Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Μετά τις εκλογές?

Πρωτοφανές μακελειό ???

Στις τραπεζικές μετοχές με απώλειες άνω του 45% !
 Απώλειες-ρεκόρ, άνω του 45%, μέσα στις τρεις συνεδριάσεις που ακολούθησαν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ ο πανικός έχει επεκταθεί και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του τριετούς τίτλου να εκτοξεύεται σήμερα περισσότερες από 400 μονάδες βάσης (4%), για να ξεπεράσει το 17%.
Ο τραπεζικός δείκτης FTSE υποχώρησε σήμερα στις 40 μονάδες, ενώ αμέσως πριν τις εκλογές είχε αγγίξει τις 74 μονάδες. Πρόκειται για απώλειες της τάξεως του 45%!
Οι μετοχές και των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών υποχωρούσαν σε ποσοστό άνω του 25%, με τη μετοχή της Πειραιώς να γράφει τις σοβαρότερες απώλειες, άνω του 29%.
Η σφοδρότητα των πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές έχει θορυβήσει και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που εξετάζει ήδη τις συναλλαγές, για να διαπιστώσει αν τυχόν υπάρχουν ενδείξεις κατάχρησης αγοράς.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς τίτλου βρίσκεται πέριξ του 10%, αλλά για τα τριετή ομόλογα η απόδοση έχει ήδη εκτιναχθεί πάνω από το 17%, κάτι που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές βλέπουν αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας στο εγγύς μέλλον.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προκαλεί… σοκ και δέος στα κερδοσκοπικά χαρτοφυλάκια (hedge funds) του Λονδίνου, που επενδύουν σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα και πάντα κινούνται με ακραίο τρόπο, προχωρώντας σε μαζικές αγορές ή πωλήσεις, ανάλογα με την αντίληψη που διαμορφώνεται κάθε φορά για τον ελληνικό κίνδυνο.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι επενδυτές του Σίτι ερμήνευσαν ως αρνητικές ενδείξεις για τις σχέσεις της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, την τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών (ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη για «κούρεμα» του χρέους), αλλά και τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, που ερμηνεύθηκαν σαν προαναγγελία σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους.
«Ο Τσίπρας μιλάει σκληρά για τους όρους του προγράμματος διάσωσης», έγραψαν οι “Financial Times” στο πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής τους έκδοσης, πριν από λίγο.
Στο ίδιο πνεύμα προσεγγίζουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα και οι επενδυτές, περιμένοντα ς να δουν αν θα υπάρξει κάποια αναδίπλωση της νέας κυβέρνησης από τις προεκλογικές της θέσης για το χρέος και τη λιτότητα. Όσο δεν βλέπουν αυτή την αναδίπλωση, τόσο εκτιμούν ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι μετοχών και ομολόγων και προχωρούν σε ρευστοποιήσεις, τονίζουν αναλυτές. 

Πηγή:ienimerosi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου