Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Ελληνικές φωτογραφίες !!!

Στις κορυφαίες του Reuters

Η Ελλάδα αναμφίβολα είχε την τιμητική της κατά το 2012 καθώς, 
 είτε λόγω της κρίσης που μαστίζει το εσωτερικό της είτε λόγω των εξελίξεων που αφορούσαν τη μοίρα της χώρας στο εξωτερικό, έγινε διεθνές πρωτοσέλιδο ουκ ολίγες φορές.
Η κρίση που διέρχεται η χώρα, άλλωστε, δίνει αρκετή "τροφή" στους μετρ της κάμερας, υλικό πλούσιο και πυκνό διανοημάτων, που ένα έμπειρο μάτι μπορεί να συλλάβει και κατόπιν να καταγράψει ειδησεογραφικά με καρέ που τελικά καταγράφονται στην Ιστορία, μιας και τα ίδια αποτυπώνουν με χίλιες και πλέον λέξεις τις εξελίξεις.

Το Reuters δημοσιεύει τις καλύτερες φωτογραφίες της χρονιάς που φεύγει, και εφέτος στη λίστα των 95 καλύτερων βρίσκονται τέσσερις φωτογραφίες από την Ελλάδα της κρίσης- όλες τραβηγμένες από δύο γνωστούς έλληνες φωτορεπόρτερς, τον Γιάννη Μπεχράκη και τον Γιάννη Κολεσίδη.

Δύο εξ αυτών αποτυπώνουν εικόνες διαδηλώσεων, μία θυμίζει τον πόλεμο στην Ίβο Τζίμα, με φόντο όμως την ελληνική Βουλή και μία ακόμα έχει να κάνει με έναν πτυχιούχο πολιτικό μηχανικό που εργάζεται -λόγω κρίσης- ως μάγειρας σε εστιατόριο στου Ψυρρή.

Οι φωτογράφοι αφηγούνται τις συνθήκες στις οποίες έγινε η λήψη.

Οι 95 φωτογραφίες που επιλέχθηκαν δημιουργούν μία παλέτα από εικόνες μίας χρονιάς πλούσιας από γεγονότα, ως επί το πλείστον σκληρά.

Ο πόλεμος στη Συρία και την Παλαιστίνη, οι συγκρούσεις στην Ευρώπη εναντίον των μέτρων λιτότητας, ο τυφώνας Σάντυ που χτύπησε τις ΗΠΑ, η επανεκλογή Ομπάμα, καθώς και σειρά άλλων γεγονότων ανά τη Γη κοσμούν μεταξύ άλλων τις επιλογές του Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου