Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Θύματα ???

Της οικονομικής κρίσης 

 Και οι ρευματοπαθείς .......
Σύμφωνα με έρευνα Ελλήνων επιστημόνων οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα στη χώρα μας καθυστερούν να διαγνωσθούν αλλά και όταν μάθουν από τι πάσχουν, είτε δεν κάνουν καμία θεραπεία είτε δεν συμμορφώνονται στην αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το κόστος.

 Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάσθηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας στο Λονδίνο. 
 Στην έρευνα, τα ερωτήματα της οποίας αφορούσαν την αρρώστια, τη θεραπεία και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, απάντησαν 557 ασθενείς εκ των οποίων το 90% ήταν γυναίκες, ηλικίας 56-65 χρόνων. 
 Οι απαντήσεις έδειξαν, ότι από το πρώτο σύμπτωμα μέχρι την τελική διάγνωση μεσολαβούν δύο χρόνια και αυτό γιατί μόνο 3 στους 10 ασθενείς απευθύνονται από την αρχή σε ρευματολόγο, που είναι και ο αρμόδιος γιατρός, ενώ πολλοί παραδέχτηκαν ότι απαιτήθηκαν πολλές επισκέψεις μέχρι τη διάγνωση.
 Στη συνέχεια όμως, σύμφωνα πάντα με τις απαντήσεις των ίδιων τω ασθενών, μόνο 2 στους 10 ακολούθησαν με συνέπεια τη θεραπεία. 
Ακόμη, το 43% απάντησε ότι δεν κάνει καμία θεραπεία και το 34% ότι δεν ακολουθεί ακριβώς τη θεραπεία που του έχει συστήσει ο γιατρός. 
 Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι για το 31% των ασθενών σημαντικό πρόβλημα είναι το κόστος της θεραπείας, ακόμα και η απόσταση του φαρμακείου από το σπίτι καθώς πρέπει κάποιος άλλος να φροντίσει για τα φάρμακα τους όπως δήλωσε το 20%. 
Επίσης το 15% αναφέρθηκε στην δυσκολία εύρεσης ραντεβού με ειδικό γιατρό και το 17% στην μεγάλη λίστα αναμονής.
 Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας κ. Βλάσης Σταθακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μάρκετινγκ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας από ρευματολόγο και η συμμόρφωση του ασθενούς με την χορηγούμενη αγωγή αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την ύφεση της νόσου και την πρόληψη των μη αναστρέψιμων βλαβών που προκαλεί. 
Ωστόσο η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα αναπόφευκτα έχει πλήξει και τον τομέα της υγείας, δημιουργώντας εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες και στα φάρμακα, και περιορισμούς στην ενημέρωσή τους για το τι πρέπει να κάνουν.
 Τα ευρήματά της έρευνας μας σημαίνουν ότι είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η ενημέρωση του κοινού για τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και για τις ιατρικές ειδικότητες στις οποίες πρέπει να απευθύνονται, ενώ είναι απαραίτητο να αρθούν τα εμπόδια στη θεραπεία και να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ασθενών σε αυτήν».
πηγη:lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου