Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Αλλάζουν τον κανονισμό της Βουλής

Σήμερα η τροπολογία της κυβέρνησης στη Βουλή για την αναστολή της κρατικής ενίσχυσης

 Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ για εσπευσμένες παρεμβάσεις πριν από τις δικαστικές εξελίξεις.
Επαφές με τους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών
 Ομάδων έχει από νωρίς σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τα θέματα που έχουν ανακύψει μετά τη σύλληψη του προέδρου και βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Αντικείμενο των επαφών του κ. Μεϊμαράκη είναι οι επικείμενες αλλαγές που απαιτούνται στον Κανονισμό της Βουλής με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο χαρακτηρισμός της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής θα παρουσιάσει στα κόμματα την πρότασή του για την αλλαγή στον Κανονισμό, πρόταση που τοποθετείται χρονικά στα επόμενα 24ωρα. Οι όποιες αλλαγές θα ψηφιστούν με ταχύτατες διαδικασίες από τη Βουλή η οποία εισέρχεται πλέον σε νέα Σύνοδο.
Ήδη έχει ζητηθεί  και η γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου καθώς το ζήτημα δεν εντοπίζεται μόνο στην περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης και την κατάργηση των ατελειών των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Είναι χαρακτηριστική δήλωση που έκανε πριν από λίγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης, πως ο κ. Μεϊμαράκης αντί να επιλέγει ένα περιορισμένο θέμα μέσα από το καλάθι των ζητημάτων που έχουν ανακύψει μετά τις συλλήψεις των ακροδεξιών βουλευτών, καλό θα είναι να ζητήσει από το επιστημονικό συμβούλιο να δει το πρόβλημα ευρύτερα και να καταθέσεις προτάσεις.
Την άποψη πως είναι πρόωρο να υπάρξουν οποιεσδήποτε κοινοβουλευτικές αποφάσεις για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής πριν τις δικαστικές εξελίξεις, εξέφρασε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.
Παράλληλα, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί μακριά από επικοινωνιακή διαχείριση ή δημιουργία εντυπώσεων», και προειδοποίησε ότι θα βρει κάθετα αντίθετο το κόμμα του «οτιδήποτε έρθει ως έκτακτο ή ξαφνικό ή κατά παρέκκλιση του συντάγματος» και αφορά «νομοθετικές ρυθμίσεις που πρόκειται να κατατεθούν σχετικά με την Χρυσή Αυγή ή παρεμπίπτοντα θέματα».
Ακόμα, ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση λειτουργία όλων των θεσμών του Κοινοβουλίου για να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν στη Βουλή
Κόβουν τη χρηματοδότηση
Να πνίξουν και οικονομικά τη Χρυσή Αυγή επιδιώκουν οι διωκτικές αρχές αλλά και η κυβέρνηση. Την ώρα που οι εικαζόμενες πηγές χρηματοδότησης της οργάνωσης Μιχαλολιάκου από επιχειρηματίες και εφοπλιστές βρίσκονται στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών και του ΣΔΟΕ, η κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή χρηματοδότησης του κόμματος μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Η διάταξη που έχει διαμορφωθεί από τους  Γ. Μιχελάκη, Ν. Δένδια, Χ. Αθανασίου και Μ. Βορίδη προβλέπει ότι αναστέλλεται η καταβολή της κρατικής ενίσχυσης σε κόμματα, η ηγεσία ή οι βουλευτές των οποίων βαρύνονται με κατηγορίες για σοβαρά κακουργήματα. Θα πρόκειται, προφανώς, περί γενικής ρύθμισης, που όμως θα έχει άμεση εφαρμογή.
Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις στο εσωτερικό της Βουλής σχετικά με το εάν θα πρέπει να καταβάλλεται ή όχι η βουλευτική αποζημίωση στους 6 βουλευτές της Χ.Α., εφόσον, όπως όλα δείχνουν, αυτοί προφυλακιστούν. Η τάση είναι να εξευρεθεί τρόπος ώστε αυτά τα χρήματα να πάψουν να εισρέουν στις τσέπες των Μιχαλολιάκου, Παππά, Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, Λαγού και Μίχου.
Μέχρι σήμερα, πάντως, πέραν των βουλευτικών αποζημιώσεων, η Χρυσή Αυγή έχει λάβει 1.200.000 ευρώ ως κρατική επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό.
Ρύθμιση και κατά της καταχρηστικής παραίτησης βουλευτών ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση.
Η ρύθμιση θα απαντά στις απειλές της Χρυσής Αυγής που -όπως φημολογείται- σχεδιάζει ομαδική παραίτηση βουλευτών της ή παραιτήσεις βουλευτών της κατά κύματα, σε μια προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.
Πηγή:matrix24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου