Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Φρένο στο «πάρτι» !!!!!

Ποιες αλλαγές φέρνει το ν/σ για τις δημόσιες προμήθειες



Μέσω των οποίων δημόσιοι λειτουργοί αλλά και αρκετές επιχειρήσεις εξασφάλιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, επιχειρεί να βάλει η Κυβέρνηση. 
 Ο στόχος σίγουρα είναι φιλόδοξος αλλά το πλαίσιο το οποίο έχει τεθεί από το Μνημόνιο είναι ξεκάθαρο, προκειμένου να περιοριστεί η σπατάλη των ανύπαρκτων πλέον κρατικών κονδυλίων.
Στο πλαίσιο αυτό μέσα στις επόμενες ημέρες κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο θα προβλέπει την πλήρη αναμόρφωση του συστήματος που διέπει σήμερα τις κρατικές προμήθειες.
Κεντρική αλλαγή είναι η δυνατότητα να συνάπτονται συμφωνίες-πλαίσιο μεταξύ δημόσιων φορέων με προμηθευτές. Με τη συμφωνία-πλαίσιο οι δημόσιοι φορείς θα επιτυγχάνουν μακροχρόνιες συμφωνίες με περισσότερους του ενός προμηθευτές, σε προσυμφωνημένες τιμές και προδιαγραφές.
Μέσω αυτής της διαδικασίας οι παραγγελίες γίνονται όταν προκύπτουν ανάγκες μέσω σύντομων διαγωνισμών και επιτυγχάνεται και καλύτερη τιμή της αρχικής προσφοράς. Για μικρής αξίας επαναλαμβανόμενες αγορές θα λειτουργεί ένα παράλληλο σύστημα με τη λογική του ηλεκτρονικού καταλόγου.
Κεντρικό σημείο της όλης διαδικασίας είναι να ομαδοποιηθούν οι συμβάσεις του δημοσίου, το οποίο μέχρι σήμερα δεν διαθέτει καν αρμόδιο φορέα για τη διενέργεια διαγωνισμών στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, όπως τα προϊόντα πληροφορικής.
Στον τομέα της προμήθειας προϊόντων η διενέργεια των διαγωνισμών γίνεται παράλληλα από διαφορετικούς φορείς, με αποτέλεσμα κεντρικά να μην γνωρίζει η διοίκηση ούτε τις συνολικές ανάγκες, ούτε φυσικά το κόστος που απαιτείται για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες.
Ήδη πάντως στο διαδίκτυο έχει δημιουργηθεί η ιστοσελίδα agora.gov.gr στην οποία εμπεριέχονται αναλυτικές πληροφορίες για όλους τους διαγωνισμούς.
Παράλληλα θα συγκροτηθεί μια Επιτροπή Πολιτικής Προμηθειών στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, η οποία θα έχει και τον πλήρη έλεγχο των Δημοσίων Συμβάσεων. Ωστόσο τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Προστασίας Πολίτη και το Άμυνας θα καταγράφονται σε άλλο σύστημα αλλά δεν θα δημοσιοποιούνται. Ειδικότερα για τα δημόσια έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ θα υπάρξει ξεχωριστό σύστημα στο συγκεκριμένο υπουργείο.
Η "καρδιά" του συστήματος θα είναι το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Προμηθειών (ΕΣΥΔΠ) μέσω του οποίου θα εκτελούνται οι διαγωνιστικές διαδικασίες για προϊόντα και υπηρεσίες με ορίζοντα πλήρους λειτουργίας του με βάση το Μνημόνιο το 2013.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου