Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Η βουλευτική συνείδηση !!

Ο αγώνας έχει ξεκινήσει. 

Ο στόχος είναι δεδομένος.
 Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος θέλουν να εξασφαλίσουν 180 ψήφους για να εκλέξουν Πρόεδρο Δημοκρατίας και ν’ αποτρέψουν τις πρόωρες εκλογές και ο Τσίπρας χρειάζεται 121 για να μας στείλει στις κάλπες το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Εύλογες οι επιδιώξεις και των δύο, μια και στις δημοκρατίες ο καθένας δικαιούται να προωθεί τα σχέδια του με κάθε νόμιμο ή έστω νομιμοφανή τρόπο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μας έχει προϊδεάσει για τις μεθόδους που θα μετέλθει η συγκυβέρνηση. Και έχει περιλάβει τα πάντα. Και πιθανούς ‘Τσιριμώκους», και «σκοτεινά κέντρα» (ημεδαπά και αλλοδαπά),
και εκβιασμούς (τι είδους δεν το έχει διευκρινίσει), και προφανώς και χρηματισμούς (αφού επικαλείται το ’65 αναγκαστικά περιλαμβάνει όλη τη «συνταγή») και γενικά καθετί ικανό να δελεάσει έναν βουλευτή.
Αλλά στη γύρα έχει βγει κι ο Τσίπρας. Και την ίδια δουλειά που κάνουν (ή θα κάνουν) ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος, θα την κάνει κι αυτός. Και μάλιστα από μειονεκτική θέση. Διότι η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας συνεπάγεται αυτομάτως διατήρηση της βουλευτικής ιδιότητας για ένα ή ενάμιση χρόνο παραπάνω, που μεθερμηνευόμενο σε απλά ελληνικά σημαίνει αποδοχές ενός ή ενάμιση χρόνου και ενδεχομένως και κάποια συνταξιοδοτικά οφέλη. (Δεν έχω αυτή τη στιγμή πρόχειρες τις τροποποιήσεις που έχουν επέλθει στα συνταξιοδοτικά των βουλευτών).
Αν, λοιπόν, η «ύπουλη, ύποπτη και αδίστακτα» κινούμενη συγκυβέρνηση δεν χρειάζεται να υποσχεθεί τίποτα περισσότερο από την διατήρηση των βουλευτικών κεκτημένων προκειμένου να παρασύρει στα σκοτεινά σχέδια της όσους χρειάζεται για να συμπληρώσει τα «μαγικό αριθμό» των 180, τι θα κάνει ο Τσίπρας όχι απλώς για να δελεάσει τους αναποφάσιστους, αλλά και για να καλύψει τις οικονομικές απώλειες που θα έχουν;
Δεν αμφιβάλω πως όλο και μπορεί να βρεθεί κανένας μυαλοφυγόδικος που να ισχυριστεί πως «εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνουμε τέτοια», αλλά οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις του Τσίπρα και η πρακτική του «διεύρυνση να ‘ναι κι ας είναι και με τον Καμμένο» άλλα δείχνει.
Λοιπόν, πόσο αποτιμάται από τον ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτική συνείδηση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου