Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Οι άνεργοι στον κόσμο ?

Φτάνουν στα 200 εκατομμύρια..


Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι προστέθηκαν το 2013, 
στη λίστα των ανέργων παγκοσμίως σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ, που προβλέπει αύξηση και το 2014 κατά 3,3 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή είναι οι περιοχές που έχουν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας αλλά επισημαίνεται ότι η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας το 2014 θα καλύπτει την κεντρική και νότιο – νοτιοανατολική Ευρώπη και τις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ.
Παρά το γεγονός εξάλλου ότι αυξάνεται το κατά κεφαλήν εισόδημα τα τελευταία 30 χρόνια, το 85 % του εργατικού δυναμικού στις αναπτυσσόμενες χώρες θα εξακολουθεί να ζει το 2018 κάτω από αυτό που θεωρείται το όριο της φτώχειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας επισημαίνει ότι σήμερα ο συνολικός αριθμός των ανέργων ανέρχεται σήμερα σε 199,8 εκατομμύρια. Η αύξηση της ανεργίας το 2013  εξηγείται από το γεγονός ότι οι χώρες δεν δημιούργησαν αρκετές θέσεις εργασίας για να απορροφήσουν όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Μέχρι το 2019 προβλέπεται ότι η ανεργία θα φτάσει τα 213 εκατομμύρια ενώ ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές στο σημερινό επίπεδο του 6 % μέχρι το 2017. Το 90% νέων θέσεων εργασίας θα δημιουργηθούν μεσοπρόθεσμα σε όλο τον κόσμο στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Επίσης η έκθεση επισημαίνει το θέμα της μετανάστευσης λόγω της ανεργίας τονίζοντας ότι 231,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν το 2013 σε άλλη χώρα από αυτή που γεννήθηκαν. Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε κατά 57 εκατομμύρια από το 2000 και το 19 % της αύξησης αυτής σημειώθηκε κατά τα τελευταία τρία χρόνια .Οι ανεπτυγμένες οικονομίες και η ΕΕ προσέλκυσαν το 51% των μεταναστών.
Στην ετήσια έκθεση , οι εμπειρογνώμονες της ΔΟΕ σημειώνουν , επίσης, ότι η μεσαία τάξη έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, στις αναπτυσσόμενες χώρες , μέσω της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας . Η μεσαία τάξη είναι πλέον το 44,5% του εργατικού δυναμικού στις αναπτυσσόμενες χώρες , ενώ πριν από δυο δεκαετίες ήταν το 20% .
Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου