Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Γηράσκω δ' αεί ,

Πολλά διδασκόμενος.......

Για να μην ξεχνάμε ορισμένα βασικά. 
Ποιά ήταν η εφημερίδα "Πρώτη" του Καλογρίτσα και τι ρόλο έπαιξε στο βρώμικο 89? Ποιοί δημοσιογράφοι ήταν τα "πουλέν" του Καλογρίτσα?
 Σε σχέση με την Νεοταξίτικη "Αυγή" και το Μοναστηριακό όργανο του Κ.Κ.Ε. ( "Ριζοσπάστης" ) η "Πρώτη" ήταν μια προσπάθεια αριστερής δημοσιογραφικής παρέμβασης στην καθημερινά παραγόμενη ειδησεογραφία. Κυκλοφόρησε το πρώτο εξάμηνο του 1986. 

Βέβαια τα λεφτά ήταν του Κ.Κ.Ε. και των εργολάβων του ( Σωστά αναφέρεται ο Καλογρίτσας ). Κατά προέκταση οι Κα-Γκε-Μπίτικες παρεμβάσεις στα σοβαρά και κρίσιμα θέματα ήταν αναπότρεπτη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που σημάδεψε την μετέπειτα κυκλοφορία της "Πρώτης" ( έδωσε στο ευρύ αναγνωστικό το στίγμα της "ειδησεογραφικής ανεξαρτησίας" του εντύπου ) ήταν το πως αντιμετώπισε την περίπτωση του πυρηνικού "ατυχήματος" του Τσερνομπίλ !
 Όταν ο παγκόσμια κοινότητα , ιδιαίτερα της Ευρώπης , και πιο ιδιαίτερα των Βαλκανίων είχε , σωστά , κατατρομάξει για τις συνέπειες ( έπεσε και μια "ωραία βροχούλα" στην Ελλάδα , εκείνες τις άγιες ημέρες της μεγάλης εβδομάδας του 1987 ) , 
Η "ΠΡΩΤΗ" κυκλοφόρησε με τίτλο : 
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΛΕΙΟΥΣΑΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΕΝΟΣ ΤΣΙΓΑΡΟΥ !!! 
 Είναι άλλο πράγμα ότι την δεκαετία του 90΄ ζήσαμε μια πρωτοφανή έξαρση των καρκίνων , ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα . 
 Και ίσως να είναι τυχαίο το γεγονός , ότι και ο πρώτος αρχισυντάκτης της ίδιας της ¨Πρώτης¨ , ο αείμνηστος Λ. Κομίνης , εγκατέλειψε τη ζωή κτυπημένος από την επάρατο ασθένεια. 
Κατά τα άλλα η εφημερίδα διέθετε ένα δημοσιογραφικό επιτελείο από Κνίτες , Ρηγάδες και Ανένταχτους Αριστερούς που ασκούσαν μέσα από όλα τα Υπουργεία και του κοινωνικούς χώρους μια αριστερή κριτική και μη - λογοκριμένη ειδησεογραφία προς τα τεκταινόμενα της εποχής . 
 Φαντάσου τώρα όλους , όλο τον ¨αχταρμά¨ , μαζί Π. Κοροβέση , Ευαγγελάτο , Τζήμα , Καπόπουλο , Μάνδρου, Κουτσομητόπουλο , Καρρέρ , Μασσαβέτας , Καρανασοπούλου και ακόμα γνωστότεροι που δεν θυμάμαι , όπως και τους σκιτσογράφους Γύση και Στάθη .
Τελευταίος διευθυντής ο Παύλος Τζήμας . Ένα από τα μπουμπούκια που μας άφησε ¨σπορά¨ ο ζευγάς Χ. Φλωράκης. 
 Κινήθηκε προς δύο κατευθύνσεις . Ιδεολογικά προς το Κ.Κ.Ε ήταν ήδη ¨άντε γεια¨ . 
 Πριν τη διάλυση της ¨Πρώτης¨ είχε κάνει ήδη , αυτός και άλλοι , τις επαφές του με τον ΔΟΛ για ¨μετεγγραφή¨ .
 Η δεύτερη ήταν η τελευταία εκδούλευση προς το κόμμα που θα εγκατέλειπε ( ο οπορτουνιστής μπορεί να αλλάζει θέσεις και συμφέροντα , αλλά ποτέ δεν μαλώνει μα κανέναν, ήταν και δ/ντής , άρα και καλός εκπρόσωπος της εργοδοσίας , που σε αυτή την περίπτωση ήταν το Κ.Κ.Ε. ) 
 ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ! Μαζικά ζητούσαν εκατοντάδες εργαζόμενοι σε συνελεύσεις συμπαράσταση να μην κλείσει ένα μαζικό αριστερό έντυπο . Προτάσεις για συνεταιριστική έκδοση της εφημερίδας , αλά Λιμπερασιόν και Τάγκεστσάϊτουνγκ , από τους δημοσιογράφους απορρίφθηκαν από τα στελέχη του Κ.Κ.Ε. και από την ηγεσία της εφημερίδας που σε λίγο δεν θα ήταν Κ.Κ.Ε. , ως μη ¨εφικτές¨. 
 Και απεργία βέβαια δεν έπρεπε να γίνει , σύμφωνα με την γνωστή ¨σοσιαλιστική¨ , ¨επαναστατική¨ αντίληψη και θέση ¨οι εργάτες δεν μπορούν να απεργούν ενάντια στο δικό τους κράτος ¨ ( σε αυτή την περίπτωση το κράτος εργοδότης ήταν το Κ.Κ.Ε. ).
 Απεργία δεν έγινε . 
 Και πολλοί συντάκτες πήγαν , κλαίγοντας κυριολεκτώ , στα σπίτια τους 
Τα πιο γνωστά σκυλιά , ( η ¨μάζα¨ των συντακτών πέρασε στην ανεργία , σε τοπικούς Ρ/Φ σταθμούς και περιοδικά ) , για να μην χρησιμοποιήσω όλα τα ονόματα τους , περάσανε μαζικά στον ΔΟΛ και το συγκρότημα του Αλαφούζου. 
 Γίνανε , ¨με την αριστερή τους εμπειρία¨ , οι πιο πιστοί ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΙ ( κυρίως όσοι ήταν της παλαιάς σποράς του Χαρίλαου ) εκφραστές της Νέας Τάξης στο χώρο των Μίντια. Κουμπαριές με τους νταβατζήδες νέους εργοδότες τους .
 Ένα από τα δεκάδες ονόματα που ξεχωρίζει , παράλληλα με αυτό του Π. Τζήμα είναι και αυτό της Ι. Μάνδρου.
 Ο Κ. Νικόλτσιος μετέφερε τα υπάρχοντα του στον τότε ¨SKY¨.
 Ο στόχος επιτεύχθηκε .
 Ένα μαζικό εναλλακτικό ΜΜΕ , από στρατευμένους , ιδεολογικά αυτό-προσδιοριζόμενους αριστερούς ( όλων των ρευμάτων ), δημοσιογράφους , που στην πλειοψηφία τους δεν ήταν κομματικά ενταγμένοι , δεν μπορούσε ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΤΑΝ να υπάρχει. 
Για το Κ.Κ.Ε. και για τους από το ΚΚΕ ες. Συνασπισμένους της εποχής του 90΄ ( οι τελευταίοι δεν αντέδρασαν επίσης σοβαρά στη διάλυση – κλείσιμο της ¨Πρώτης¨ ) ήταν προτιμότερο ο ευρύτερος χώρος της Αριστεράς να διαβάζει να ακούει και να ενημερώνεται από τα εμπορικά Μ.Μ.Ε των πρώην μελών τους , φίλων και χορηγών ΚΟΚΚΑΛΗ ΚΑΙ ΜΠΟΜΠΟΛΑ ( ίσως και άλλων που δεν γνωρίζω ) παρά από αριστερούς συντάκτες ενός εντύπου που δεν είχε άμεση εξάρτηση από μεγάλα οικονομικά –αστικά συμφέροντα.
 Με ένα σμπάρο τρία τριγόνια ! 
 Και την ¨αντεπαναστατική¨ ενημέρωση τσακίζουμε . 
 Και τις νέες διασυνδέσεις μας με τους διαπλεκόμενους εργολάβους ενισχύουμε έμμεσα και άμεσα . 
 Και χορηγίες , ίσως , ίσως. 
Τον ¨εμπορικό τίτλο¨ της ¨Πρώτης¨ πρέπει να τον κρατά ο Καλογρίτσας η το Κ.Κ.Ε. 

 Πηγη: Harris Kodopoulos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου