Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Σε κίνδυνο !!!

Η αγνότητα του ελληνικού ελαιόλαδο...

Στον βωμό της κρίσης -και με έξωθεν εντολή 
κινδυνεύει να θυσιαστεί ένα από τα πλέον σημαντικά και εξαγώγιμα προϊόντα της ελληνικής οικονομίας, μεταδίδει σε ανταπόκριση του από την Αθήνα το ανεξάρτητο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο με έδρα το Τορίνο.
Στην Ελλάδα, η κρίση θα μπορούσε να παρασύρει ακόμη και το λάδι της ελιάς: Η τρόικα και ο ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) πιέζουν την κυβέρνηση της Αθήνας για την απελευθέρωση ενός ακόμη τομέα της οικονομίας της χώρας που έχει καταβροχθίσει η κρίση.
Η Ελλάδα είναι ο τρίτος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως, μετά την Ισπανία και την Ιταλία.
Τώρα έχει πέσει στο τραπέζι το σενάριο να δοθεί περισσότερη ελευθερία στα μείγματα, ώστε να μπορούν να ανακατευτούν πολύτιμα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα με λιγότερο ευγενείς ποικιλίες εκχυλισμάτων. Μ' αυτόν τον τρόπο οι οικονομολόγοι υπολογίζουν να πετύχουν μια δραστική πτώση στις τιμές και να κάνουν την ελληνική παραγωγή πιο ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα μ' αυτό το σχέδιο -που συνέταξε ο ΟΑΣΕ σε μια ογκώδη έκθεση 300 σελίδων- το λάδι της ελιάς θα μπορέσει να πουληθεί σε τεράστιες συσκευασίες και να αναμειχθεί με λάδια χαμηλότερης ποιότητας.
Αυτές οι ιδέες έστειλαν αμέσως στα χαρακώματα τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς. "Δεν τίθεται θέμα! Για μένα υπάρχει μόνο το ελαιόλαδο!", λέει η Ευγενία Παπαγεωργίου, σεφ σε εστιατόριο της πλατείας Συντάγματος, όπου χτυπούσε και η καρδιά των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. "Έχουμε το καλύτερο λάδι -προσθέτει- και θέλουμε να το νοθεύσουμε; Δεν το δέχομαι και δεν θα το δεχτώ ποτέ".
Απόσπασμα του δημοσιεύματος του ιταλικού πρακτορείου.
Την ίδια γνώμη έχει ο Άρης Κεφαλογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της Γαία, μιας παραγωγού εταιρείας που βασίζεται ιδιαίτερα στις εξαγωγές. "Θα επιτρέψουν μια πρόσμιξη πιο οικονομική και ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές", λέει: "Αλλά το ελληνικό λάδι είναι εκλεκτής ποιότητας, αυτό είναι το ισχυρό του σημείο και το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα. Οι προσμίξεις αφορούν προϊόντα που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα σε άλλες χώρες, όχι στην Ελλάδα".
Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες υποστηρίζουν το λάδι τους, επειδή είναι οι πρώτοι που το καταναλώνουν. Η Ελλάδα παράγει 300 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου ετησίως -το 10% της παγκόσμιας παραγωγής- και κάθε Έλληνας καταναλώνει 18 λίτρα που σημαίνει τα δύο τρίτα του.

πηγή :e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου