Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Με την απελευθέρωση !!!!!!

Ποια επαγγέλματα 

Κέρδισαν και ποια έχασαν 
εργαζόμενους ??? 
Μικρή θετική επίδραση στην απασχόληση και τις τιμές έφερε η μεταρρύθμιση για το άνοιγμα είκοσι «κλειστών επαγγελμάτων» σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η μελέτη αποτίμησης που εκπόνησε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
Τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν πως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων μέσω του νόμου 3919/2011 λειτούργησε στις περισσότερες περιπτώσεις ως προστατευτική ασπίδα την περίοδο της κρίσης, καθώς ενώ στα πρώτα χρόνια από το άνοιγμα υπήρξε αισθητή μείωση νεοεισερχόμενων λόγω της ύφεσης, στη συνέχεια στα περισσότερα επαγγέλματα καταγράφηκε αύξηση. 
 Από τη μελέτη προκύπτει ότι ο αριθμός των νεοεισερχόμενων στο σύνολο των εξεταζόμενων επαγγελμάτων ήταν: -10.893 την περίοδο 2009-2011 -8.838 το 2012 (μείωση 18,9%) -9.047 το 2013 (αύξηση 2,4%) -10.330 το 2014 (+14,18%) Αν εξαιρεθούν τα τρία επαγγέλματα που παρουσιάζουν περίπου το 80% των νεοεισερχόμενων στην αγορά (λογιστές-φοροτεχνικοί, γιατροί, ταξί), ο αριθμός των εργαζόμενων που μπήκαν στα υπόλοιπα επαγγέλματα μετά το άνοιγμά τους την περίοδο 2012-2014 αυξήθηκε κατά 47,9% από 1.823 σε 2.755.
 -Συμβολαιογράφοι, ελεγκτές, γιατροί, φορτοεκφορτωτές και ενεχυροδανειστές αυξήθηκαν έναντι της περιόδου πριν την απελευθέρωση μέχρι και το 2014. Αντίθετα οι νεοεισερχόμενοι που μειώθηκαν προήλθαν από τα επαγγέλματα των δικηγόρων, των λογιστών, των οδοντιάτρων, των οδηγών ταξί, των φυσικοθεραπευτών και των φροντιστηρίων. Τα επαγγέλματα και δραστηριότητες που εξετάστηκαν ήταν: συμβολαιογράφοι-συμβολαιογραφικές εταιρείες, δικηγόροι-δικηγορικές εταιρείες, νόμιμοι ελεγκτές, λογιστές-φοροτεχνικοί, ιατροί-ιατρεία-πολυϊατρεία, οδοντίατροι-οδοντιατρεία-πολυοδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτές-εργαστήρια φυσικοθεραπείας, διδασκαλία σε φροντιστήριο-ίδρυση φροντιστηρίου, ενεργειακοί επιθεωρητές, μεσίτες, πιστοποιημένοι εκτιμητές, οδηγοί ταξί-επιβατηγά ταξί δημόσιας χρήσης, φορτοεκφορτωτές, ναυτικοί πράκτορες, ξεναγοί, ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, επιχειρήσεις προσωρινής απασχόλησης, εφημεριδοπώλες-πρακτορεία διανομής τύπου, ενεχυροδανειστές και εκτελωνιστές.
 Όπως σημειώνεται στον πρόλογο της έκθεσης από τον πρόεδροτου ∆.Σ. και επιστημονικό διευθυντή του ΚΕΠΕ Νίκο Θεοχαράκη: «είναι αρκετά νωρίς για να μπορούμε να εκτιμήσουμε, με επιστημονικά βάσιμο τρόπο, το πρόσημο της αποτίμησης της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων στην ελληνική οικονομία. 
Όσο η ύφεση διαρκεί και δεν αντιμετωπίζεται με μακροοικονομικά αποτελεσματικό τρόπο, είναι πολύ αμφίβολο αν μεταρρυθμίσεις στο μικροοικονομικό επίπεδο μπορούν να λειτουργήσουν ως ο μοχλός της περιπόθητης ανάπτυξης».

Πηγη: liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου