Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Να και μια μεγάλη επένδυση !!!!!

Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος»: 

 Ανάσα στην κρίση από τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση για τη χώρα

Σε ένα οικόπεδο 215 στρεμμάτων στο Δέλτα Φαλήρου έχουν μπει τα θεμέλια για τη μετακόμιση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής των 1.400 θέσεων, που θα φιλοξενηθούν σε ένα πάρκο 100 στρεμμάτων.
Το έργο που θα παραδοθεί το 2015 απασχολεί σήμερα 700 εργαζομένους, οι οποίοι σε λίγους μήνες θα φτάσουν τους 1.500

Εάν οι επισκέπτες ενός εκκολαπτόμενου έργου, όπως είναι το Κέντρο Πολιτισμού στο Φάληρο, που εμπνεύστηκε και χρηματοδοτεί το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»
-ΚΠΙΣΝ- μαγεύονται από τα θεμέλια και τις μακέτες των διάσημων αρχιτεκτόνων και μελετητών, μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί όταν το έργο παραδοθεί ολοκληρωμένο! Από τον περασμένο Ιούλιο, στο εργοτάξιο του μεγαλύτερου ιδιωτικού έργου που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας ξεναγήθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ οι επισκέψεις υπουργών και δημοσιογράφων δημιουργούν συνωστισμό. Είναι το βαρύ όνομα του χρηματοδότη και η καλοκουρδισμένη ομάδα των δημιουργών που λειτουργούν σαν κράχτης;  Ή μήπως αυτό το έργο αποτελεί τον σηματωρό μιας νέας Ελλάδας που, πατώντας στις ρίζες και στον πολιτισμό της, προσπαθεί να δημιουργήσει κάτι καινούριο, κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα με όραμα για τη νέα γενιά; Οσοι έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους δημιουργούς και να μοιραστούν το πάθος και την ορμή γι’ αυτό το έργο θα πουν ότι στη ζυγαριά βαρύνουν όλα. Με το έργο αυτό το Ιδρυμα Νιάρχου αφήνει ένα πολιτιστικό μνημείο στη χώρα διεθνών προδιαγραφών, δίνει δουλειά σε 700 οικογένειες, που σε λίγους μήνες θα γίνουν πάνω από 1.500, και η συγκυρία για να σπάσει τη μονοτονία των μνημονιακών ειδήσεων είναι ιδανική.
Με τη σφραγίδα του Ρέντσο Πιάνο
Πριν από έναν χρόνο, σε ένα συνέδριο για τα ακίνητα, οι περισσότεροι σύνεδροι μοιρολογούσαν για την κατάντια της κτηματαγοράς. Η μιζέρια των αριθμών δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να αναπτερώσει το ηθικό κανενός, αλλά ούτε να δώσει τη νότα αισιοδοξίας για κάτι καλύτερο, πέρα από ευχολόγια. Εκεί όπου όλοι μετρούσαν τα δευτερόλεπτα για να πέσει η αυλαία, έγινε το θαύμα! Ενα βίντεο από την εκπρόσωπο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την ανάπλαση της περιοχής του πρώην Ιπποδρόμου ήταν αρκετή για να κάνει τους συνέδρους να ονειρευτούν και να ελπίζουν σε μια άλλη, διαφορετική Ελλάδα: τολμηρή, χαρισματική, δημιουργική, έτοιμη να αξιοποιήσει κάθε σπιθαμή ελληνικού και διεθνούς μυαλού και να δώσει στην πόλη την αρχιτεκτονική αισθητική μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Πίσω από την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Νιάρχου για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού στο Φάληρο, που θα φιλοξενήσει την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή, κρύβεται ένα επιτελείο ταλαντούχων δημιουργών που ξέρει να μεταμορφώνει ένα προνομιακό οικόπεδο σε αχτίδα φωτός, σε στέγη γραμμάτων και πολιτισμού, με την υπογραφή του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο. Ενα έργο-προπομπός του Κέντρου Πολιτισμού και του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα παραδόθηκε τον προηγούμενο μήνα στον Δήμο Καλλιθέας. Πρόκειται για ένα πάρκο 28.000 τ.μ. που συνορεύει με το ΚΠΙΣΝ και το οποίο σχεδιάστηκε και  κατασκευάστηκε επίσης με δωρεά του ιδρύματος, έχοντας συνολικό κόστος 5,9 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, μία ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, με μία μικρότερη πισίνα για παιδιά, ένα δεντροφυτεμένο πάρκο με πλατάνια και κισσούς, μία παιδική χαρά και τρία κτιριακά συγκροτήματα. Η έκταση αυτή όμως είναι η μόνο η αρχή. 
By the book όλη η κατασκευή
Σε ένα οικόπεδο 215 στρεμμάτων στο Δέλτα Φαλήρου έχουν μπει τα θεμέλια για τη μετακόμιση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής των 1.400 θέσεων που θα φιλοξενηθούν σε ένα πάρκο 100 στρεμμάτων. Οι υποδομές συμπληρώνονται με ένα υπέργειο κτίριο στάθμευσης αυτοκινήτων χωρητικότητας 1.000 θέσεων, καθώς και κάποια βοηθητικά κτίρια όπως αυτά του Υδάτινου Καναλιού, του πάρκου και της συντήρησής του, και έναν μουσιακό χώρο που θα φιλοξενήσει τμήμα των αρχαιολογικών ευρημάτων του αρχαίου νεκροταφείου του Φαλήρου! Το εντυπωσιακό στο όλο εγχείρημα δεν είναι μόνο ο σχεδιασμός του αλλά και η αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ώστε το έργο να παραδοθεί, όπως αρχικά έχει σχεδιαστεί, στα τέλη του 2015. Τα εργοτάξια του Φαλήρου, με το υψηλό επίπεδο οικολογικών προδιαγραφών, είναι από τα λίγα -ίσως το μοναδικό- όπου μπορεί να συναντήσει κανείς χαμογελαστούς μηχανικούς. Το επιτελείο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και της ιταλικής Impregilo, που ανέλαβαν την κατασκευή έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, δουλεύει με πυρετώδεις ρυθμούς ακόμη και μέσα στη βροχή και ο ενθουσιασμός για το έργο είναι έκδηλος σε όλα τα στελέχη.
Ο επικεφαλής του εργοταξίου κ. Μιχάλης Παπαφιλίππου είναι ένας έμπειρος μηχανικός που εργάζεται στον όμιλο της ΤΕΡΝΑ 21 χρόνια. Είναι Θεσσαλονικιός και είχε την τύχη να δουλέψει στο εξωτερικό -στο Κατάρ- όπου οι ρυθμοί των εργοταξίων είναι παρόμοιοι με αυτούς που τηρεί το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Πριν από λίγες ημέρες η κατασκευαστική εταιρεία ολοκλήρωσε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας τα χωματουργικά του τεχνητού λόφου που θα δημιουργηθεί στον χώρο του Κέντρου Πολιτισμού και τις θεμελιώσεις όλων των κτιρίων εντός 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Επόμενος σταθμός είναι ο ερχόμενος Ιούλιος, οπότε θα πέσουν τα μπετά των κτιρίων, η αποπεράτωση των στεγάστρων αναμένεται στις αρχές του 2015, με ορίζοντα ολοκλήρωσης όλων των εργασιών τον Νοέμβριο του 2015.  «Είναι η μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει ποτέ στο Ελληνικό Δημόσιο με τη συμβολή των μεγαλύτερων μελετητών του κόσμου και την επίβλεψη εκ μέρους του ιδρύματος κορυφαίων γραφείων» αναφέρει ο κ. Παπαφιλίππου, που μας ξεναγεί στο σπουδαίο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό έργο το οποίο, όπως σημειώνει, θα φιλοξενήσει και το μεγαλύτερο πάρκο στην Αθήνα. Μέσα στο κόστος των 566 εκατ. ευρώ προβλέπεται και η συντήρηση του έργου για τρία έως πέντε χρόνια, άλλο ένα δείγμα πρό­νοιας του ιδρύματος προκειμένου να διασφαλιστεί ο χώρος ακόμη και μετά την παράδοση στο Ελληνικό Δημόσιο.
Ο τεχνητός λόφος ύψους 14 μέτρων
Ο τεχνητός λόφος που θα αναπτυχθεί μέσα στο Κέντρο Πολιτισμού αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία του έργου. Φέρει την πινελιά του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα που είχε την ευθύνη για όλη την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου. Το ύψος του λόφου θα φτάνει μέχρι τα 14 μέτρα και θα καλύπτει όλα τα κτίρια της Βιβλιοθήκης, της Λυρικής Σκηνής και του πάρκινγκ, προσφέροντας μοναδική θέα προς τη θάλασσα και την Ακρόπολη για τους επισκέπτες. Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους. Ο λόφος θα δημιουργηθεί με την επίχωση 0,5 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων χώματος, που κατά το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τις εργασίες εκσκαφής μέσα στο οικόπεδο. Πάνω από το χώμα θα φυτευτούν δέντρα και θάμνοι, ολοκληρώνοντας έναν ομολογουμένως ευρηματικό σχεδιασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι, προτού εγκατασταθεί το εργοτάξιο, οι μπουλντόζες απομάκρυναν από τον χώρο μεγάλης ποσότητας οικιακά απορρίμματα, που είχαν αποτεθεί στον χώρο κατά τις περασμένες δεκαετίες. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και κατεδάφιση των παλαιών εγκαταστάσεων του πρώην Ιππικού Κέντρου. Τα υλικά από εκσκαφές και κατεδαφίσεις, που ήταν δυνατό να επαναχρησιμοποιηθούν στις νέες κατασκευές, έχουν περισωθεί με κατάλληλη διαλογή και διατηρούνται αποθηκευμένα στον χώρο του έργου. Δεν είναι όμως η μοναδική περιβαλλοντική μέριμνα των δημιουργών. Στον χώρο του εργοταξίου έχει κατασκευαστεί ειδικό πλυντήριο με σκοπό τον καθαρισμό των φορτηγών-οχημάτων ενώ σε όλες τις θυρίδες όμβριων υδάτων υπάρχουν ειδικά φίλτρα για να μη λερώνονται από τις λάσπες. 
Πλατινένια πιστοποίηση LEED
Το νέο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «θα μπορεί να φιλοξενήσει παραγωγές όπερας, μπαλέτου, παιδικές παραστάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και multimedia προγράμματα τέχνης. Η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή θα διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογία ώστε να παρουσιάζει παραγωγές σε άλλες πόλεις της Ελλάδας μέσω του Διαδικτύου, χρησιμοποιώντας, παράλληλα, το Πάρκο “Σταύρος Νιάρχος” ως υπαίθριο χώρο διεξαγωγής επιλεγμένων τηλεπαραστάσεων, καθώς και ζωντανών παραστάσεων». Στον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου θα κατασκευαστεί ένα υδάτινο κανάλι και παραλιακή οδός. Θα φυτευτούν επίσης 1.200 δέντρα, κυρίως πλατάνια και ελιές, αλλά και 350.000 θάμνοι.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι τα δέντρα θα είναι ηλικίας 10 έως 80 ετών, τα οποία έχουν ήδη μεταφερθεί σε φυτώριο στην Τραγάνα Βοιωτίας προκειμένου, όταν θα φυτευτούν, να μπορούν να διαμορφώσουν άμεσα τον χώρο του πάρκου. Στην οροφή του κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα τοποθετηθεί ενεργειακό στέγαστρο επιφάνειας 10.000 τ.μ. Το στέγαστρο, ένα κατασκευαστικό και μηχανικό επίτευγμα, θα δεσπόζει 14 μέτρα πάνω από την κορυφή του λόφου. Το ειδικό υλικό (φερο-σεμέντ) που επέβαλε ο Πιάνο για την κατασκευή του δοκιμάζεται εδώ και μήνες εντός του εργοταξίου. Πάνω στο στέγαστρο θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ, με την παραγόμενη ενέργεια να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες του συγκροτήματος. Οι μεγάλες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά το οικολογικό αποτύπωμα του έργου αποτελούν τη βάση διεκδίκησης για την ύψιστη ενεργειακή πιστοποίηση LEED (πλατινένιας ή χρυσής). Πρόκειται για ένα διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αξιολόγησης και αποτίμησης της αειφόρου δόμησης και κατασκευής, το οποίο δεν θα δοθεί μόνο για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκώς.
Οι Ελληνες αρχιτέκτονες και το Κέντρο Επισκεπτών
Σχεδιασμένο από δύο Ελληνες φοιτητές αρχιτεκτονικής, τον κ. Αγι-Παναγιώτη Μουρελάτο και τον κ. Σπυρίδωνα Γιωτάκη, που επιλέχθηκαν με διαγωνιστική διαδικασία από τον Ρέντσο Πιάνο, είναι το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ. Πρόκειται για μια ελαφριά, προσωρινή και ανακυκλώσιμη κατασκευή με μινιμαλιστική τελειότητα και διάφανη μορφή, η οποία επικοινωνεί αισθητικά με τα σχέδια του σταρ αρχιτέκτονα. Το Κέντρο Επισκεπτών εγκαινιάστηκε πριν από λίγες εβδομάδες και ίσως να δίνει μια καλή εξήγηση του γιατί ο κόσμος είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του έργου ακόμη και από τα θεμέλια. Μέσα από το Κέντρο Επισκεπτών το κοινό θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να δει από κοντά το εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ και να ενημερωθεί για τις εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης του πολύπλοκου έργου, η ολοκλήρωση του οποίου θα διαμορφώνει νέα δεδομένα στο αστικό τοπίο της Αττικής. Ο χώρος φιλοξενεί υποδομές που μπορούν να προσελκύσουν οικογένειες με παιδιά, που μέσα από  διαδραστικές οθόνες, ειδικές κατασκευές και παιχνίδια θα μεταφέρουν στο κοινό τις καλλιτεχνικές προοπτικές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την ερευνητική και κοινωνική διάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθώς και την περιβαλλοντική ταυτότητα του πάρκου «Σταύρος Νιάρχος». Σκοπός του Κέντρου Επισκεπτών είναι να δώσει σε πολίτες όλων των ηλικιών τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το ΚΠΙΣΝ και να μάθουν περισσότερα για τον μελλοντικό του ρόλο, την ιστορία και τη δομή του, καθώς και να αποτελέσει χώρο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Πηγή:  newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου