Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Για τους ιδιοκτήτες ??

Τι θα σημάνει ενδεχόμενη αλλαγή,

για της πληρωμές των Φ/Β στέγης

Αδυναμία να συνεχίσει να πληρώνει τα φωτοβολταϊκά στέγης δηλώνει η ΔΕΗ, 
ζητώντας να εξαιρεθεί από τη διαδικασία και οι στέγες να περάσουν πλέον στην αρμοδιότητα του ΛΑΓΗΕ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Εnergypress, η ΔΕΗ επιδιώκει την απεμπλοκή της, λόγω της ταμειακής ασφυξίας στην οποία έχει περιέλθει, πολλώ μάλλον αφού δεν της επιτρέπεται να συμψηφίζει τα ποσά που οφείλει στον ΛΑΓΗΕ με εκείνα που πρέπει να πληρωθεί από τον ΛΑΓΗΕ για τις καταβολές που κάνει προς τους ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών στέγης.

“Εμείς βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου είμαστε υποχρεωμένοι να συμψηφίζουμε την κατανάλωση του ιδιοκτήτη με την παραγωγή του και να πληρώνουμε τη διαφορά χωρίς καμία καθυστέρηση. Για να το κάνουμε όμως αυτό πρέπει επίσης να πληρωνόμαστε άμεσα, καθώς λεφτά δεν υπάρχουν”, δήλωσαν χαρακτηριστικά στελέχη της επιχείρησης, τα οποία υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ έχει ήδη προτείνει στο ΥΠΕΚΑ, είτε να αλλάξει η Υπουργική Απόφαση και να επιτρέπεται στη ΔΕΗ να καθυστερεί τις πληρωμές προς τους επενδυτές φωτοβολταϊκών, είτε να απεμπλακεί εντελώς η ΔΕΗ από τη διαδικασία αυτή και να περάσουν και οι στέγες στην αρμοδιότητα του ΛΑΓΗΕ.
Τι θα σημάνει μια τέτοια εξέλιξη για τους ιδιοκτήτες
Σε κάθε μια από τις δύο περιπτώσεις, οι 45.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έβαλαν φωτοβολταϊκά στη στέγη τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με καθυστερήσεις στις πληρωμές, όπως γίνεται και με τους υπόλοιπους επενδυτές φωτοβολταϊκών. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση λόγω του πλήθους των ενδιαφερόμενων, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι το ΥΠΕΚΑ θα αποφύγει πάση θυσία να αλλάξει οτιδήποτε.
Τι προβλέπεται για τον συμψηφισμό των χρωστούμενων της ΔΕΗ
Όπως έχει γίνει γνωστό τις τελευταίες ημέρες, η ΔΕΗ δεν καταβάλλει στον ΛΑΓΗΕ το σύνολο των ποσών που χρωστάει, κάνοντας συμψηφισμό με τα ποσά που πρέπει να λάβει από τον Λειτουργό για την πληρωμή των φωτοβολταϊκών στέγης. Παρακρατά δηλαδή τα αντίστοιχα ποσά (παρότι δεν καταβάλει στους παραγωγούς το σύνολό αυτής της αξίας αλλά τη διαφορά ανάμεσα στην αξία του ρεύματος που παράγουν και στην αξία του ρεύματος που καταναλώνουν).
Ο Κώδικας λειτουργίας της αγοράς όμως, προβλέπει άλλα και δεν επιτρέπει τον συμψηφισμό. Πρόκειται μάλιστα για έναν κώδικα που τέθηκε δύο φορές σε διαβούλευση από το λειτουργό της αγοράς ενώ στη συνέχεια το κείμενο με τις αλλαγές εστάλη προς έγκριση από τη ΡΑΕ. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας ή διαφωνίας από τους συμμετέχοντες, παρά μόνο δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ. Στο μεσοδιάστημα όλοι οι συμμετέχοντες έχουν υποχρέωση να τον τηρούν.

Πηγή:  newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου