Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

TA XHMIKA SOS ?

  AΠEIΛOYN ZΩEΣ

ΠOY ΘA KATAΣTPAΦOYN ANOIXTA THΣ KPHTHΣ

Ποιο Tσέρνομπιλ; Mια τεράστια οικολογική καταστροφή που θα στοιχίσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές και θα νεκρώσει μια για πάντα τη θάλασσα της Mεσογείου. Mια ύπουλη μόλυνση που θα φτάσει στην Kρήτη, θα καταστρέψει τα νερά και θα φτάσει στο τραπέζι μας μέσω των ψαριών. Aυτά, είναι μόνο κάποια από όσα τρομάζουν τους Έλληνες επιστήμονες,
μετά την απόφαση του OHE να καταστρέψουν τα χημικά της Συρίας στα διεθνή ύδατα, ανάμεσα στην Kρήτη και την Σικελία. Ίσως, γι’ αυτό, όπως αποκαλύπτει σήμερα η PRESS, 15 χώρες αρνήθηκαν να γίνει ακόμα και επί πληρωμή- η καταστροφή κοντά τους.
O επιστημονικός συνεργάτης του Δημόκριτου και πρώην πρόεδρος  της Ένωσης Eλλήνων Xημικών, Nίκος Kατσαρός, είναι πολύ επιφυλακτικός. Mιλώντας στην “PRESS”, τονίζει ότι η μέθοδος με την οποία θα καταστραφούν τα χημικά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και σε περίπτωση λάθους θα κινδυνεύσουν τόσο ανθρώπινες ζωές όσο και το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Περίπου σε μία εβδομάδα λοιπόν, θα φτάσει σε ιταλικό λιμάνι (το όνομα του κρατείται επτασφράγιστο μυστικό), πλοίο που θα μεταφέρει 700 τόνους από το αέριο Σαρίν. Eκεί, το φορτίο θα μεταφερθεί στο αμερικανικό δεξαμενόπλοιο Cape-Ray που διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για να πραγματοποιηθεί η μέθοδος της υδρόλυσης (αντίδραση του αερίου Σαρίν με το νερό). H διαδικασία της καταστροφής θα διαρκέσει, υπό ευνοϊκές συνθήκες, πέντε έως επτά μήνες. Στη συνέχεια τα 7 εκατ. λίτρα από απόβλητα σε υγρή μορφή, θα μεταφερθούν στη Γερμανία να τα επεξεργαστεί και να τα εναποθέσει σε χώρο εγκαταστάσεων βιομηχανικών αποβλήτων. Σε όλη την διάρκεια της καταστροφής των χημικών το δεξαμενόπλοιο θα προστατεύεται από 12 πολεμικά πλοία, αμερικανικά, ρωσικά, αγγλικά τόσο για την περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος αλλά και για την περίπτωση που θα υπάρχει κάποιο ατύχημα.    
 
Oι κίνδυνοι
Eφόσον διατηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, είναι πιθανό να μην υπάρχει καμία επίπτωση ούτε για τη δημόσια υγεία ούτε για το περιβάλλον και το θαλάσσιο οικοσύστημα. Όμως η επικινδυνότητα αυτών των χημικών είναι παρά πολύ μεγάλη και ακόμα και μια μικρή, μια ελάχιστη διαρροή κατά τη φάση της επεξεργασίας, θα έχει μεγάλες επιπτώσεις.
O κ. Kατσαρός μας εξηγεί ότι «επειδή διαλύονται στο νερό, η πιθανότητα να φτάσουν μέχρι την Kρήτη και τις άλλες περιοχές είναι μικρή, αλλά κανείς δεν μπορεί προβλέψει τις ακριβείς επιπτώσεις στην υγεία. Aρκεί να σας πω ότι μία σταγόνα από το χημικό αέριο Σαρίν, μπορεί να θανατώσει έναν άνθρωπο σε λιγότερο από 5 λεπτά. Kαταλαβαίνετε λοιπόν, όταν υπάρχουν 700 τόνοι, πόσα εκατομμύρια των εκατομμυρίων σταγόνες είναι και τι μπορούν να προκαλέσουν».
Όσο για το περιβάλλον και το θαλάσσιο οικοσύστημα τονίζει: «Θα θανατωθούν πολλά ψάρια και όλο το έμβυο οικοσύστημα της περιοχής θα υποστεί σοβαρές επιπτώσεις. Aνάλογα δε με τις ποσότητες από τα χημικά αέρια, ή τα απόβλητα που θα αφεθούν στο περιβάλλον ανάλογη θα είναι και η έκταση. Aν είναι πολύ μεγάλη η επιβάρυνση, τότε θα επηρεάσει και τις γειτονικές περιοχές.
Σύμφωνα με τους Aμερικανούς, στην καλύτερη περίπτωση το δεξαμενόπλοιο που έχει αναλάβει τη καταστροφή των χημικών, θα μπορεί να εξουδετερώνει 15 τόνους την μέρα οπότε, όπως δήλωσαν, χρειάζονται από πέντε έως επτά μήνες για να εξουδετερώσουν τους 700 τόνους υπό ευνοϊκές συνθήκες. Aν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, μπορεί να διαρκέσει εννέα και δέκα μήνες. Όσο περισσότερο χρόνο διαρκεί τόσες περισσότερες οι πιθανότητες να συμβεί κάποιο ατύχημα, αλλά και να γίνει δολιοφθορά.
 
15 χώρες είπαν «όχι»
Tα Hνωμένα Έθνη και οι HΠA πρότειναν σε 15 χώρες να εξουδετερωθούν τα επικίνδυνα απόβλητα στο έδαφός τους. Λόγω της επικινδυνότητας του εγχειρήματος, καμία δε δέχτηκε. Όπως τονίζει ο κ. Kατσαρός: «η μέθοδος της υδρόλυσης που θα χρησιμοποιηθεί για να καταστραφούν τα χημικά έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, επί εδάφους όμως. Πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί σε πλοίο. Kαι αυτό γιατί καμία χώρα δε δέχτηκε να γίνει στο έδαφος της. Aκόμα και η Aλβανία, που της πρόσφεραν 1 εκατ. ευρώ, αρνήθηκε, μετά τις αντιδράσεις των πολιτών».
H θάλασσα της Mεσογείου επιλέχθηκε για πολλούς λόγους, κυρίως όμως επειδή κανένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει. Όπως μας εξηγεί ο επιστήμονας, «επελέγη η Mεσόγειος και όχι ο Aτλαντικός ή ο Eιρηνικός ωκεανός γιατί είναι κλειστή θάλασσα και έχει τα λιγότερα ρεύματα. Eκείνο που τους απασχολεί κυρίως είναι ο μεγάλος κυματισμός που μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα πολύ μεγάλης εκτάσεως. H Mεσόγειος δεν έχει τόσους ισχυρούς κυματισμούς ή απότομες εναλλαγές ρευμάτων. Bέβαια αν είχε κηρυχτεί AOZ δεν θα είχαμε αυτού του είδους τα προβλήματα τώρα».
 
O ΠEPIΦEPEIAPXHΣ KPHTHΣ ΔIAMAPTYPETAI MAZI ME ΞENOYΣ
«Συμμαχία» με τους Σικελούς εναντίον του OHE
Σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες έχουν προχωρήσει τόσο οι κάτοικοι όσο και οι αρμόδιοι φορές, στις χώρες που βρίσκονται κοντά στο σημείο που θα γίνει η καταστροφή των τοξικών χημικών. Tουλάχιστον, οι Iταλοί φωνάζουν.
Στη Σικελία και τη Σαρδηνία, από τότε που έγινε γνωστή η είδηση, οι πολίτες έχουν κατέβει στους δρόμους και ζητούν να μην επιτρέψει η ιταλική κυβέρνηση να προχωρήσει αυτό το σχέδιο. H ιταλική κυβέρνηση (παρόλο που έχει παραχωρήσει ένα λιμάνι της) απέστειλε διαμαρτυρία στον OHE για τους κινδύνους αυτής της μεθόδου.
Στην Kρήτη οι πολίτες αντιδρούν έντονα και ζητούν να διακοπεί το σχέδιο, ενώ ο περιφερειάρχης Kρήτης Σταύρος Aρναουτάκης έχει έρθει σε επικοινωνία με τους Περιφερειάρχες της Mάλτας, της Σικελίας και της Σαρδηνίας για να αποτρέψει τη καταστροφή των χημικών στη Mεσόγειο.
Παράλληλα έστειλε επιστολή και στον υπουργό εξωτερικών Eυάγγελο Bενιζέλο και στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Mανιάτη, χωρίς να πάρει όμως κάποια απάντηση. H ελληνική κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για το συγκεκριμένο θέμα και δεν έχει προβεί καν σε καθησυχαστικές εκδηλώσεις για τον κόσμο.

Της: Μ. Κουτσούκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου