Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

H Mείωση του ΦΠΑ..

Θέμα ημερών στην εστίαση !!!

Ένα βήμα πριν τη συμφωνία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%  βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση με την τρόικα.
Όλα συγκλίνουν ότι είναι θέμα ημερών η τρόικα να πει το “ναι” στο αίτημα της Αθήνας για πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Αν όλα πάνε καλά τότε η μείωση του ΦΠΑ θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου και για διάστημα τεσσάρων μηνών.
Στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν πάντως “μικρό καλάθι” και επισημαίνουν ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί η οριστική απόφαση,
όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σύντομα.
Όπως επισήμανε από χθες το Newmoney, οι εκπρόσωποι της τρόικας εκφράζουν ενστάσεις ότι το μέτρο δεν θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αν δεν υπάρξουν οι αυξήσεις στον προϋπολογισμό που αναμένει η τρόικα, το 13% θα επιστρέψει στο 23%.
Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης
Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα ισχύσει πιλοτικά ενδεχομένως για τέσσερις μήνες. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι πρόκειται για την πρώτη μείωση φορολογικών συντελεστών από την υπογραφή του Μνημονίου η οποία όμως θα πρέπει να αξιοποιηθεί με προσοχή, ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα τον Σεπτέμβριο. Για τον λόγο αυτό, η απόδοση του μέτρου θα παρακολουθείται κάθε μήνα.
Προϋποθέσεις
Ο μειωμένος συντελεστής θα λάβει μόνιμη ισχύ, υπό την προϋπόθεση ότι η μείωση θα περάσει στις τελικές τιμές, καθώς και ότι το μέτρο οδηγεί σε καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα και σε βελτίωση του κλίματος και της ψυχολογίας των καταναλωτών στην αγορά.
Για τον λόγο αυτό στο πρώτο διάστημα τουλάχιστον, θα υπάρχει διπλή αναγραφή τιμών. Δηλαδή στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων θα υπάρχει μία τιμή με συντελεστή ΦΠΑ στο 23% και άλλη μία τιμή με συντελεστή ΦΠΑ στο 13%. Υπενθυμίζεται ότι παράγοντες του κλάδου της εστίασης έχουν διαμηνύσει ότι επειδή είχαν ενσωματώσει την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, τώρα δεν προτίθενται να μειώσουν τις τιμές. Για τον λόγο αυτό και η κυβέρνηση προωθεί το μέτρο της αναγραφής δύο τιμών, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να διακρίνουν εάν η εκάστοτε επιχείρηση έχει προχωρήσει στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ ή όχι.
Η επιτυχία του μέτρου θα εξαρτηθεί όμως και από το εάν θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή στο κλάδο, η οποία στις τουριστικές περιοχές άγγιξε το 80%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΔΟΕ. Σε κάθε περίπτωση το θέμα θα συζητηθεί με την τρόικα ξανά τον Σεπτέμβριο.
Από τη στιγμή που ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα εφαρμόζεται στον κλάδο της εστίασης από την 1η Αυγούστου, το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών τα πρώτα στοιχεία για την αποδοτικότητα του μέτρου.
Πρόταση για λήψη ισοδύναμων μέτρων 100 εκατ. από εξοπλιστικά
Σύμφωνα με την έρευνα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την απόδοση του μέτρου της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, προέκυψε ότι το δημοσιονομικό όφελος ήταν μόλις 160 εκατ. ευρώ έναντι προβλέψεων για τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά επιβάρυνε ακόμα περισσότερο το κλίμα στην οικονομία, φέρνοντας περισσότερα “λουκέτα” αύξηση της ανεργίας και της φοροδιαφυγής.
Αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς απέναντι στην τρόικα, η οποία εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις για το κατά πόσο η μείωση του συντελεστή θα φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή μείωση τιμών, αύξηση της κατανάλωσης, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και τελικά αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση έριξε και την πρόταση για λήψη ισοδύναμων μέτρων ύψους 100 εκατ. ευρώ από μείωση σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Πηγή:  newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου