Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Σε Τρία ??

Στρατόπεδα έγινε το ΠΑΣΟΚ


Τα διαφορετικά στρατόπεδα του ΠΑΣΟΚ και τις αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με τη στρατηγική πορεία του κόμματος έφερε στο προσκήνιο η πρόσφατη υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας με τη Ν.Δ.

Μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να θεωρεί τη συνεργασία του με τον Αντώνη Σαμαρά απολύτως δικαιολογημένη και σύμφωνη με τις αποφάσεις που έλαβε το «συντακτικό» συνέδριο του περασμένου Μαρτίου, ωστόσο στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ομοφωνία.
Τρεις ξεχωριστές ομάδες-τάσεις που έχουν μορφοποιηθεί ατύπως εντός του Κινήματος προκρίνουν ως λύση για την «αναγέννηση» του ΠΑΣΟΚ αντιπαρατιθέμενα μεταξύ τους πολιτικά σχέδια, με αφετηρίες που δύσκολα μπορούν να συμβιβαστούν, μια κατάσταση που μάλλον εξηγεί το εκρηκτικό κλίμα μεταξύ βουλευτών και στελεχών, όπως εξάλλου αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 

Στην πρώτη «τάση» συγκαταλέγονται οι βουλευτές και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που ασπάζονται την προεδρική επιχειρηματολογία περί συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. στο πλαίσιο συμφωνημένων κανόνων, οι οποίοι περιγράφονται πλέον στο κείμενο της προγραμματικής. Ανάμεσα στους υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Φίλιππος Σαχινίδης, Παναγιώτης Ρήγας, Δημήτρης Καρύδης, Νίκος Σηφουνάκης και Συμεών Κεδίκογλου. 

Συνεργασία με ημερομηνία λήξης 

Λιγότερο «θερμή» και εξόχως προβληματισμένη από το πολιτικό «συνοικέσιο» με τη Συγγρού δηλώνει μια δεύτερη ομάδα που ζητά η συνεργασία με τη Ν.Δ. να έχει ημερομηνία λήξης και την επομένη των εκλογών το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει τον «καταλύτη» μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα. Κύριος εκφραστής αυτής της γραμμής εμφανίζεται ο Κώστας Σκανδαλίδης που έχει χαρακτηρίσει «ιστορικό συμβιβασμό» τη σύμπλευση με την Κεντροδεξιά, ενώ παράλληλα εισηγείται να μην κοπούν ολοσχερώς οι γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια κατεύθυνση τοποθετούνται οι Νίκος Ανδρουλάκης, Κώστας Τριαντάφυλλος, Φώφη Γεννηματά, Γιάννης Κουτσούκος, Μιχάλης Κασσής, Γιώργος Ντόλιος, Πάρις Κουκουλόπουλος και Μαριλένα Κοππά.

Στην κατηγορία των σφοδρών επικριτών της επιλογής για συγκρότηση δικομματικής, εξαπολύοντας πυρά στον Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο καταλογίζουν προσπάθεια ενθυλάκωσης της Χαριλάου Τρικούπη στη Ν.Δ. ανήκουν οι Θεοδώρα Τζάκρη, Θάνος Μωρΐτης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιώργος Πεταλωτής, Παντελής Οικονόμου και τα στελέχη που συγκροτούν την «ομάδα της Βόρειας Ελλάδας», Χάρης Τσιόκας και Λευτέρης Τζιόλας. Στους διαφωνούντες με την τακτική του Ευάγγελου Βενιζέλου εντάσσεται και ο Δημήτρης Ρέππας. Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, μιλώντας στο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ για την 3η του Σεπτέμβρη είχε κάνει λόγο για βασικές «κόκκινες» γραμμές «με τον κάθε Σαμαρά και τον κάθε Τσίπρα».

Με δεδομένη την ποικιλομορφία των απόψεων και τις πυκνές συζητήσεις για τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ. Συν.», ο Ευάγγελος Βενιζέλος προγραμματίζει για ένα από τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου.

d.kouklouberis@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου