Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Σήμερα η προκαταρκτική...


Για τον Παπακωνσταντίνου

Με διαδικασίες εξπρές προχωρούν οι κινήσεις για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Σήμερα η τρικομματική κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή την σχετική πρόταση, ώστε να εξεταστεί διεξοδικά η σχέση του κ. Παπακωνσταντίνου με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ. Η απόφαση από τη Βουλή αναμένεται στις 7 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα παραλάβουν το πρωί της Δευτέρας την κυβερνητική πρόταση και μετά τις όποιες τροποποιήσεις θα αρχίσει η συλλογή υπογραφών από τους βουλευτές.

Για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, απαιτούνται τουλάχιστον 30 υπογραφές.

Μάλιστα, στο κείμενο της κυβερνητικής πρότασης για τη σύσταση Προκαταρκτικής γίνεται λόγος για "ενδείξεις ενοχής" του πρώην υπουργό, ο οποίος "είχε τη δυνατότητα και το κίνητρο" για τη νόθευση του εγγράφου.

Για σκευωρία και στοχοποίηση, κάνει λόγο ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Έθνος" δηλώνει "δεν θα ήμουν τόσο ανόητος ώστε να σβήσω τα ονόματα κάποιον όταν ήξερα ότι υπάρχει η πρωτότυπη λίστα που μπορούσε ανά πάσα στιγμή να διασταυρωθεί με τη λίστα που είχε δοθεί στη δημοσιότητα".

Τίθεται θέμα παραγραφής;

Η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της παραγραφής τυχόν αδικημάτων.

Το πρόβλημα της παραγραφής δημιουργείται καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα τυχόν ποινικά αδικήματα παραγράφονται στο τέλος της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει αμέσως μετά το αδίκημα.

Αντιδράσεις των κομμάτων

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης ανέφερε πως θεωρεί «επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών».

Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να στηρίζουν την πρόταση της κυβέρνησης ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για σκόπιμη συγκάλυψη της λίστας επί 20 μήνες: την περίοδο Παπακωνσταντίνου και την περίοδο Βενιζέλου τόσο με τον Καπελέρη όσο και με τον Διώτη.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι εμμένει στη θέση ότι πρέπει να δοθούν όλα στη δημοσιότητα».

Υπέρ της σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ τάσσονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες οι οποίοι επιμένουν επίσης στην πρότασή τους για σύσταση προανακριτικής επιτροπής και για το Μνημόνιο.

Στη Βουλή ο φάκελος

Στον πρόεδρο της Βουλής έχει κατατεθεί ο φάκελος του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αρχεία για συγγενείς του πρώην υπουργού οικονομικών, των οποίων τα ονόματα δεν περιέχονταν στην αλλοιωμένη λίστα.

Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε στην διαγραφή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου