Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Από τη Βηθλεέμ:

  Παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης

Χιλιάδες πιστοί χριστιανοί απ' όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στη Βηθλεέμ για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στην πόλη όπου, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κορυφαίος πνευματικός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους, ο αρχιεπίσκοπος Φουάντ Τβαλ, ξεκίνησε από την Ιερουσαλήμ για την παραδοσιακή πομπή από την πόλη της σταύρωσης του Ιησού προς τη βιβλική γενέτειρά του.
Ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στη μεγάλη λειτουργία τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, δίπλα στη βασιλική της Γεννήσεως, όπου σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο Χριστός.

Στο διάκοσμο υπάρχει Φάτνη, σε μέγεθος φυσικό και ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

«Από τον ιερό αυτό τόπο, καλώ τους πολιτικούς και τους ανθρώπους καλής θέλησης, να εργαστούν αποφασιστικά για ένα σχέδιο ειρήνης και συμφιλίωσης που να αγκαλιάζει την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή», είπε στα αραβικά ο επίσκοπος Τβαλ.

«Ας προσευχηθούμε θερμά για τους αδελφούς μας στη Συρία, οι οποίοι πεθαίνουν χωρίς έλεος! Προσευχηθείτε για τον αιγυπτιακό λαό που αγωνίζεται για την κατανόηση, την ελευθερία και την ισότητα! Προσευχηθείτε για την ενότητα και τη συμφιλίωση στο Λίβανο, το Ιράκ το Σουδάν, σε άλλες χώρες της περιοχής και του κόσμου! Προσευχηθείτε για την ευημερία και τη σταθερότητα στην Ιορδανία!», ανέφερε ο επίσκοπος που θεωρείται το πιο υψηλού κύρους πρόσωπο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στους Αγίους Τόπους.

Τη λειτουργία παρακολούθησαν ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ και ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Γιαντέχ.

Στο κήρυγμά του, ο ιορδανικής καταγωγής ιεράρχης, εξήρε τις «θαρραλέες προσπάθειες και θέσεις» του προέδρου Αμπάς και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος παρατηρητή στον ΟΗΕ.

«Η αναγνώριση αυτή πρέπει να είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους. Μόνο η δικαιοσύνη και η ειρήνη στους Αγίους Τόπους μπορεί να αποκαταστήσει την περιφερειακή και παγκόσμια ισορροπία», ανέφερε ο Λατίνος Πατριάρχης και πρόσθεσε ότι αν και μειοψηφούν, ανάμεσα στους Άραβες, "όμως οι Χριστιανοί είναι πιό πολύ από ένα απλό μέλος της κοινότητας. Εμείς, κρίνουμε ότι η Συρία επισκίασε τα φετινά Χριστούγεννα. Θυμίζω ότι στην Ιορδανία είναι εγκατεστημένοι 250 χιλιάδες σύροι πρόσφυγες".

Περίπου 15.000 προσκυνητές απ' όλο τον κόσμο έχουν φτάσει στη Βηθλεέμ και τα ξενοδοχεία είναι πλήρη, δήλωσε η Παλαιστίνια υπουργός Τουρισμού Ρούλα Μαάγια παρά την πρόσφατη σύγκρουση στη Γάζα, το Νοέμβριο. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι μένουν στην Ιερουσαλήμ.

Εξάλλου υπενθυμίζεται ότι στο μακρινό παρελθόν, οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί, στη Βηθλεέμ, έφθαναν και το 90% του τοπικού πληθυσμού.

Σήμερα, όμως, μειοψηφούν. Πολλοί μουσουλμάνοι διαλέγουν να επισκεφθούν, αυτήν τη χρονική περίοδο, τη γενέτειρα του Ιησού Χριστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου