Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Νέα μέτρα 3,7 δισ. ευρώ ??

«Φέρνει» η έκθεση του ΔΝΤ

Πρόσθετα μέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016 ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου η ελληνική οικονομία να μην απολέσει τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία το Ταμείο σημειώνει ότι είναι μικρά.
Δημοσιονομικό «κενό» 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015, το οποίο θα πρέπει να επανεξεταστεί το Φθινόπωρο -με δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα,
συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης μέτρων που ισχύουν (π.χ. έκτακτη εισφορά)- προβλέπει η Έκθεση Αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.
Παράλληλα, το Ταμείο διευρύνει την εκτιμώμενη «τρύπα» στα 3,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016, ενώ θεωρεί ότι για το 2015 εξακολουθεί να υπάρχει χρηματοδοτικό «κενό» 12,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το Δημόσιο Χρέος θα βρίσκεται στα επίπεδα του 127,7% του ΑΕΠ το 2020 και στα 117,2% του ΑΕΠ το 2022, πετώντας έτσι το γάντι στους Ευρωπαίους για λήψη μέτρων που θα το καταστήσουν βιώσιμο.

«Καρφιά» για Ασφαλιστικό, Εργασιακό και… μέρισμα
Οι δημοσιονομικές προβλέψεις δεν είναι, όμως, οι μόνες που ανάβουν «φωτιές» στη νέα κυβέρνηση, μιας και στο πολυσέλιδο κείμενο του Ταμείου, ενσωματώνονται οι υποχρεώσεις για νέες επώδυνες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, στο Εργασιακό, στο Δημόσιο. Την ίδια ώρα, το Ταμείο σημειώνει ότι απαιτείται η παραγωγή υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα «κοινωνικά μερίσματα» και οι υποσχέσεις των πολιτικών για «όχι νέα μέτρα».
Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι το ΔΝΤ σημειώνει πως όχι μόνο δεν υπάρχει χώρος για αξιοσημείωτες αυξήσεις μισθών και συντάξεων έως το 2016, αλλά αντιθέτως για να μην χρειαστούν νέες περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, θα πρέπει να σημειωθεί «δραματική βελτίωση στην αποτελεσματικότητα του Δημοσίου», κάνοντας ειδική αναφορά στις επιδόσεις των φοροεισπρακτικών/ φοροελεγκτικών μηχανισμών.
Για τα εργασιακά, το ΔΝΤ σημειώνει πως παραμένουν οι περιορισμοί που κάνουν υψηλό το κόστος του «επιχειρείν» και που αναστέλλουν τη δημιουργία νέων ή την επέκταση των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να «εξαφανιστούν» οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις, ενώ θα πρέπει να εισαχθεί και στην εθνική νομοθεσία ο θεσμός του lock out, δηλαδή το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία.
Όσον αφορά στους κατώτερους μισθούς, το Ταμείο εμφανίζει εμμονές με τις ωριμάνσεις (3ετίες), χαρακτηρίζοντας μόνο «μεταβατική» την περίοδο έως το 2017, κατά τη διάρκεια της οποίας μειώνονται κατά 50% οι ωριμάνσεις για τους μακροχρόνια ανέργους. Πουθενά στην Έκθεση δεν αναφέρεται, πάντως, ότι βάσει νόμου οι 3ετίες παραμένουν «παγωμένες» έως ότου η ανεργία υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό.
Για το Ασφαλιστικό, η έκθεση του Ταμείου υποστηρίζει πως οι στοχευμένες στις υψηλότερες συντάξεις περικοπές βοήθησαν αλλά δεν έχουν αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, καθώς οι δαπάνες παραμένουν στα επίπεδα του 17% του ΑΕΠ και επισημαίνει ότι είναι αδύναμος ο «δεσμός» εισφορών- παροχών, στοχοποιώντας τον ΟΑΕΕ.
Ακόμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατυπώνει την ανησυχία του για το εάν τελικά έχει σπάσει το ταμπού των απολύσεων, κάνοντας για μια ακόμα φορά αναφορά στην κληρονομιά των κομματικών προσλήψεων. Παράλληλα, προαναγγέλλει τις εσωτερικές αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, από τις οποίες θα θιγούν κυρίως οι Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ τονίζει πως πρέπει να γίνουν και 2.000 απολύσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2015, πέρα από τις 11.000 του 2014, με πρόβλεψη στόχων για τα επόμενα έτη.
Τέλος, το ΔΝΤ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα «κόκκινα δάνεια», για τα οποία επισημαίνει ότι συνυπολογιζομένων των αναδιαρθρωμένων, έφτασαν στο 40% του συνόλου.

πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου