Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

"Όχι" στη λιτότητα

Ανθρωποθάλασσα στη Μαδρίτη

Πάρα πολύ μεγάλη υπήρξε η ανταπόκριση από τους πολίτες, στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών για μαζική κινητοποίηση τόσο στη Μαδρίτη όσο και στην επαρχία, κατά των μέτρων οικονομικής λιτότητας που εξήγγειλε πρόσφατα η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, ωστόσο, στο τέλος της διαδήλωσης η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών με σφαίρες από καουτσούκ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και επτά συνελήφθησαν.


Μετά το τέλος της μεγάλης πορείας, η οποία διαλύθηκε ήρεμα, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε μικρές ομάδες διαδηλωτών και τους ξυλοκόπησαν με γκλομπ για να τους διαλύσουν στον
τομέα της Πουέρτα ντελ Σολ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να φτάσουν στο κοινοβούλιο.

Οι διαδηλωτές είχαν φτάσει ως τα φράγματα που προστατεύουν τα κτίρια του κοινοβουλίου, έχοντας στην πρώτη γραμμή τους πυροσβέστες.

Ενώ πυκνός καπνός υψωνόταν από πλαστικούς κάδους σκουπιδιών που είχαν πάρει φωτιά, μερικοί διαδηλωτές αποφάσισαν να ακολουθήσουν τους πυροσβέστες πλησιάζοντας στο κοινοβούλιο.


Η αστυνομία επιτέθηκε τότε, ενώ οι διαδηλωτές απαντούσαν με ρίψη διαφόρων αντικειμένων, κυρίως μπουκαλιών.

Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ με σφαίρες από καουτσούκ εναντίον αυτών των μικρών ομάδων, οι οποίες διαλύθηκαν στους γύρω δρόμους.

"Όχι" στη λιτότητα

Οι αντιδράσεις αφορούν ιδίως στην αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και στις μεγάλες μισθολογικές περικοπές σε όλη τη δημόσια διοίκηση, ώστε να εξοικονομηθούν σταδιακά στον νέο κρατικό προϋπολογισμό περίπου 65 δισ.ευρώ.
Η διαδήλωση στη Μαδρίτη, που όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού πρακτορείου "είχε πάρα πολύ μεγάλη λαϊκή συμμετοχή- επρόκειτο για ανθρωποθάλασσα", έγινε με το σύνθημα:
"Η κυβέρνηση επιθυμεί στη χώρα να υπάρξουν ερείπια πρέπει, λοιπόν, να την εμποδίσουμε".
Υπενθυμίζεται, ότι το ίδιο συνδικαλιστικό κάλεσμα για λαϊκές κινητοποιήσεις, εναντίον των κυβερνητικών μέτρων οικονομικής λιτότητας, υπήρχε για 80 πόλεις, σε όλη την Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου