Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Γα τo φόρο ακινήτων ?

Η τελική πρόταση

Ικανοποιημένοι ˮγαλάζιοιˮ και ˮπράσινοιˮ βουλευτές

Ένα φόρο για κάθε ακίνητο και έναν πρόσθετο φόρο για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ προβλέπει το βασικό σενάριο, στο οποίο συγκλίνουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις αλλαγές στη φορολογία ακινήτων που θα ισχύσουν από το 2014.
Το νέο φορολογικό καθεστώς, με βάση το σενάριο αυτό, που θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας
θα προβλέπει έσοδα 2,650 δισ. ευρώ έναντι 2,9 δισ. ευρώ που προέβλεπαν τα αρχικά σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Μεταξύ άλλων, απαλλάσσονται από το φόρο τα αγροτικά κτίσματα, ενώ περιορίζεται ο φόρος για τους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων και των βοηθητικών χώρων τους καθώς και των οικοπέδων. Παράλληλα καταργείται η διάκριση μεταξύ αγροτεμαχίων που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα και σε άλλες αγροτικές περιοχές.
Η φορολόγηση των κτισμάτων, σύμφωνα με τις αλλαγές στο νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα τεθεί σε ισχύ από το 2014, εκτιμάται ότι θα είναι μεσοσταθμικά μειωμένη κατά 16%.
Αίρει τις επιφυλάξες του το ΠΑΣΟΚ για τον Ενιαίο Φόρο
Σε διευρυμένη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε σήμερα για το νέο πλαίσιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, όπως διαμορφώθηκε μετά από συναντήσεις με εκπροσώπους της ΝΔ.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του κόμματος, βουλευτές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι η πρόταση ενσωματώνει το σύνολο των παρατηρήσεων που είχαν κάνει, επισημαίνοντας ότι «όταν πιέζουν, καταφέρνουν αποτελέσματα».
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ μετά τη συνεδρίαση, η τελική τοποθέτησης τη ΚΟ θα γίνει μετά «την επεξεργασία της νομοτεχνικής διατύπωσης του σχεδίου αυτού και των παραδειγμάτων που θα αποδεικνύουν τις αλλαγές που επιτεύχθηκαν, καθώς και των προβλεπόμενων απαλλαγών και μειώσεων όπως έχει προταθεί (αύξηση των εισοδηματικών κλπ κριτηρίων για τις εκπτώσεις, απομειώσεις και απαλλαγές)».
Ικανοποίηση στην ΚΟ της ΝΔ
Τη νέα πρόταση για τον φόρο ακινήτων, συζήτησαν σήμερα και οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Όπως γίνεται γνωστό από το γραφείο του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Θανάση Μπούρα, «από τη συζήτηση προέκυψε ότι το νέο σχέδιο ενσωματώνει τη συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων που υπέβαλαν οι βουλευτές της ΝΔ και οδηγεί σε ένα ριζικά αναμορφωμένο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Ένα σύστημα πιο δίκαιο, πιο αντικειμενικό, πιο αναλογικό, πιο προοδευτικό και πιο ρεαλιστικό».

Ικανοποίηση για το νέο σχέδιο που παρουσιάστηκε σχετικά με τον φόρο ακινήτων εξέφρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιορδάνης Τζαμτζής, ο οποίος ήταν επικεφαλής των 24 βουλευτών του κόμματος που είχαν καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών εκφράζοντας αντιρρήσεις για το προηγούμενο σχέδιο.

Με την πρόταση αυτή, όπως έχει αλλάξει άρδην, «γίνεται πολύ δικαιότερο το σύστημα και διευρύνεται η φορολογική βάση, δεν εξαιρείται κανείς, μειώνονται τα ποσά που θα πληρώσουν για τα αστικά ακίνητα, μπαίνουν τα αγροτεμάχια, χαμηλώνουν μια σειρά από ʼʼηλίθιοιʼʼ συντελεστές», ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Παραδέχθηκε πάντως ότι «όντως υπάρχει θέμα με τις αντικειμενικές αξίες», βάσει των οποίων υπολογίζεται ο φόρος, ωστόσο υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

πηγή:metarithmisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου