Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Μια από τα ίδια !!!!

Γαλλογερμανικό μήνυμα προς Σαμαρά

 

Την ανάγκη όλες οι πλευρές να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και να περιμένουν την έκθεση της τρόικας τόνισε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της προς τον Τύπο, οι οποίες προηγήθηκαν της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, διευκρίνισε ωστόσο ότι, για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει και η Ελλάδα να καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες.

Η συνεργασία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε ενόψει των συναντήσεων που θα έχουν η καγκελάριος την Παρασκευή και ο γάλλος πρόεδρος το Σάββατο με τον Αντώνη Σαμαρά και, όπως ανέφερε η Μέρκελ, αφορά και «στο πώς θα υποδεχτούμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό».

«Για μένα είναι σημαντικό όλοι μας να σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας και προ πάντων να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας, για να δούμε τότε ποιο είναι το αποτέλεσμα. Αλλά εμείς - και εγώ - θα ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να προχωρήσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ο οποίος απαιτεί πολλά και από τους ανθρώπους στην Ελλάδα», δήλωσε η Μέρκελ.

«Εδώ και μήνες - και αυτό δεν είναι μυστικό - ασχολούμαστε με την Ελλάδα. Θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αυτή είναι η βούλησή μου, αυτό είναι η βούλησή μας και η δήλωσή μας από τότε που ξεκίνησε η κρίση. Βεβαίως πρέπει και η Ελλάδα, για να το πετύχουμε αυτό, να κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες», σημείωσε από την πλευρά του ο Ολάντ.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τη θέση τους ενόψει των επισκέψεων του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επισκέπτεται το Βερολίνο και το Παρίσι με την ελπίδα να πείσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις πως αξίζει να δείξουν υπομονή σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, η οποία βρίσκεται στην πέμπτη χρονιά ύφεσης.

Ο Α. Σαμαράς σε συνεντεύξεις του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης σημείωσε ότι η Αθήνα ζητεί περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τους στόχους των πολιτικών λιτότητας και όχι περισσότερα χρήματα από τους εταίρους της Ελλάδας, αλλά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε σε σκληρό τόνο ότι «ο περισσότερος χρόνος δεν είναι λύση στα προβλήματα».

«Περισσότερος χρόνος μπορεί επίσης να σημαίνει περισσότερα χρήματα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η «βοήθεια» της Ευρώπης στην Ελλάδα ήδη έχει «φθάσει στα όρια αυτού που είναι οικονομικά βιώσιμο».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναλαμβάνουν ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα εξαρτηθούν από την έκθεση των επιθεωρητών της τρόικας που θα ολοκληρωθεί και θα τους δοθεί τον Σεπτέμβριο.

Η Μέρκελ υποδέχεται τον Σαμαρά την Παρασκευή και ο Ολάντ το Σάββατο, εν μέσω ενός μάλλον σπάνιου κλίματος αισιοδοξίας στις αγορές περί του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά η ΕΚΤ προτίθεται να αναλάβει αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Πάντως η καγκελάριος υποβάθμισε τις ελπίδες να υπάρξουν σημαντικές παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι σε αυτές τις συνομιλίες θα επαναλάβει «ότι κάθε εταίρος πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του».

Ωστόσο ανεξάρτητα από τις σκληρές δημόσιες τοποθετήσεις το Βερολίνο και το Παρίσι δεν έχουν πολλές επιλογές πέραν του να δώσουν στην κυβέρνηση Σαμαρά «λίγο αέρα να αναπνεύσει», όπως το έθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε γερμανικές και γαλλικές εφημερίδες
.
 
Από: Νooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου