Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Συμβολική ημέρα !!!

Κράτος-παρατηρητή στον ΟΗΕ

 η Παλαιστίνη


Θέση "κράτους παρατηρητή" στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών απέκτησε η Παλαιστίνη μετά από σχετική ψηφοφορία που διεξήχθη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Σε μια ιστορική ψηφοφορία το παλαιστινιακό αίτημα έγινε δεκτό με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς 138 χώρες ψήφισαν υπέρ, 9 κατά, ενώ υπήρχαν και 41 αποχές.
Η αποδοχή του παλαιστινιακού αιτήματος έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου είναι η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.
Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε προς τις 193 χώρες-μέλη πριν από την ψηφοφορία "να εκδώσει μια ληξιαρχική πράξη γέννησης του Κράτους της Παλαιστίνης".

Τόνισε επίσης ότι η ψηφοφορία αποτελεί "την τελευταία ευκαιρία για να διασωθεί η λύση των δύο κρατών" (το Ισραήλ και ένα παλαιστινιακό κράτος) και υποσχέθηκε να "προσπαθήσει να αναβιώσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις".

Δείτε live video από τη συνέλευση του ΟΗΕ:
Νετανιάχου: Δεν θα αλλάξει τίποτε

Στο μεταξύ πριν από την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ διεμήνυσε ότι "η απόφαση του ΟΗΕ δεν θα αλλάξει τίποτε επί του πεδίου. Δεν θα προωθήσει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Αντίθετα θα την απομακρύνει".

Ο Νετανιάχου επαναλαμβάνοντας τους όρους που θέτει το Ισραήλ είπε: "Τείνουμε το χέρι μας στην ειρήνη, αλλά δεν θα υπάρξει πραγματικό παλαιστινιακό κράτος χωρίς μια αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ ως κράτους του εβραϊκού λαού, χωρίς μια κήρυξη του τέλους της σύγκρουσης, χωρίς πραγματικές διευθετήσεις για την ασφάλεια που να επιτρέπουν την προστασία του Ισραήλ και των κατοίκων του".

"Δεν υπάρχει τίποτε από όλα αυτά στην απόφαση που προτείνεται στη Γενική Συνέλευση. Ο μόνος τρόπος επίτευξης της ειρήνης είναι μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς μια μονομερή διακήρυξη του ΟΗΕ που δεν λαμβάνει καθόλου υπ΄όψιν τις αξιώσεις του Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας".

"Η ειρήνη θα επιτευχθεί παρά μόνο μέσω συμφωνιών αποδεκτών στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα και όχι με μια απόφαση του ΟΗΕ", είπε εξηγώντας ότι "ελάχιστα ενδιαφέρει ο αριθμός όσων θα ψηφίσουν σε βάρος μας, καμιά δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να με πείσει να κάνω παραχωρήσεις ως προς την ασφάλεια του Ισραήλ".
Συμβολική ημέρα
Η σημερινή ημερομηνία δεν επιλέχτηκε τυχαία: είναι η επέτειος της υιοθέτησης από τον ΟΗΕ το 1947 του σχεδίου διαμελισμού της Παλαιστίνης ώστε να δημιουργηθούν δύο κράτη: ένα αραβικό και ένα εβραϊκό.
Ήταν η περίοδος της μαζικής μετανάστευσης Εβραίων που υπέστησαν τις διώξεις των ναζί και οι οποίοι έσπευδαν στην υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνη για να ενισχύσουν τους εγκατεστημένους ήδη εκεί πρωτοπόρους του σιωνιστικού κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου