Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιοι ελέγχονται !

Γιατί έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό


Πριν από 12 μήνες οι τράπεζες παρέδωσαν στο υπουργείο Οικονομικών 20.000 εμβάσματα με όσους είχαν βγάλει στο εξωτερικό πάνω από 100.000 ευρώ, 
 εξαιτίας του φόβου για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τη στιγμή που οι τράπεζες απέστειλαν τα εμβάσματα με τα ονόματα που φυγάδευσαν πάνω 20 δισ. ευρώ στο εξωτερικό, στο υπουργείο Οικονομικών επί της ουσίας τώρα μόλις ξεκινούν οι έλεγχοι.
Αυτή τη στιγμή ο φάκελος «Εμβάσματα» βρίσκεται στη Διεύθυνση Μεγάλου Πλούτου ενώ προηγουμένως τον είχε η Διεύθυνση Μεγάλων Επιχειρήσεων, η οποία είχε αναλάβει τη σχετική έρευνα.

Ωστόσο, η παράνοια του βαθέος κράτους δεν σταματά εδώ. Ενώ η Μεγάλων Επιχειρήσεων είχε στην ευθύνη της και τις offshore εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεγάλης αξίας, για μήνες τώρα και αυτή η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στη Μεγάλου Πλούτου, με αποτέλεσμα οι εφοριακοί της συγκεκριμένης διεύθυνσης να ελέγχουν και πάλι από την αρχή όλες τις υποθέσεις.
Ενώ λοιπόν η Μεγάλων Επιχειρήσεων είχε προβεί σε συστηματικούς ελέγχους, ξαφνικά σταμάτησαν γιατί με εντολή του υπουργείου Οικονομικών την υπόθεση ανέλαβε η Μεγάλου Πλούτου, η οποία  «έσβησε» την προηγούμενη δουλειά και ξεκίνησε πάλι από την αρχή. Αποτέλεσμα του απίστευτου αλαλούμ που επικρατεί είναι να χαθούν 12 πολύτιμοι μήνες και μέχρι στιγμής μόνο ένας φορολογούμενος να έχει κληθεί από την Εφορία για να δικαιολογήσει εισόδημα και να πληρώσει 2 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρο. Δηλαδή μέσα σε 12 μήνες το Ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει μόνο 2 εκατ. ευρώ, ενώ θα μπορούσε να είχε εισπράξει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια.
Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι η Μεγάλων Επιχειρήσεων είχε καλέσει προ μηνών τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες οι οποίοι ήταν ύποπτοι για φοροδιαφυγή και είχαν καταθέσεις στο εξωτερικό από 30 έως 100 εκατ. ευρώ. Αυτό που λένε στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι, ενώ οι φορολογούμενοι αυτοί είχαν αποστείλει στις Αρχές τα σχετικά δικαιολογητικά, τώρα ξανακαλούνται να κάνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα.
Πρόκειται για:
■ Eπιχειρηματία από τον χώρο του γυναικείου ενδύματος. Η εταιρεία του ξεκίνησε την πορεία της στον χώρο της μόδας το 1979. Τα προϊόντα της είναι αποκλειστικά ελληνικής παραγωγής και διατίθενται σε χοντρική πώληση σε ένα διευρυμένο πελατολόγιο σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό. Μάλιστα το 1997 εγκαινιάστηκε το πρώτο μαγαζί της εταιρείας στην περιοχή της Γλυφάδας.
■ Σύζυγο αποθανόντος εφοπλιστή και πρόεδρο ιδρύματος που φέρει τα ονόματά τους.
■ Επιχειρηματία από τον χώρο του φαρμάκου. Η οικογένειά του πούλησε πριν από λίγα χρόνια τη φαρμακοβιομηχανία που είχαν δημιουργήσει σε αμερικανική πολυεθνική.
■ Σύζυγο επιχειρηματία ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του εργοστάσιο χάλυβα. Ο επιχειρηματίας προ μηνών προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας ενός εκ των εργοστασίων. Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από περίπου 77 χρόνια.
■ Εφοπλιστή.
■ Οφθαλμίατρο που έχει στην ιδιοκτησία του γνωστή κλινική.
■ Επιχειρηματία και ιδιοκτήτη μεγάλης χαρτοβιομηχανίας.
Τώρα, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα κληθούν εκ νέου από τη Μεγάλου Πλούτου για δεύτερο συνεχόμενο έλεγχο. Ψηλά στη λίστα των υπόπτων περιλαμβάνονται και πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από άγνωστα χωριά της ελληνικής περιφέρειας, τα οποία φυγάδευσαν καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες της Γενεύης, της Ζυρίχης, του Λονδίνου, του Μονάχου και της Λευκωσίας.
Αγρότες αυτοί που έβγαλαν πρώτοι τα χρήματά τους έξω
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη επαγγελματική τάξη που έβγαλε τα λεφτά της σε ξένες τράπεζες ήταν αγρότες του ειδικού καθεστώτος που λάμβαναν επιστροφή ΦΠΑ, οι οποίοι όμως έστελναν καταθέσεις ύψους από 100.000 ευρώ έως και πολλά εκατομμύρια στο εξωτερικό, αν και στην Εφορία δήλωναν ψίχουλα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγρότη από τη Θεσσαλία με εισοδήματα μόλις 500 ευρώ τον χρόνο που έβγαλε στο εξωτερικό το ιλιγγιώδες ποσό των 12,5 εκατ. ευρώ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξηγούν ότι το βασικό επάγγελμά του είναι η τοκογλυφία. Σχεδόν το 20% των επαγγελματιών που πιάστηκαν να βγάζουν μαύρα λεφτά στο εξωτερικό είναι μηχανικοί και αρχιτέκτονες, ενώ το 15% είναι δικηγόροι. Από τις λίστες δεν απουσιάζουν οι γιατροί, που αποτελούν το 5% των ελεγχομένων. Για παράδειγμα, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ή να φορολογηθούν για αδήλωτα εισοδήματα:
■ Κατασκευαστής κατοικιών στην Αττική που δήλωνε εισόδημα λιγότερα από 60.000 ευρώ τον χρόνο πιάστηκε να έχει βγάλει στο εξωτερικό καταθέσεις 999.685 ευρώ.
■ Μηχανικός από τη Βόρεια Ελλάδα με εισοδήματα κάτω από 38.000 ευρώ τον χρόνο έβγαλε στο εξωτερικό καταθέσεις 4.000.725 ευρώ.
■ Αρχιτέκτονας με ετήσιο εισόδημα 95.000 ευρώ και καταθέσεις 1.531.607 ευρώ.
■ Γυναίκα δικηγόρος από τη Βόρεια Ελλάδα που δήλωνε μόλις 10.136 ευρώ, αλλά έχει καταθέσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού.
Επίσης, 100 ύποπτοι είναι γουνέμποροι, 232 ασκούν χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων και οχημάτων, 105 εισαγωγείς ρούχων και υποδημάτων, ενώ 296 κάνουν χονδρεμπόριο ειδών οικιακής χρήσης, οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διασταυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψαν ότι πάνω από 5 εκατ. ευρώ καταθέσεις στο εξωτερικό έχουν 750 άτομα, πάνω από 2 εκατ. ευρώ 1.727 φυσικά πρόσωπα, πάνω από 1 εκατ. ευρώ 4.000 φορολογούμενοι, πάνω από 300.000 ευρώ 28.000 Ελληνες πολίτες και πάνω από 100.000 ευρώ 54.000 πολίτες.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου