Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΝΔ και ΠαΣοΚ ...

Θέλουν να καλύψουν τις «απώλειες»  
Η «μεταγραφολογία» και τα ονόματα..



Ορισμένες από τις πιο ηχηρές μεταγραφές στο ποδόσφαιρο έχουν πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο. Για το 2014 ο Ιανουάριος μπορεί να αποδειχθεί θεαματικός, για τις μεταγραφές που θα πραγματοποιηθούν όχι στο ποδόσφαιρο, αλλά στην πολιτική. Στα πέντε από τα επτά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες θυμίζουν κινούμενη άμμο,
με αρκετούς βουλευτές να δείχνουν πρόθυμοι να μεταπηδήσουν σε άλλο στρατόπεδο, εφόσον εξασφαλίσουν ασφαλή κομματική στέγη.

Στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠαΣοΚ κάθε κρίσιμη ψηφοφορία κοστίζει και από μια απώλεια με τελευταίες τις δύο περιπτώσεις διαγραφής του κ. Β. Πολύδωρα και της κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη. Στον ΣΥΡΙΖΑ μια ομάδα βουλευτών δείχνουν να ασφυκτιούν από τη φιλοευρωπαϊκή στροφή του κ. Αλ. Τσίπρα.

Στους Ανεξάρτητους Ελληνες ο κ. Π. Καμμένος πασχίζει να κρατήσει ενωμένη την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ενώ και στη ΔΗΜΑΡ το σχίσμα δείχνει πιθανό, μετά το συνέδριο του κόμματος και τη διαφοροποίηση κορυφαίων στελεχών του. Το 2014 λοιπόν ξεκινά στη Βουλή με πέντε πολιτικούς αρχηγούς να έχουν το μυαλό τους στις… μεταγραφές. Στις μεταγραφές βουλευτών τους προς άλλα κόμματα που θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψουν. Αλλά και στην προσέγγιση βουλευτών από άλλα κόμματα, για να μη χάσουν σε κάθε περίπτωση τον πόλεμο των πολιτικών εντυπώσεων που ξεκινά, εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

Οταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμούσε 158 βουλευτές. Μετά τη διαγραφή του κ. Πολύδωρα, η κυβερνητική πλειοψηφία μετράει πλέον 153 βουλευτές. «Θυμίζουμε την ταινία “Οι δέκα μικροί νέγροι”. Αλλά δεν έχουμε πια πολλά περιθώρια, αν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν διευρυνθεί εκ νέου» αναφέρουν στελέχη της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, υποστηρίζοντας ότι οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα πρέπει να προχωρήσουν σε κινήσεις προσέγγισης βουλευτών που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, αλλά δείχνουν πρόθυμοι να ενταχθούν στα δύο αυτά κόμματα.


«Μόνο οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι πλέον 13 στη Βουλή και ορισμένοι από αυτούς θα επέστρεφαν ευχαρίστως στη ΝΔ»
επιμένουν οι βουλευτές της ΝΔ δείχνοντας κυρίως προς τον κ. Γ. Κασαπίδη και τους βουλευτές της Νέας Μέρας κκ. Γ. Κουράκο και Ν. Σταυρογιάννη. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι θα προσχωρούσαν εύκολα στη ΝΔ αν κάποιος από το Μαξίμου τους «κουνούσε το μαντίλι» οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κκ. Τ. Κουίκ, Π. Χαϊκάλης και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.


«Κινήσεις γίνονται, συζητήσεις πραγματοποιούνται, αλλά τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται οριστικό, προτού ανακοινωθεί επισήμως»
απαντούν οι επιτελείς της ΝΔ κλείνοντας πονηρά το μάτι σε όσους ανοίγουν τέτοια κουβέντα.

Αντίστοιχες κινήσεις και συζητήσεις φαίνεται ότι πραγματοποιεί και το ΠαΣοΚ, επιχειρώντας να προσεγγίσει ένα τμήμα στελεχών της ΔΗΜΑΡ που κρατούν αποστάσεις από τον κ. Φ. Κουβέλη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο ΠαΣοΚ και οι ανεξάρτητοι κκ. Μ. Ανδρουλάκης και Μ. Μπόλαρης, αν τις διαβουλεύσεις αναλάμβανε προσωπικά ο κ. Βενιζέλος.

Κινητικότητα στην Κουμουνδούρου


Πιο ήρεμη δείχνει η ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκείνοι που ασφυκτιούν δεν έχουν ακόμη αποφασίσει να φύγουν, ενώ εκείνους που θέλουν να προσχωρήσουν στην παράταξη τους κρατά στην αναμονή ο κ. Αλ. Τσίπρας.

Αφού ξεπεράστηκαν τα αγκάθια που δημιουργήθηκαν από τις «αιρετικές» παρεμβάσεις των κκ. Μ. Γλέζου και Π. Τατσόπουλου και αφού κόπασε και η αντιπαράθεση με τα στελέχη που καθοδηγούνται από τον κ. Π. Λαφαζάνη, το μόνο που απέμεινε είναι να αποφασίσει ο κ. Τσίπρας αν θα δεχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που αποσκίρτησαν από τα κόμματά τους, όπως η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη ή η κυρία Ραχήλ Μακρή. Αγνωστο παραμένει πώς θα καταλήξουν οι διαβουλεύσεις με τους κκ. Οδυσσέα Βουδούρη, Πάρι Μουτσινά και Θεόδωρο Παραστατίδη.


Σε δύσκολη θέση ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ
Το κόμμα που κινδυνεύει περισσότερο από κάθε άλλο με απώλεια σημαντικών στελεχών είναι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες . Η κυρία Ραχήλ Μακρή δύσκολα πια θα επιστρέψει στο κόμμα και μαζί με τον κ. Νότη Μαριά είναι σαφές ότι κοιτάζουν πια καθαρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον άλλοι τρεις βουλευτές του κόμματος κοιτάζουν προς τη ΝΔ (Κόλλια, Κουίκ και Χαϊκάλης).

Πώς αντιδρά σε όλα αυτά ο κ. Καμμένος; Προσπαθεί να εξισορροπήσει τις πολιτικές εντυπώσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ετοιμάζονται να τον ακολουθήσουν κι άλλοι βουλευτές από τη ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος έχει τακτική επικοινωνία με τον κ. Β. Πολύδωρα, προσπαθώντας να τον πείσει να ενταχθεί στους ΑΝΕΛ. Εχει επίσης προσεγγίσει τον κ. Ν. Νικολόπουλο και τον κ. Γ. Κασαπίδη, αλλά και τους κκ. Ι. Κουράκο και Ν. Σταυρογιάννη. Και ταυτόχρονα απειλεί ότι θα καταγγείλει ως αποστάτη όποιον βουλευτή τον εγκαταλείψει.

Σε δύσκολη θέση έχει βρεθεί και ο κ. Φ. Κουβέλης, ο οποίος προσπαθεί να συγκρατήσει μια ομάδα βουλευτών του για να μην ανοίξουν πανιά προς την Κεντροαριστερά αλλά και για να μην υποκύψουν στις σειρήνες του ΣΥΡΙΖΑ. Στη ΔΗΜΑΡ πάντως υπάρχουν ήδη έτοιμοι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές πρόθυμοι να συνεργαστούν, αφού η συμφωνία με τον κ. Λοβέρδο έχει ήδη κλείσει και πιθανότατα θα τον ακολουθήσει και ο κ. Χρ. Αηδόνης.
Πηγή:politikiautonomia.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου