Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Με βάση τα στοιχεία,?

Οι συντάξεις στο απόσπασμα

Εσωτερικός δανεισμός και έκτακτη χρηματοδότηση, οι λύσεις που εξετάζονται για την ομαλή καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου
«Αγώνα δρόμου» προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα κονδύλια για να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις τον επόμενο μήνα δίνουν τα μεγάλα Ταμεία.
Το ΙΚΑ θα στραφεί για άλλη μία φορά στον εσωτερικό δανεισμό, ενώ «έκτακτη» χρηματοδότηση θα πάρει και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.
Χθες, ο νέος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε συνάντηση με τους διοικητές του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου, και του ΟΓΑ Παναγιώτη Πέτρουλα. Η αρχή είχε γίνει τη Δευτέρα, οπότε και πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο.
Με βάση τα στοιχεία, η κατάσταση στα τρία μεγαλύτερα Ταμεία έχει ως εξής:
ΙΚΑ

Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας και αυτόν τον μήνα θα στραφεί στον εσωτερικό δανεισμό για να καταβάλλει τις συντάξεις και τις άλλες παροχές . Ηδη έχει αποφασιστεί να πάρει στις 27 του μήνα 40 εκατ. από το ΕΤΕΑΜ, ενώ αναμένεται και εσωτερικό δάνειο από τον φορέα της ΔΕΗ (προκειμένου στα τέλη Ιουλίου να δοθούν οι συντάξεις του Αυγούστου).
Συνολικά αναζητείται 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ για να συνεχιστεί η ομαλή καταβολή των συντάξεων μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το πρώτο τετράμηνο του έτους υπήρξε μια μείωση των εσόδων κατά 12% έως 14%, ενώ η εισφοροδιαφυγή αγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια τον χρόνο (ένας στους τρεις εργαζομένους δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη).

Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών

Το ποσό των 220 εκατ. ευρώ χρειάζεται από τακτική αλλά και έκτακτη χρηματοδότηση το Ταμείο για να δώσει τις συντάξεις του Αυγούστου. Το μεγάλο πρόβλημα του φορέα είναι πως σχεδόν ο ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλει εισφορές.
Ενδεικτικό της κατάστασης που αντιμετωπίζει ο ασφαλιστικός φορέας είναι πως κάθε μήνα εισπράττονται 133 εκατομμύρια ευρώ από τις εισφορές, ωστόσο απαιτούνται 257 εκατομμύρια για να καταβληθούν ομαλά οι συντάξεις.

ΟΓΑ

«Δεν θα χρειαστεί έξτρα χρηματοδότηση εφόσον υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα του προϋπολογισμού» υπογραμμίζει στο «Εθνος» ο διοικητής του ΟΓΑ, Π. Πέτρουλας.

Σημειώνεται πως τα οικονομικά προβλήματα έχουν επεκταθεί τόσο στα επικουρικά ταμεία όσο και σε φορείς πρόνοιας. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αφορά στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων είναι σε εκκρεμότητα 52.000 αιτήσεις για εφάπαξ.

Στο «μέτωπο» της επικουρικής ασφάλισης, σε όσα Ταμεία υπάρχουν οικονομικά προβλήματα θα... αναπροσαρμόζονται αναλόγως και οι συντάξεις. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί πως ο σχετικός «έλεγχος» μπορεί να γίνεται ακόμα και ανά τρίμηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου