Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Υπεγράφησαν συμβάσεις !!

Για διάθεση ελληνικών αγροτικών προϊόντων εντός Ε.Ε

Νταλίκες φορτωμένες ροδάκινα για τη Ρωσία επιστρέφουν στην Ελλάδα
Διέξοδο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά μετά το κλείσιμο της Ρωσικής εξαιτίας του εμπάργκο αναζητεί η Ελλάδα.
Για το λόγο αυτό υπογράφησαν σήμερα απο τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρι Κουκουλόπουλο δυο συμβάσεις.  
Η πρώτη σύμβαση αφορά στην προώθηση των εξαγωγών φρέσκων φρούτων (ροδάκινα και πορτοκάλια) προς Σουηδία, Φιλανδία, Δανία και Ουγγαρία, με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη αφορά στην προώθηση των προϊόντων λάδι ΠΓΕ Θάσου, ελιά θρούμπα ΠΟΠ Θάσου, ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσας, κασέρι ΠΟΠ, λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ και φγέτα ΠΟΠ  σε Γερμανία, το Βέλγιο αλλά και την ίδα την Ελλάδα, με προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ.
Οι συγκεκριμένες αυτές δράσεις συγχρηματοδοτούνται κατά 50% από την ΕΕ, 20% από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 30% από τους συμβαλλόμενους φορείς.
«Η πρόσφατη περιπέτεια της χώρας, της ΕΕ και του δυτικού κόσμου στο σύνολό του» δήλωσε ο κ. Κουκουλόπουλος, «με τον αποκλεισμό των αγροτικών μας προϊόντων από τη ρωσική αγορά, καταδεικνύει τη σημασία δράσεων εξωστρέφειας και προώθησης των προϊόντων μας, τόσο στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά, όσο και στις αγορές τρίτων χωρών».
Το υπουργείο, όπως πρόσθεσε, έχει θέσει στο επίκεντρο των προσπαθειών του, τόσο στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, όσο και του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 ταυτόχρονα με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την προώθηση των υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, στις μεγάλες διεθνείς αγορές.
Στο μεταξύ φορτηγά και νταλίκες με ροδάκινα και νταλίκες που είχαν αναχωρήσει τις προηγούμενες μέρες για τη Ρωσία επιστρέφουν όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης. 
« Μόνο από το τελωνείο της Βέροιας αναχώρησαν τις τελευταίες ημέρες 70 φορτηγά με κατεύθυνση τη Ρωσία, χωρητικότητας περίπου 20 τόνων έκαστο. Ήδη, προχτές επέστρεψε ένα και χτες άλλα δύο, τα οποία όμως είχαν φτάσει μόνο μέχρι τη Ρουμανία. Για όσα φορτηγά δεν πρόλαβαν να βγουν εκτός των συνόρων της ΕΕ, η επιστροφή είναι ευκολότερη» ανέφερε ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης.
   Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με τα φορτία που βρίσκονται στα όρια της ρωσικής επικράτειας. Εκεί, την κατάσταση περιπλέκουν οι τελωνειακές διαδικασίες για την επανεισαγωγή των φρούτων στην ΕΕ, αλλά και οι μεγάλες αποστάσεις.
Κάποια από αυτά τα φορτία «βρίσκονται ήδη δέκα ημέρες στον δρόμο, με ό,τι αυτό σημαίνει για ένα ευπαθές προϊόν, το οποίο συν τοις άλλοις σε μεγάλο μέρος της διαδρομής μεταφέρεται σε κακούς δρόμους με πολλούς κραδασμούς. Αύριο εκτιμούμε ότι θα αρχίσουν να επιστρέφουν και αυτά τα φορτηγά »πρόσθεσε.

πηγή:thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου