Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Η Κυπριακή Βουλή !!!!

Είπε "όχι" στο κούρεμα


Ηχηρό "όχι" στο "κούρεμα" των καταθέσεων είπε η κυπριακή Βουλή, 
 η οποία συνεδρίασε μετά από συνεχείς αναβολές. Όλα τα κόμματα ψήφισαν αρνητικά (36 ψήφοι), εκτός από το κόμμα του Ν. Αναστασιάδη, το ΔΗΣΥ, με τους 19 βουλευτές του να απέχουν της συνεδρίασης.
Κατά τάχθηκαν οι βουλευτές από το ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους και τον ανεξάρτητο Κουλία.
Στο άκουσμα του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, το πλήθος, που είχε συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή, αντέδρασε με πανηγυρισμούς και επευφημίες.
Οι εξελίξεις στην Κύπρο ήταν πρώτο θέμα στο διεθνή Τύπο.
Ο κυπριακός πολιτικός κόσμος συνέκλινε στην άποψη της απόρριψης της πρότασης για "κούρεμα" και επέλεξε την εκ νέου προσφυγή στο Eurogroup με αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση.

Σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης αναφέρει ότι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει «τον απόλυτο σεβασμό του στη σημερινή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων», ενώ έχει ήδη συγκαλέσει για το πρωί της Τετάρτης σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό για την από κοινού συζήτηση και μελέτη της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.
Επίθεση κατά της Γερμανίας

Στη συνεδρίαση της Βουλής, οι εκπρόσωποι των κομμάτων εξαπέλυσαν πυρά εναντίον της πρότασης του Eurogroup, με αρκετούς να επιτίθενται εναντίον του διδύμου Μέρκελ- Σόιμπλε για το ρόλο τους στο "πακέτο" και για το ότι κατ' επανάληψη κατηγόρησαν την Κύπρο ως "φορολογικό παράδεισο" των Ρώσων.

Έκαναν δε λόγο για παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών, για απουσία αλληλεγγύης και για εκβιασμό.

Απηύθυναν μάλιστα την προειδοποίηση ότι και άλλες χώρες μπορεί να δεχθούν παρόμοιο χτύπημα στο μέλλον, καθώς η περίπτωση της Κύπρου δημιουργεί προηγούμενο.

Ο Γιαννάκης Ομήρου, εκ μέρους της ΕΔΕΚ, έκανε λόγο για ωμό εκβιασμό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα.

Ο ηγέτης του συγκυβερνώντος ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, απέρριψε το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι "οι αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα είναι επίπονες και ιστορικές".

"Η χώρα μας είναι κάτω από άδικη και προμελετημένη επίθεση", είπε για να προσθέσει: "Είναι σαφές τώρα, το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, είναι πολιτικό και γεωπολιτικό. Η απόφαση του Eurogroup είναι εκβιαστική- θέλουμε η απάντηση μας απόψε να είναι ευρωπαϊκή και όχι μόνο κυπριακή".

Βολές κατά του προέδρου Αναστασιάδη για τη στάση του εξαπέλυσε εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Άνδρος Κυπριανού, ζητώντας να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων απέσυραν χρήματα από τις κυπριακές τράπεζες το τελευταίο διάστημα.

"Είναι άκρως απαράδεκτο και η θέση μου είναι ότι αυτό είναι επαίσχυντο", δήλωσε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αμμοχώστου, Ζαχαρίας Κουλίας.

Στην αρχή της συνεδρίασης, δεν έγινε δεκτή η εισήγηση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, να αναβληθεί για την Τετάρτη η συζήτηση του νομοσχεδίου.
Με στόχο την εξέταση εναλλακτικών σχεδίων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, το πρωί της Τετάρτης.

Μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής, το ευρώ έχασε 0,8 σεντς και βρέθηκε στα 1.2874 δολάρια, που συνιστά χαμηλό τριμήνου.

Διαβάστε: Όλες οι ειδήσεις από την κρίση στην Κύπρο
Αναστασιάδης: Το νομοσχέδιο δεν περνάει

Νωρίτερα, ο κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης είχε προδικάσει την αρνητική ψήφο της Βουλής: "Το κοινοβούλιο θα τοποθετηθεί αρνητικά, διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το "κούρεμα" των καταθέσεων δεν ήταν κάτι που ανέμενε η κυπριακή κυβέρνηση, για να σημειώσει ότι πλέον εκπονεί τα δικά της σχέδια.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Αναστασιάδη

Πληροφορίες αναφέρουν ότι -νωρίς το απόγευμα της Τρίτης- ο κ. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ, η οποίο φέρεται να του άσκησε πιέσεις για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε την καγκελάριο ότι το ν/σ δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή και πως η Λευκωσία επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο.
Επίσης, το βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστό ότι απόψε ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ημίωρη συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. «Διεξήχθη μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών» προστίθεται στη σχετική δήλωση του Χρίστου Στυλιανίδη.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Α. Σαμαρά είχε ο Ν. Αναστασιάδης μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής. Ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ συζήτησαν και τις πιθανές λύσεις την επομένη του κυπριακού "όχι". Ο Κύπριος πρόεδρος επικοινώνησε, επιπλέον, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος εξέφρασε επίσης τη συμπάθεια και συμπαράστασή του προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη

Εν τω μεταξύ, δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Κύπρου η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μ. Σαρρή, ο οποίος αναχώρησε για τη Μόσχα για διαβουλεύσεις, έχοντας υποβάλει την παραίτησή του. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι υπάρχει ενόχληση με τον κ. Σαρρή και δεν αποκλείεται να αποπεμφθεί όταν επιστρέψει από τη Ρωσία.

Το ν/σ που τέθηκε προς ψήφιση προβλέπει:

- Για κάθε ευρώ μέχρι και 20.000 με συντελεστή 0,00%
- Για κάθε ευρώ πάνω από 20.000 μέχρι και 100.000 με συντελεστή 6,75%
- Για κάθε ευρώ πάνω από 100.000 με συντελεστή 9,90%.

Το τέλος υπολογίζεται επί των υπολοίπων των καταθέσεων στα βιβλία των πιστωτικών ιδρυμάτων στη Δημοκρατία κατά το κλείσιμο των εργασιών τους την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση στην απόφαση της κυπριακής Βουλής ήρθε από την ΕΚΤ, η οποία εξέδωσε μία λακωνική ανακοίνωση: "Η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψιν την απόφαση της Βουλής της Κύπρου και βρίσκεται σε επικοινωνία με τους εταίρους της στην τρόικα. Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει τη δέσμευση της να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα εντός των καθορισμένων ορίων".

Η ευρωζώνη αναμένει μία "αντιπρόταση" από τις κυπριακές αρχές για την επιβολή ενός εφάπαξ τέλους στις τραπεζικές καταθέσεις, έπειτα από την απόρριψη εκ μέρους του Κοινοβουλίου της χώρας του σχετικού νομοσχεδίου που αποτελεί προϋπόθεση για την εκχώρηση δανείου από την ΕΕ.

"Αναμένουμε μία αντιπρόταση, που θα έχει ισοδύναμα αποτελέσματα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν επισημάνει πριν την αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία πως δεν έχουν αντίρρηση να μη δασμολογηθούν οι τραπεζικές καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, αρκεί τα ισοδύναμα μέτρα που θα ληφθούν να αποφέρουν εξοικονόμηση ύψους 5,8 δισεκ. ευρώ.

Την ίδια ώρα το φως το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων αποκαλύπτει σχέδιο επιστολής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς τον Πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ στο οποίο ο γερμανός υπουργός οικονομικών επισημαίνει την ανάγκη ο κυπριακός τραπεζικός τομέας να "μικρύνει" στο επίπεδο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωση ως το 2018.
Μέχρι και κατά 50% εκτιμάται ότι θα ήταν η εκροή των καταθέσεων από τις ξένες τράπεζες, σε περίπτωση που ψηφιζόταν το νομοσχέδιο για "κούρεμα".

Διαβάστε: Αναστασιάδης: Δίνω τη μάχη προκειμένου οι αποφάσεις να διαφοροποιηθούν

Στους δρόμους οι πολίτες
Με βασικά συνθήματα "Η Κύπρος ανήκει στο λαό της" και "Ανεξαρτησία- Δημοκρατία- Ελευθερία", πλήθος κόσμου διαδήλωσε κοντά στην Κυπριακή Βουλή.

Πολλοί βουλευτές βρέθηκαν στο δρόμο και ενθάρρυναν τους διαδηλωτές που κρατούσαν, εκτός από την σημαία της Κύπρου, και σημαίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Από:Νooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου