Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Προβλέπει η νέα ρύθμιση ?

Διαγραφή ως και 50% της οφειλής  για τα ληξιπρόθεσμα 

Η νέα ρύθμιση είναι σαφώς πιο ευνοϊκή από την προηγούμενη. Στερείται όμως από την αξιολόγηση του φοροδοτικού και οικονομικού προφίλ του οφειλέτη και έτσι τσουβαλιάζονται όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Και αυτοί που δεν πληρώνουν γιατί δεν έχουν και αυτοί που δεν πληρώνουν γιατί δε γουστάρουν να πληρώσουν. Και αυτοί που η οικονομική τους κατάσταση είναι στο όριο του βιοπορισμού και αυτοί που μπορεί να διαθέτουν αυξημένο εισόδημα ή περιουσία. Η σύνδεση της ρύθμισης με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια του οφειλέτη θα ήταν μια ουσιαστική αλλαγή επί το δικαιότερο και ορθολογικότερο.
Διαγραφή έως και 50% της συνολικής οφειλής για τα ληξιπρόθεσμα χρέη έως 31 Δεκεμβρίου του 2013, αλλά και χαλάρωση των κριτηρίων της ρύθμισης των 100 δόσεων, στην οποία περιλαμβάνονται και χρέη έως 31 Δεκεμβρίου του 2014, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Η μείωση του 50% θα ισχύει μόνο στην καταβολή εφάπαξ της ληξιπρόθεσμης οφειλής του φορολογούμενου.

Στην περίπτωση που κατά την πρώτη δόση καταβληθεί το ελάχιστο ποσό των 200 ευρώ ή και υψηλότερο, αλλά όχι ολόκληρο, τότε θα διαγράφεται χρέος ίσο με το διπλάσιο του ποσού αυτού. Αυτό σημαίνει ότι αν ως πρώτη δόση καταβληθούν 1.000 ευρώ τότε θα διαγράφεται ποσό οφειλής ίσο με 2.000 ευρώ.

Από τη ρύθμιση διαγραφής εξαιρούνται οι οφειλές από ΦΠΑ, φόρο ακίνητης περιούσιας, παρακρατούμενοι φόροι, μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.

Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, η ελάχιστη δόση μειώνεται από τα 50 στα 20 ευρώ, ενώ για όσους χρωστούν σε δυο ή περισσότερες ΔΟΥ το πόσο αυτό ανέρχεται στα 10 ευρώ.
Επιπλέον, ο αριθμός των 100 δόσεων θα είναι διαθέσιμος για όλα τα μεγέθη οφειλών, ενώ παράλληλα καταργείται το όριο του 1ός εκατομμυρίου ευρώ για υπαγωγή στη ρύθμιση.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η κατάργηση της προσαύξησης του 10%, 20% και 30% που προβλέπονταν για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών.

Επιπλέον, ανεβαίνει το όριο οφειλών για προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο από τα 5.000 ευρώ στα 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μόλις τα 9 δισ. ευρώ από τα 75 των ληξιπρόθεσμων οφειλών κρίνεται ότι είναι δυνατό να εισπραχθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου