Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Εδώ και τώρα ?

Ονόματα ή απολύσεις ...

Εντείνονται οι πιέσεις που ασκεί η ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στους φορείς του Δημοσίου, 
 με στόχο να συλλεχθούν άμεσα τα στοιχεία που αφορούν στους 2.000 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, καθώς χθες έληξε και η τελευταία προθεσμία για την αποστολή των διαπιστωτικών πράξεων.
Πηγές του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι υπάρχει κίνδυνος, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι επίμαχες διατάξεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου,

να επανέλθει η Τρόικα με αίτημα να πραγματοποιηθούν απευθείας απολύσεις. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, εάν δεν αποσταλούν τα στοιχεία των 2.000 διαθέσιμων και επίορκων υπαλλήλων στην τρόικα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, οι δανειστές θα θέσουν επιτακτικά το θέμα των άμεσων απολύσεων και θα ζητήσουν να αποτυπωθούν με συγκεκριμένο αριθμό στις διατάξεις του νέου Μνημονίου.

Οι καταλήψεις που πραγματοποιούν οι συνδικαλιστές στους δήμους, καθώς και στα γραφεία προσωπικού δημόσιων υπηρεσιών, έχουν μπλοκάρει την αποστολή των στοιχείων, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε αδιέξοδο την εφαρμογή της διαθεσιμότητας, που αποτελεί -συν τοις άλλοις- προαπαιτούμενο μέτρο για την εκταμίευση της δόσης.

«Η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα των υπαλλήλων θα εφαρμοστούν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο», επισημαίνουν κύκλοι του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τονίζουν επίσης ότι, εάν χρειαστεί, θα εφαρμοστεί η εγκύκλιος του υπουργείου και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα όλοι οι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικών καθηκόντων στις υπηρεσίες που δεν έχουν αποστείλει στοιχεία και κατόπιν θα αποκλειστούν από το μέτρο όσοι εξαιρούνται.

Ικανοποιητική ροή

Μέχρι και χθες πάντως δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση, σχετικά με τα στοιχεία της διαθεσιμότητας, από την πλευρά του υπουργείου. Πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η ροή των στοιχείων είναι ικανοποιητική και σημειώνουν ότι θα υπάρξει και νέα σιωπηρή παράταση για την αποστολή των στοιχείων από τους ΟΤΑ.

Επισημαίνουν όμως ότι, εκτός των δήμων και των περιφερειών που υπολογίζεται ότι διαθέτουν αθροιστικά 1.100 «διαθέσιμους» υπαλλήλους (750 και 350 αντίστοιχα), υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία 1.000 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από τις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα οι καταλήψεις των γραφείων προσωπικού στους δήμους, ενώ για ένατη μέρα είναι σε κατάληψη και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι σύλλογοι των εργαζομένων στους δήμους έχουν αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη για σήμερα στις 11:30 π.μ. και πορεία στη Βασιλίσσης Σοφίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με στόχο να συναντηθεί αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών με τον αρμόδιο υπουργό Αντώνη Μανιτάκη.

Ανοίγει και πάλι η εφεδρεία

Την ένταξη σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας για όσους δημοσίους υπαλλήλους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μέχρι τα τέλη του 2013 και δεν έχουν αναγνωρίσει την προϋπηρεσία τους από τον ιδιωτικό τομέα ανακινούν οι διευθύνσεις προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4024/2011 που εισηγήθηκε ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας οι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται μέχρι το τέλος του 2013, τίθενται αυτόματα σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς λαμβάνοντας το 60% του μισθού τους μέχρι να αποχωρήσουν από την εργασία τους.

Μέχρι στιγμής, έχουν αποσταλεί εκατοντάδες επιστολές από τα γραφεία προσωπικού δημόσιων υπηρεσιών σε υπαλλήλους που τους ζητούν να επιβεβαιώσουν την προϋπηρεσία τους στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να ενταχθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αναδρομικά από την 1/1/2012.

Πράσινο φως για επίορκους

Την αποστολή των στοιχείων που αφορούν στους επίορκους υπαλλήλους στους δήμους, που θα τεθούν σε αργία, αποφάσισαν χθες οι συνδικαλιστές τής ΠΟΕ - ΟΤΑ, σε μία προσπάθεια να αναδείξουν ότι οι καταλήψεις των εργαζομένων στους δήμους δεν επιδιώκουν τη συγκάλυψη σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Σε αντίθετη γραμμή πλεύσης βρίσκεται η ΟΛΜΕ, που ζητά να μην αποσταλούν στοιχεία επίορκων υπαλλήλων αλλά και υπάλλήλων που κατηγορούνται για βαριά πειθαρχικά παραπτώματα, επικαλούμενη το «τεκμήριο της αθωότητας». Η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για «λίστες προγραφών» και ζητά από τους αρμόδιους διευθυντές να μη στείλουν τα στοιχεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ καλεί τους συλλόγους των εργαζομένων στους δήμους σε συνεννόηση με τους αρμόδιους διευθυντές και τους αιρετούς να προχωρήσουν στη συλλογή και αποστολή εκείνων των στοιχείων που αφορούν μόνο τους επίορκους υπαλλήλους.

«Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει υπό την αυστηρή επιτήρηση του συλλόγου και όχι διαμέσου των Γραφείων Προσωπικού», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕ - ΟΤΑ και ζητά από τα μέλη της να συμβάλουν στην αποστολή των καταστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου