Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

OΚ από Σαμαρά ???

Kαι Τρόικας περιμένει ο Γ. Κουτρουμάνης

Της Ρούλας Σαλούρου

Δύο έτοιμα σχέδια νόμου, ένα για τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ κι ένα για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις,
Θα παρουσιάσει στη νέα συνάντηση με την Τρόικα, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, η ηγεσία του υπουργείού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στο ενδιάμεσο, θα επιδιωχθεί αφενός να υπάρξει ένα μίνιμουμ συμφωνίας με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ,
κυρίως όσον αφορά στα θέματα της μείωσης των μισθών στις ΔΕΚΟ και την ενοποίηση των επικουρικών που όπως διαφαίνεται δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές, αφετέρου να έχει ολοκληρωθεί ο κοινωνικός διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Βέβαια, στο υπουργείο Εργασίας αναμένοντας και το οριστικό ΟΚ από την Τρόικα των δανειστών αλλά και από το Μαξίμου, ετοιμάζουν τα δύο σχέδια νόμου, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει εάν η νομοθετική παρέμβαση στους μισθούς θα γίνει με σχέδιο νόμου, ή πιθανότερα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.


Σε αυτό το σχέδιο πάντως, εξετάζεται μεταξύ άλλων, να συμπεριληφθεί ρύθμιση για κατάργηση της ισχύς των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, τουλάχιστον σε ορισμένους κλάδους, ενώ φαίνεται πως κλείνει το θέμα της παρέμβασης στους κατώτατους μισθούς, με πάγωμα στα σημερινά επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου, θα περιλαμβάνεται επίσης, ο περιορισμός 13ου και 14ου μισθού, η μη εφαρμογή των ωριμάνσεων, η κατάργηση των προνομίων σε ΔΕΚΟ, κυρίως όσον αφορά σε αυτές που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν.


Μεταξύ των αιτημάτων της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η κατάργηση της «μονιμότητας» όπου υπάρχει, περιορισμός ή διακοπή των μισθολογικών ωριμάνσεων που προβλέπονται βάσει της αρχαιότητας, κατάργηση επιδομάτων και μείωση του κόστους των υπερωριών, όπου είναι μεγαλύτερο από αυτό που ισχύει στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.


Έτοιμο το σχέδιο και για τις επικουρικές


Τα οριστικά ποσοστά περικοπής των επικουρικών συντάξεων μένουν να συμπληρωθούν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου για τα επικουρικά ταμεία, ενώ τυπικά και πριν από το οριστικό ΟΚ της Τρόικας, εκκρεμεί η γνωμοδότηση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ που τελικά, συμμετέχουν σε επιτροπή που συστάθηκε για να εξασφαλιστεί η τρικομματική – κυβερνητική συμφωνία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το νέο Ταμείο, ΝΠΔΔ, με την επωνυμία Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, ξεκινά τη λειτουργία του τον Ιούλιο. Στο ΕΤΕΑ θα ενταχθούν: α) το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), β) το Tαμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), γ) το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), δ) το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση, ε) ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και στ) o Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ.


Όσον αφορά στο φλέγον θέμα της μείωσης των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, αυτό παρακάμπτεται και παραπέμπεται σε υπουργική απόφαση. Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από αναλογιστική μελέτη και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης θα καθοριστεί ο τρόπος υπολογισμού της καταβαλλόμενης από το ΕΤΕΑ σύνταξης, το ανώτατο και κατώτατο ποσό σύνταξης καθώς και ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για τους ασφαλισμένους πριν την έναρξη λειτουργίας του νέου ταμείου.


Όσον αφορά στο καθορισμό των συντάξεων, για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/7/2012, αυτό θα διαμορφώνεται αναλογιστικά, με βάση αναλογιστικούς πίνακες θνησιμότητας και ενός τεχνικού επιτοκίου.


Το νέο ταμείο θα λειτουργεί με ενιαία διοικητική και οικονομική οργάνωση. Το σύνολο του ενεργητικού και παθητικού, καθώς και η ακίνητη και κινητή περιουσία των εντασσόμενων ταμείων και κλάδων απογράφεται από τις διοικήσεις αυτών κατά την ημερομηνία κατάργησής τους, περιέρχεται αυτοδικαίως στο ΕΤΕΑ, ο οποίος υπεισέρχεται στα πάσης φύσεως δικαιώματα και υποχρεώσεις των αντίστοιχων εντασσόμενων ταμείων και κλάδων.


Η διάταξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις των υπό ένταξη ταμείων, ίσως και εντονότερες από τις μειώσεις των συντάξεων, αφού αποκαλύπτει σύμφωνα με τους ειδικούς και το πνεύμα της νομοθετικής παρέμβασης. Η περιουσία των «πλούσιων» επικουρικών ταμείων θα κλείσει τις... τρύπες των ελλειμματικών.


Κατά τ’ άλλα, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη δυνατότητα εξαίρεσης όποιων ταμείων το αποφασίσουν, από την ένταξη, υπό την προϋπόθεση ότι, όσα επικουρικά ταμεία δεν ενταχθούν, μέχρι την 31η-12-2012 στο ΕΤΕΑ μετατρέπονται αυτοδίκαια σε ΝΠΙΔ, υποχρεωτικής ασφάλισης αυτοδιαχειριζόμενα.


Το ΕΤΕΑ θα λειτουργεί με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.


Οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταχωρούνται σε ατομικές μερίδες. Σε αυτές, θα ενταχθούν και οι καταβληθείσες από την 1/1/2001 εισφορές.


Πόροι του νέου ταμείου θα είναι τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων και εργοδοτών (3%+3%) καθώς και τα έσοδα από κοινωνικούς πόρους και από τις προβλεπόμενες εισφορές υπέρ των ταμείων – τομέων και κλάδων που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ, οι πρόσοδοι περιουσίας καθώς και η απόδοση των κεφαλαίων και αποθεματικών αυτών και κάθε άλλο έσοδο.


Πηγή  : www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου