Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Μάχη χαρακωμάτων ?

Mε "κοκτέιλ" λύσεων

Σε μάχη χαρακωμάτων ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ μετατρέπεται σταδιακά το Eurogroup που θα ασχοληθεί -το βράδυ της Τρίτης- με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης διαρκούς λύσης.

Το
ΔΝΤ επιμένει στην άποψη του, με το Βερολίνο να κάνει ρελάνς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων των πιστωτών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας,
Στέφεν Κάμπετερ, επισήμανε ότι η απόφαση θα μπορούσε να αναβληθεί.
Διευκρίνισε ότι «η πίεση για τη λήψη απόφασης δεν οφείλεται στο χρόνο, αλλά στα μη συμπίπτοντα πραγματικά δεδομένα». Και πρόσθεσε ότι «εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα επιτευχθεί αργότερα».

Οι δύο βασικοί παίκτες, η
Κριστίν Λαγκάρντ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δείχνουν αποφασισμένοι για την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο αναμένεται να παιχθεί ένα σκληρό παιχνίδι διαπραγματεύσεων τύπου "πόκερ" με αβέβαιο αποτέλεσμα, και σίγουρη ηττημένη την Ελλάδα, η οποία εκ των πραγμάτων βρίσκεται κάτω από... το πέλμα του ελέφαντα.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Λαγκάρντ έχει δώσει σαφές στίγμα των προθέσεων της, με την επίκληση της
χοντρής που τραγουδάει τελευταία, ενώ ο κ. Σόιμπλε δηλώνει με αινιγματική διάθεση μη απαισιόδοξος.

O
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μέχρι τώρα πορεία των διαβουλεύσεων, εκφράζοντας αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα της συνεδρίασης.

Το βασικό ερώτημα που αναμένεται να τεθεί είναι πώς ακριβώς θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αν όχι με κούρεμα.

 Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο θέλουν το Eurogroup να αποφασίζει ένα μείγμα μέτρων, με τα οποία θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.

Σε αυτά θα δίνεται έμφαση στο συνδυασμό
: Παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, δραστική μείωση των επιτοκίων, επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα και επαναγορά χρέους στη δευτερογενή αγορά.

Στο σενάριο της επαναγοράς φέρεται να ποντάρει πολύ το Βερολίνο.


Σύμφωνα με το
Reuters, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, η Αθήνα θα επαναγοράσει τουλάχιστον τα μισά από τα ομόλογα της στη δευτερογενή αγορά, στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.

Με την «
οικειοθελή επαναγορά» των ομολόγων θα μπορούσε να μειωθεί το ποσοστό του ελληνικού χρέους κατά 11%.

Υπενθυμίζεται ότι ιδιώτες πιστωτές έχουν ακόμη στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας
60 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με γερμανικού υπολογισμούς η επαναγορά θα κόστιζε περίπου
7,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε: Βερολίνο: Σχέδιο για νέα απομείωση του χρέους


Τι περιμένει η ευρωπαϊκή επιτροπή από το Eurogroup


«Χρειαζόμαστε μια απόφαση που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του
Όλι Ρεν.

Πρόσθεσε ότι η
Επιτροπή εργάζεται πυρετωδώς για να έχουμε αυτήν την απόφαση, ενώ επεσήμανε ότι η τρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς για την τήρηση των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου