημιουργία πιστωτικών γραμμών για τις επιχειρήσεις τους μέσα στην ελληνική οικονομία. Σημειώνεται ότι έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία για τις γερμανικές επιχειρήσεις πιστωτική γραμμή με το όνομα "Griechenland", μέσω της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας (KfW). Παράλληλα, είναι υπό διερεύνηση παρόμοια πρωτοβουλία για τις δανέζικες και αυστριακές επιχειρήσεις.

- Μεσοπρόθεσμα υπάρχουν τεχνικές συζητήσεις με την KfW για το σκοπό και τη διαδικασία δημιουργίας μιας Επενδυτικής / προωθητικής Τράπεζας στην Ελλάδα. Η εκκίνηση γίνεται με μια πρώτη συνάντηση στις 10 Νοεμβρίου στη Φρανκφούρτη.

- Δημιουργία Ταμείου για ΜΜΕ ύψους 500 εκ. ευρώ μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτείται και κεφάλαιο κίνησης. Στις 27 Οκτωβρίου στη Βαρσοβία Επιτροπής στη συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού των Ταμείων (COCOF), θα κατατεθεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής τροποποίηση του εφαρμοστικού κανονισμού όσον αφορά την επιλεξιμότητα για κεφάλαιο κίνησης καθώς και τη δυνατότητα χρηματοδότησης όχι μόνο νέων, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά και υφιστάμενων επιχειρήσεων. Προβλέπεται η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου