Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ????

ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΡΑΛΑΛΑ!!!

Το "μακελειό" ξεκίνησε από τη Βουλή το κατεστημένο και τις συντεχνίες



Της Μαρίνα Μάνη

Τη χθεσινή ημέρα πολλοί θα ήθελαν να διαγράψουν από τη μνήμη τους. Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, ξεκίνησε με την ωμή ομολογία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι ψήφισε το Μνημόνιο χωρίς να το έχει διαβάσει, διότι ήταν απασχολημένος με το υπουργείο του. Κι έκλεισε με την ανταρσία δεκάδων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
οι οποίοι καταψήφισαν διατάξεις του πολυνομοσχεδίου Βενιζέλου (σ.σ. για τις εκκρεμότητες του 2011) οι οποίες είτε «πέρασαν» οριακά, είτε… καθόλου, όπως συνέβη με τη ρύθμιση Λοβέρδου που απελευθέρωνε το ωράριο λειτουργίας των φαρμακοποιών.


Το κλίμα ήταν τέτοιο, που προς στιγμή δημιουργήθηκε η εντύπωση διάρρηξης της κυβερνητικής συνοχής – κυρίως όταν ο Ευ. Βενιζέλος ακούσθηκε να λέει στο προεδρείο της Βουλής «πείτε μου το αποτέλεσμα για να ενημερώσω τον πρωθυπουργό εάν υπάρχει πλειοψηφία».

Το λόμπι των δικηγόρων

Το πρωτοφανές, εν προκειμένω, ήταν ότι οι βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ υπερψήφισαν όλες τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, επιλέγοντας «παρών» σε εκείνη του υπουργού Υγείας με το επιχείρημα ότι την κατέθεσε καθυστερημένα («εκτός ορίων Κανονισμού»), ενώ στην άλλη διάταξη, για τις δικηγορικές εταιρίες, αρκετοί από όλα τα κόμματα (δικηγόροι στο επάγγελμα…) προτίμησαν να απουσιάσουν. Είναι ενδεικτικό ότι η ρύθμιση για τους δικηγόρους πέρασε με τις λιγότερες ψήφους – 170 θετικές, 83 αρνητικές και 11 «παρών».

Το μεγάλο πρόβλημα προήλθε από τα «πράσινα» έδρανα, ενώ στο αντάρτικο των αρνητικών ψήφων συμμετείχαν βουλευτές όλων των ΠΑΣΟΚικών αποχρώσεων – από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πάνο Μπεγλίτη και τη Βάσω Παπανδρέου, μέχρι τη «βενιζελική» Εύα Καϊλή η οποία καταψήφισε… πέντε άρθρα.

«Τραυματισμός» Λοβέρδου

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας, συνέστησαν στον κ. Λοβέρδο να αποσύρει τη ρύθμιση και να την επαναφέρει την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο ο ίδιος το αρνήθηκε σθεναρά. Τελικά, η ρύθμισή του καταψηφίσθηκε με 101 ψήφους υπέρ, 65 κατά και 87 «παρών».

Κατά πληροφορίες, ο κ. Λοβέρδος θα επανακαταθέσει τη ρύθμιση προσεχώς, σε άλλο νομοσχέδιο, ενώ παραμένει άγνωστο εάν και ποιες τροποποιήσεις θα κάνει.

«Δεν θα πάμε… αδιάβαστοι»

Το κλίμα ήταν έκρυθμο από νωρίς το βράδυ στο περιστύλιο καθώς μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ διεμήνυε την πρόθεσή του να καταψηφίσει πολλά άρθρα – κυρίως αυτά που αφορούν την περικοπή δώρων στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, την συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, το Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου και την επιβολή αντικειμενικών κριτηρίων στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Οι υπεύθυνοι του κόμματος, ωστόσο, πίστευαν ότι «θα γίνει ό,τι γινόταν στις ψηφοφορίες του παρελθόντος», δηλαδή «στο τέλος όλοι θα ψηφίσουν ‘ναι’» - δεδομένου ότι ο κ. Βενιζέλος είχε θέσει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και στον Λουκά Παπαδήμο προσωπικά.

Όπως αποδείχθηκε, είχαν υποτιμήσει από τη μια τις συντεχνιακές-ψηφοθηρικές βλέψεις πολλών εκ των «ανταρτών» και, από την άλλη, το κλίμα διάλυσης που επικρατεί στο πρώην (;) κυβερνών κόμμα – με τις αντιμνημονιακές «τούμπες» να παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και τη λογική «ο σώζων εαυτόν, σωθήτω» να είναι κυρίαρχο στους βουλευτές.
Κάνοντας λογοπαίγνιο με την ατυχή (τουλάχιστον…) φράση του κ. Χρυσοχοΐδη, οι «αντάρτες» έλεγαν στα πηγαδάκια… «δεν θα πάμε αδιάβαστοι».

Δυσφορία Μαξίμου
Όπως αναμενόταν, το Μέγαρο Μαξίμου εξέφρασε «δυσφορία» για την εξέλιξη, με σχόλιο κύκλων του για το πόσο μεγάλη επιρροή ασκούν οι συντεχνίες στους βουλευτές.

Ποιοι καταψήφισαν

Ανάμεσα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν διάφορα άρθρα ήταν ο βουλευτής Ζακύνθου Δ. Βαρβαρίγος (που τα καταψήφισε… όλα), ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Μπεγλίτης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας, ο νυν αντιπρόεδρος της Βουλής Ευ. Αργύρης, η Βάσω Παπανδρέου, η Λούκα Κατσέλη, οι «βενιζελικοί» Εύα Καϊλή, Τόνια Αντωνίου, Ν. Σαλαγιάννης, Δ. Λιντζέρης, και οι Γ. Διαμαντίδης, Χρ. Κατσούρας, Γ. Αμοιρίδης, Δ. Καρύδης, Λ. Γρηγοράκος, Σπ. Μοσχόπουλος, Φρ. Παρασύρης, Δ. Μιχελογιαννάκης, Εμ. Μπεντενιώτης, Οδ. Βουδούρης, Δ. Κουσελάς, Δ. Παπουτσής, Β. Γερανίδης, Άντζελα Γκερέκου, Μαρία Μίχου, Σ. Κεδίκογλου, Β. Κεγκέρογλου, Σ. Βαλυράκης, Ευτ. Δαμιανάκης, Χρ. Χάιδος, Ν. Τσώνης, Λ. Μίχος, Κατερίνα Περλεπέ, Όλγα Ρενταρή, Πέμη Ζούνη, Ι. Βούρος, Π. Αντωνακόπουλος, Ηλ. Καρανίκας, Θ.Παπαγεωργίου, Δ. Κρεμαστινός, Θεοδώρα Τζάκρη, Μιλένα Αποστολάκη, Στ. Κουτμερίδης, ενώ "παρούσα" δήλωσε η Χαρά Κεφαλίδου.


Τα άρθρα που τέθηκαν σε ψηφοφορία:


Το 4 για τη συγχώνευση φορέων του Δημοσίου
Το 5 για την απελευθέρωση των αδειών φορτηγών
Το 6 για ρυθμίσεις στο επάγγελμα των δικηγόρων
Το 7 για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου
Το 16 για συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου
Το 24 για περικοπή δώρων στους συνταξιούχους των φορέων
Ασφάλισης
Το 29 για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακοποιών – το
οποίο και καταψηφίσθηκε
Πηγή :www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου