Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Το Τσουνάμι μέτρων που ακολουθεί

Το δείχνουν τα πρόσωπα 
των πολιτικών αρχηγών 

Αλλά και των υποψηφίων που εμφανίζονται καθημερινά στα πάνελς:
 Κανείς δεν θέλει πραγματικά να κερδίσει αυτές τις εκλογές.
Το τσουνάμι μέτρων που ακολουθεί των εκλογών με την εφαρμογή του 3ου μνημονίου αποτελεί γολγοθά διάλυσης στο κόμμα που θα αναλάβει να διαμορφώσει τη νέα κυβέρνηση. Ένα απλό παράδειγμα ενός ελεύθερου επαγγελματία ο οποίος έχει καθαρά εισοδήματα 20.000 ευρώ είναι ενδεικτικό. Φέτος θα πληρώσεις 9.800 ευρώ και στα επόμενα 2 χρόνια αν παραμείνει στα ίδια εισοδήματα ο φόρος εκτοξεύεται σε 11.500 και μετά στα 13.000 ευρω!!!

Το πρόβλημα όμως για την νέα κύβερνηση γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν λαβει κανείς υπόψη τα πρώτα μηνύματα που κάνουν λόγο για δημοσιονομικό εκτροχιασμό ο οποίος μπορεί να φέρει νέα μετρα!

Τι προβλέπει το ΔΝΤ

Διόλου θετικά δεν είναι τα σημάδια που έχουν τα τεχνικά κλιμάκια τουΔιεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κατάσταση τηςελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν φθάσει στα χέρια τους, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού βρίσκονται υπό κατάρρευση, οι εκλογές συμβάλλουν δραματικά στην έτι περαιτέρω καθυστέρηση της αναγκαίας για την επαναλειτουργία της οικονομίας άρσης των capital controls στις τράπεζες ενώ οιαποκρατικοποιήσεις συναντούν εμπόδια καθώς- σύμφωνα με την εξήγηση που δίνουν στελέχη του Ταμείου- οι επενδυτές συνεχίζουν να βλέπουν με μεγάλη καχυποψία την Ελλάδα, παρά την εξασφάλιση της χρηματοδοτικής της στήριξης με το τρίτο μνημόνιο.
Τζακ Λιου και Σόιμπλε συμφώνησαν ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει το περίπλοκο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα καμία πρωτοβουλία δεν μπορεί να ληφθεί.
Κύκλοι του Ταμείου συνομολογούν πλέον ξεκάθαρα αυτό που μέχρι πρότινος μόνο ψέλλιζαν στο παρασκήνιο περί της ανάγκης επιβολής και νέων μέτρων υπό μορφή περικοπών στον προϋπολογισμό για να πιαστούν οι στόχοι μέσα στα χρονοδιαγράμματα.
Αυτό όμως που διαβλέπουν τα στελέχη του ΔΝΤ είναι μία ακόμα νέα -ίσως πολύμηνη- καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησηςπου θεωρείται προαπαιτούμενο προκειμένου όχι απλά να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του τρίτου μνημονίου προς την Ελλάδα, αλλά κυρίως για να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους που τελεσιγραφικά ζητάει πλέον η Κριστίν Λαγκάρντ από τους Ευρωπαίους, και ακόμα ειδικότερα το Βερολίνο. «Όσο η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει ενδεχομένως και μετα τις εκλογές σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, τα νέα μέτρα έρχονται πιο κοντά» δηλώνουν κύκλοι εκτός Ταμείου στην Ουάσινγκτον, που όμως είναι προνομιακοί συνομιλητές πολλών ανώτατων αξιωματούχων στον Οργανισμό.
πηγη: thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου