Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Ο κ. Βενιζέλος «ασκεί»,

Επαίτης αντιπρόεδρος

Λεονταρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση απειλώντας με μέτρα κατά της Μόσχας,  
αλλά το πρόβλημα έχει μεταφερθεί σε κάθε χώρα-μέλος ξεχωριστά. Στις κυρώσεις που αποφάσισαν οι «28» έχοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ, η Μόσχα απάντησε με εμπάργκο σε μια σειρά κοινοτικών αγροτικών προϊόντων. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τα ροδάκινα παραμένουν «εγκλωβισμένα» στα ψυγεία των εργοστασίων της Βόρειας Ελλάδας, όπου και η μεγαλύτερη παραγωγή.
Η Ευρώπη μπορεί να απειλεί, αλλά αδυνατεί να βρει απάντηση για τους παραγωγούς πολλών κρατών-μελών που καλούνται τώρα να πληρώσουν τα σπασμένα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα λάθη της εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Αστον, του Ρομπάι και του Μπαρόζο που πηγαινοέρχονταν στις αρχές της κρίσης στο Κίεβο, αλλά αποδείχτηκε τελικά ότι δεν εφάρμοσαν καμιά πολιτική που να ευνοεί τα πανευρωπαϊκά συμφέροντα.
Η Ελλάδα υπάκουσε πρόθυμα στην πολιτική της Ε.Ε. χωρίς να φέρει αντίρρηση σε ό,τι αποφασίστηκε κατά της Ρωσίας. Εχουν προφανώς δίκιο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατηγορούν την κυβέρνηση για ολιγωρία και πλήρη ταύτιση με τους «ισχυρούς» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυρίως με την εξωτερική πολιτική που ασκείται από την καγκελάριο Μέρκελ.
Η κυβέρνηση φαίνεται ανίκανη να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το ρωσικό εμπάργκο, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει περιέλθει σε αμηχανία και πολύ δύσκολη κατάσταση, διότι θα κληθεί να αποζημιώσει με κάποιον τρόπο τους παραγωγούς. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, συνηθισμένος να μεγαληγορεί, φρόντισε να πει πως η κυβέρνηση έχει συνεχείς επαφές ώστε η χώρα να έχει τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ότι είναι συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, έχει τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθεί να προστατεύσει την ελληνική αγροτική παραγωγή!
Πώς θα γίνουν όλα αυτά, ειδικώς το τελευταίο, το ξέρει μόνο ο Θεός και η ψυχή του, γιατί η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να υιοθετήσει μία συγκροτημένη πολιτική απέναντι στη Ρωσία με δεδομένο ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει το εμπάργκο ως πολιτικό εργαλείο. Για τον Ρώσο πρόεδρο υπάρχουν άλλωστε κι άλλες αγορές, όπως οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Ο κ. Βενιζέλος «ασκεί», νομίζει ότι ασκεί, διπλωματία σθεναρή, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για βαλκάνια κουτοπονηριά. Ψηφίζει δηλαδή να ληφθούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την ίδια ώρα λέει ότι μιλάει με τη Ρωσία για ειδική τάχα μεταχείριση. Καταντάει ουσιαστικά επαίτης απέναντι σε μια δύναμη που δεν διστάζει, στα μέτρα εναντίον της, να αντιτάξει δικά της μέτρα εναντίον όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
πηγή: efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου