Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η Τρόικα ζητάει ?

4 Φορολογικά νομοσχέδια

Τέσσερα φορολογικά νομοσχέδιο  καταρτίζει η κυβέρνηση με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, και την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
Η τρόικα έχει ζητήσει τα ανωτέρω νομοσχέδια να έχουν κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη Μαΐου σε διαφορετική περίπτωση θα τεθούν εν αμφιβόλω οι επόμενες δόσεις. Ειδικότερα τα νομοσχέδια που θα έρθουν το προσεχές διάστημα στη Βουλή αφορούν:
1. Νέος Κώδικα Φορολογίας εισοδήματος. Ο ισχύον κώδικας και θα αντικατασταθεί με έναν απλούστερο που θα μπορούν να διαβάσουν και οι φορολογούμενοι χωρίς να χρειάζεται να παραπέμπει σε άλλες διατάξεις.

Οι πηγές εισοδήματος θα αναφέρονται αναλυτικά καθώς και οι περιπτώσεις φορολογούμενων που εμπίπτουν σε κάθε διάταξη. Θα αφαιρεθούν οι διατάξεις που σχετίζονται με το χρόνο υποβολής όλων τω ν φορολογικών δηλώσεων. Ο χρόνος υποβολής των δηλώσεων θα καθορίζεται με υπουργικές αποφάσεις.
2. Νέος Κώδικας Για την Περιουσία. Θα απλοποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν σε κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχής καθώς και άλλες διατάξεις που σχετίζονται με το κεφάλαιο.
3. Αναδιοργάνωση Φοροεισπρακτικού μηχανισμού και φορολογικής διοίκησης.
Με στόχο την περιστολή τις φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τα τεχνικά στελέχη της τρόικας και της ομάδας Ράιχενμπαχ , σχεδιάζουν το νέο νομοσχέδιο. Εξετάζεται να επαναλειτουργήσει και σχολή εκπαίδευσης υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.
4. Ενιαίος Φόρος στα Ακίνητα . Θεσπίζεται ο ενιαίος φόρος ακινήτων, ο οποίος θα καταβάλλεται ετησίως από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων . Ο ενιαίος φόρος θα αντικαταστήσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΤΗΔΕ)) που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία να φθάνουν τα 2,2 δισ. ευρώ. Ο νέος φόρος εξετάζεται να έχει αφορολόγητο όριο 100.000 -150.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσίας, ενώ η νέα κλίμακα για τον υπολογισμό του νέου φόρου ακινήτων θα είναι παρόμοια με αυτή που εφαρμόζεται σήμερα για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η θέσπιση αρκετών κλιμακίων με συντελεστές από 0,1% μέχρι και 3% ή 4% για τις πολύ μεγάλες περιουσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου