Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Για τον ΕΝΦΙΑ !!!!

Τα 10 (αναπάντητα) ερωτήματα

 Στο… περίμενε 6,15 εκατ. φορολογούμενοι. 
Δεν γνωρίζουν πόσα θα πληρώσουν ούτε πότε θα εξοφλήσουν τον φόρο. Σενάρια για δόσεις, τρόπο υπολογισμού και διόρθωση λαθών.
Παρά την πολιτική ένταση που προκάλεσε η ανάρτηση των 6,15 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών τουΕΝΦΙΑ η εβδομάδα έκλεισε και οι ιδιοκτήτες έμειναν με τα βασικά τους ερωτήματα αναπάντητα. Επίσημες ανακοινώσεις δεν υπήρξαν, με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει αυτή τη στιγμή τι θα πληρώσει στο τέλος Σεπτεμβρίου, πότε θα εξοφλήσει, ποιο δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσει για να διορθώσει τα λάθη και τι θα πρέπει να κάνει για να ζητήσει εξαίρεση ή απαλλαγή από τον φόρο. Περισσότερο φως στο μυστήριο, επιχειρείται να πέσει με τις απαντήσεις στα ακόλουθα 10 ερωτήματα:

1. Πότε θα πληρώσουμε την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ;

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Ευάγγελου Βενιζέλου η πρώτη δόση θα καταβληθεί τελικώς από όλους στο τέλος Σεπτεμβρίου. Βέβαια, ανακοινώσεις από το αρμόδιο υπουργείο δεν έχουν γίνει ακόμη ενώ αν κάποιος επισκεφτεί το Taxis θα διαπιστώσει ότι ως προθεσμία αναφέρεται το τέλος Αυγούστου. Η παράταση προκύπτει μόνο από την επίσημη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

2. Και πότε θα πληρώσουμε την 2η δόση και τις υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ;

Το …μυστήριο παραμένει άλυτο. Υπάρχει σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα κληθούμε να πληρώσουμε δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ μαζεμένες (του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου). Υπάρχει ευνοϊκότερο σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα περάσει νομοθετική ρύθμιση και η περίοδος αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ θα ξεχειλώσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015. Το δεύτερο σενάριο περνάει και από τον …Σταϊκούρα καθώς έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο. Θα μπορούν χρήματα που θα εισπραχθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2014; Θα εγκρίνει η τρόικα την αλλαγή; Σε κάθε περίπτωση για να υλοποιηθεί το δεύτερο σενάριο θα πρέπει να περάσει νομοθετική ρύθμιση.

3. Θα μπορεί κάποιος να εκδώσει φορολογική ενημερότητα στις αρχές Σεπτέμβρη αν δεν έχει πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ;

Άλλη μια ερώτηση την οποία δεν έχει απαντήσει το υπουργείο Οικονομικών. Ο ΕΝΦΙΑ έχει βεβαιωθεί σε 6,15 εκατομμύρια φορολογούμενους. Αυτό σημαίνει ότι όλη η Ελλάδα εμφανίζεται να χρωστάει φόρο. Το να διαγραφεί η βεβαίωση του φόρου δεν είναι μέσα στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών. Επομένως, όποιος χρειαστεί ασφαλιστική ενημερότητα θα μπορεί να την πάρει μέχρι το τέλος Αυγούστου αποκλειστικά από την εφορία δεδομένου ότι η οφειλή δεν θα είναι ακόμη ληξιπρόθεσμη. Λογικά, μέχρι τότε θα έχει αλλάξει επισήμως η προθεσμία πληρωμής της 1ης δόσης. Είναι ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να διευθετήσει η γ.γ δημοσίων εσόδων.

4. Για ποια ακίνητα θα υπάρξει «διόρθωση» του φόρου;

Τα χωρίζουμε σε δύο κατηγορίες: αυτά στα οποία έχει γίνει λάθος από την πλευρά του φορολογούμενου και αυτά για τα οποία θα αλλάξει η μέθοδος υπολογισμού. Για την πρώτη κατηγορία, η διόρθωση του φόρου θα προκύψει μετά την κατάθεση συμπληρωματικού Ε9 το οποίο θα υποβληθεί ηλεκτρονικά. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος αλλά εντός σχεδίου. Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε στη Βουλή για 4000 οικισμούς.

5. Πώς θα υπολογιστεί ο νέος φόρος γι’ αυτούς τους 4000 οικισμούς;  

Θα χρησιμοποιηθούν οι τιμές που ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό του ΦΑΠ έτους 2013. Σε 457 συγκεκριμένες περιοχές, θα ισχύσουν οι τιμές όπως καθορίστηκαν με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη από πέρυσι τον Ιούνιο. Για τις υπόλοιπες περιοχές, θα χρησιμοποιηθούν τα συγκριτικά στοιχεία των εφοριών. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, οι τιμές είναι αυθαίρετες αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει άλλο τρόπο για να υπολογίσει τον φόρο. Είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξουν προβλήματα με προσφυγές ιδιοκτητών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι τιμές υπολογισμού του φόρου για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι και ο λόγος για τον οποίο έχουν ξεσπάσει κόντρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

6. Τι θα κάνουν όσοι έχουν ακίνητο στις περιοχές όπου θα υπάρξει αλλαγή τιμής;

Θα χρειαστεί να τυπώσουν καινούργιο εκκαθαριστικό και καινούργιο ειδοποιητήριο. Αυτό θα συμβεί σίγουρα μετά τον Αύγουστο και αφού ψηφιστεί ο καινούργιος νόμος.

7. Τι θα κάνουν όσοι έχουν εντοπίσει λάθος στο εκκαθαριστικό τους;

Θα περιμένουν να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis που θα επιτρέψει την κατάθεση τροποποιητικού Ε9. Υπενθυμίζεται ότι η τροποποίηση γίνεται χωρίς πρόστιμο ή προσαύξηση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Η εφαρμογή δεν πρόκειται να τεθεί στη διάθεση του κοινού πριν από τον Σεπτέμβριο.

8.Τι θα κάνουν όσοι δεν έχουν εντοπίσει λάθος ούτε έχουν ακίνητο για το οποίο θα αλλάξει η αξία;

Θα περιμένουν και αυτοί να ανακοινωθεί σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο φόρος. Δηλαδή, θα περιμένουν να τυπώσουν τη νέα ειδοποίηση πληρωμής. Περισσότερες λεπτομέρειες θα περιμένουμε από το υπουργείο Οικονομικών μετά τον 15αύγουστο.

9. Θα υπάρξει απαλλαγή φόρου για ευπαθείς ομάδες;

Ο νόμος το προβλέπει. Ειδικότερα ορίζει έκπτωση 50% για όσους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και πλήρη απαλλαγή για όσους εκτός από τα κριτήρια ανήκουν και στις ομάδες των πολυτέκνων ή των ατόμων με αναπηρία. Δυστυχώς και αυτοί οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν καθώς η αρμόδια γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων δεν έχει εκδώσει ακόμη τη σχετική απόφαση που απαιτείται.

10. Οι επιχειρήσεις μπορούν να τύχουν ελάφρυνσης Δικαιούνται, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος να ζητήσουν αναβολή πληρωμής του φόρου. Και πάλι απαιτείται απόφαση της κυρίας Σαββαίδου η οποία ούτε αυτή έχει εκδοθεί. 

πηγή:thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου